Σκάνδαλο στη Γερμανία με λουκάνικα Φρανκφούρτης που «σκότωσαν» 3 ανθρώπους

Must Read

Τον θάνατο τριών ανθρώπων και δεκάδες κρούσματα λιστερίασης φαίνεται να προκάλεσαν προϊόντα της αλλαντοποιίας Wilke, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στο εμπόριο χονδρικής, σ’ ένα σκάνδαλο που φαίνεται να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις στη Γερμανία.

Η διατροφική βόμβα είχε ξεσπάσει στις αρχές Οκτωβρίου όταν έγινε γνωστό ότι σάπια λουκάνικα της εταιρίας Wilke, με έδρα στον οικισμό Τβίστεταλ-Μπέρντορφ, βόρεια της Φρανκφούρτης, είχαν διατεθεί σε μονάδες εστίασης, προκαλώντας τον θάνατο σε τρεις ανθρώπους και δηλητηρίαση σε πάνω από 35.

Προβλήματα είχαν εντοπιστεί και στο σαλάμι Wilke που χρησιμοποιείται σε κατεψυγμένες πίτσες. Το βακτήριο της λιστέριας μπορεί να αποβεί θανατηφόρο για ηλικιωμένους, γυναίκες σε εγκυμοσύνη και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι τοπικές αρχές έκλεισαν το εργοστάσιο της Wilke και η αλλαντοποιία έχει κηρύξει πτώχευση. Το υπουργείο Προστασίας του Καταναλωτή στην Έσση εγκατέστησε ειδική τηλεφωνική γραμμή (κλήση από Γερμανία στον αριθμό 06151-126082), στην οποία μπορούν να απευθύνονται όσοι θέλουν πληροφορίες για την ανάκληση προϊόντων της Wilke. Η διεύθυνση της εταιρίας προσέφυγε στη δικαιοσύνη, ζητώντας να διατηρηθεί εν λειτουργία το εργοστάσιο στο Τβίστεταλ-Μπέρντορφ ώστε να μην χάσουν τη δουλειά τους οι 200 εργαζόμενοι, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Υπόνοιες για σάπιο κρέας

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής Panorama για τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Έσσης (HR) στο εργοστάσιο της Wilke υπήρχαν και άλλα προβλήματα: Ρουμάνος εργάτης που είχε έρθει πριν από τρεις μήνες στη Γερμανία για να εργαστεί στο συγκεκριμένο εργοστάσιο καταγγέλλει ότι εργαζόταν «σχεδόν δώδεκα ώρες την ημέρα, έξι ή επτά μέρες την εβδομάδα», όπως και άλλοι συμπατριώτες του, ακόμα και μετά τις τρεις το μεσημέρι, όταν οι Γερμανοί εργαζόμενοι έφευγαν από το εργοστάσιο.

Για την παραγωγή αλλαντικών στο συγκεκριμένο εργοστάσιο ο Ρουμάνος εργάτης υποστηρίζει ότι κάποιοι ανακάτευαν σάπιο με καθαρό κρέας, στη συνέχεια το πασπάλιζαν με μπαχαρικά και χρωστικές ύλες για να μη γίνεται αισθητή η μυρωδιά του χαλασμένου κρέατος, ενώ αλλοίωναν και την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Πάντως, ρεπορτάζ της εφημερίδας Merkur, που επικαλείται πληροφορίες των ελεγκτών, κάνει λόγο για «χαλασμένο κρέας, μούχλα και δυσωδία» σε υπόγειο της αλλαντοποιίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This