Ο Σόιμπλε ξαναχτυπά: «Κάναμε λάθη με τη Ρωσία» παραδέχεται, υπερασπιζόμενος τη δήλωσή του περί… δεύτερου πουλόβερ!

«Το κύρος της Γερμανίας έχει πληγεί σοβαρά», υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου

Must Read

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την παγκόσμια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ένεκα του ρωσοουκρανικού πολέμου, εμφανίζεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως το κύρος της Γερμανίας έχει πληγεί -ενδεχομένως- ανεπανόρθωτα.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» ο πρώην πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και επί 50 χρόνια βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), υπερασπίζεται την πολυσυζητημένη δήλωσή του περί «δεύτερου πουλόβερ» για τον φετινό χειμώνα, εάν οι Γερμανοί κρυώνουν στα σπίτια τους, ενώ -επιτέλους- παραδέχεται τα λάθη που έκανε ο ίδιος, αλλά και το κόμμα του έναντι της Ρωσίας.

«Το κύρος της Γερμανίας έχει πληγεί σοβαρά», δηλώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και προσθέτει «ποτέ άλλοτε δεν αισθάνθηκα ότι η παγκόσμια κατάσταση είναι τόσο απειλητική όσο σήμερα». Αναγνωρίζει δε ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του, αλλά και πολλοί στη Γερμανία «δεν θέλαμε να δούμε» την πραγματικότητα με τη Ρωσία.

Ήδη από τη εποχή που ήταν υπουργός Εσωτερικών θα έπρεπε να είχε αντιληφθεί τι (θα) συνέβαινε, αναφέρει χαρακτηριστικά. «Μίλησα με τον Ρώσο ομόλογό μου, τότε, για το πώς θα μπορούσαμε να πολεμήσουμε από κοινού την ισλαμιστική τρομοκρατία. Αλλά, θα μπορούσα, απλώς, να κοιτάξω τι έκανε η Ρωσία στην Τσετσενία. Θα μπορούσαμε ακόμη να είχαμε ακούσει τον τότε πρόεδρο της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι, ο οποίος μετά την επίθεση της Ρωσίας στη Γεωργία είχε προειδοποιήσει ότι “πρώτα η Γεωργία, μετά η Ουκρανία, μετά η Μολδαβία, μετά οι Βαλτικές και μετά η Πολωνία”. Είχε δίκιο», λέει ο Β. Σόιμπλε, αποφεύγοντας, πάντως, να κατηγορήσει την πρώην καγκελάριο για την συγκεκριμένη πολιτική.

Όλοι ήθελαν το φθηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία

«Η Άνγκελα Μέρκελ δεν ήταν η μόνη που ήθελε φθηνό αέριο από τη Ρωσία. Η οικονομία, οι πολίτες, όλοι το δέχθηκαν ευχαρίστως», πρόσθεσε, για να επισημάνει ωστόσο ως «αξιοσημείωτο» το γεγονός ότι η πρώην καγκελάριος, στις σημερινές τις τοποθετήσεις δυσκολεύεται να παραδεχθεί ότι έγιναν λάθη στην πολιτική έναντι της Ρωσίας.

Ερωτώμενος σχετικά με τους «μεγάλους καγκελάριους» της Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε αναφέρεται στους Κόνραντ Αντενάουερ, Βίλι Μπραντ και Χέλμουτ Κολ. «Ο κατάλογος έχει προς το παρόν ολοκληρωθεί», τονίζει και αναφέρει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κριθεί εάν σε αυτόν έχει θέση και η Μέρκελ. Σχετικά με τη στάση του κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, όταν, σύμφωνα με πολλούς, θα μπορούσε να είχε ανατρέψει την καγκελάριο, δηλώνει: «Ανοησίες! Ήμουν πάντα της άποψης ότι το CDU δεν επιτρέπεται να ανατρέψει τον δικό του καγκελάριο».

Ερωτώμενος δε για τη δήλωσή του «όποιος κρυώνει, ίσως να φορέσει ένα δεύτερο πουλόβερ», ενόψει ενός χειμώνα με ενεργειακή κρίση, ο Β. Σόιμπλε υπερασπίζεται την άποψή του: «Είναι λάθος να δίνεις μεγάλες υποσχέσεις στον κόσμο. Η δημοκρατία δεν είναι παζάρι για ευκαιρίες. Πρέπει να περιμένουμε περισσότερα από τους πολίτες. Τι πρόβλημα υπάρχει να βάλουμε ένα πουλόβερ, αν είναι απαραίτητο;», απαντά.

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This