Ο Ντόναλντ Τραμπ στις 9 Οκτωβρίου είχε στείλει επιστολή στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το συριακό θέμα. Η επιστολή αποκαλύφθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο FOX και δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο.
Η επιστολή αυτή φανερώνει την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου για μια καλή συμφωνία.
EXCLUSIVE: I have obtained a copy of @realDonaldTrump’s letter to #Erdogan. @POTUS warns him to not “be a tough guy! Don’t be a fool!” Says he could destroy Turkey’s economy if #Syria is not resolved in a humane way. Details tonight at 8pm #TrishRegan #FoxBusiness pic.twitter.com/9BoSGlbRyt
— Trish Regan (@trish_regan) October 16, 2019
Στην επιστολή του ο Τραμπ συγκεκριμένα αναφέρει:
«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Ας εργαστούμε για συμφωνία! Δεν θέλετε να είστε υπεύθυνος για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων και δεν θέλω να είμαι υπεύθυνος για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας – και θα το κάνω.
Σας έδωσα ήδη ένα μικρό δείγμα σε σχέση με τον Πάστορα Μπράνσον.
Έχω δουλέψει σκληρά για να λύσω μερικά από τα προβλήματά σας. Μην απογοητεύσετε τον κόσμο, μπορείτε να κάνετε μία καλή συμφωνία.
Ο Στρατηγός Μαζλούμ (αρχηγός των Κούρδων) είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί μαζί σου και να κάνει υποχωρήσεις που δεν έχει κάνει ποτέ έως τώρα. Σου στέλνω την απόρρητη επιστολή που μου έστειλε και που μόλις παρέλαβα.
Η ιστορία θα σας κοιτάξει ευνοϊκά αν το κάνετε αυτό με σωστό και ανθρώπινο τρόπο. Διαφορετικά θα σας βλέπει για πάντα ως διάβολο, αν δεν γίνουν καλά τα πράγματα. Μην είσαι σκληρός άντρας. Μην είσαι ανόητος!
Θα σε καλέσω αργότερα».
Η αντίδραση του Ερντογάν
Ο Ερντογάν όχι μόνο δεν μπήκε στη διαδικασία να απαντήσει στην επιστολή του Τραμπ αλλά την πέταξε στα σκουπίδια, ανέφεραν πηγές της τουρκικής προεδρίας στο BBC, δηλώνοντας μάλιστα με καυστικό τρόπο πως η καλύτερη απάντηση εκείνη τη μέρα -9 Οκτωβρίου- ήταν η έναρξη της επιχείρησης στη Συρία.
Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι -μάλλον με συνοπτικές διαδικασίες- ο Ερντογάν έλαβε την επιστολή, την «απέρριψε εντελώς και την πέταξε στα σκουπίδια».
Εξάλλου το Κρεμλίνο επέκρινε το ύφος της επιστολής αυτής του Τραμπ, το οποίο χαρακτήρισε ιδιαίτερα ασυνήθιστο για την αλληλογραφία μεταξύ ηγετών.
«Δεν συναντά κανείς συχνά τέτοια φρασεολογία στην αλληλογραφία μεταξύ ηγετών κρατών. Είναι μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη επιστολή», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.