Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020

Δικάζεται 93χρονος φύλακας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης 75 χρόνια μετά τα εγκλήματά του

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Ξεκινάει σήμερα στο Αμβούργο μία από τις τελευταίες δίκες ζώντων κατηγορουμένων για εγκλήματα ναζισμού. Ο πρώην φύλακας των SS, που δρούσε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί «Στούτχοφ» στην Πολωνία, Μπρούνο Ντ., έφτασε στα 93, για να δικαστεί για τα εγκλήματά του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι συνεδριάσεις του δικαστηρίου, που θα ολοκληρωθούν στα μέσα Δεκεμβρίου, θα περιοριστούν, βέβαια, σε δύο ανά εβδομάδα και θα διαρκούν το πολύ δύο ώρες η κάθε μία εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του 93χρονου.

Ο Ντέι ήταν τότε 17 ετών και ήταν συνεργός, όπως έχει επιβεβαιωθεί από την εισαγγελία, στο φόνο 5.230 κρατουμένων «μεταξύ του Αυγούστου του 1944 και του Απριλίου του 1945».

Στο ίδιο στρατόπεδο σκοτώθηκαν περίπου 65.000 άνθρωποι, κυρίως Εβραίες από τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία. Το στρατόπεδο είχε ενταχθεί στο σύστημα εξόντωσης των Εβραίων τον Ιούνιο του 1944…

Καθήκον του κατηγορούμενου ήταν «να εμποδίζει τη διαφυγή, την εξέγερση ή την απελευθέρωση των κρατούμενων» στο στρατόπεδο που επρόκειτο να θανατωθούν με αέριο Zyklon B ή στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Ο Ντέι «ήταν ένα γρανάζι της φονικής μηχανής που γνώριζε απολύτως στον στόχο», τονίζει η εισαγγελία. Στόχος της δίκης είναι να καθοριστεί αν «υποστήριζε εν γνώσει του τους βάρβαρους φόνους των κρατούμενων».

Επιζώντες έχουν περιγράψει τους φόνους στο στρατόπεδο αυτό μέσω θανατηφόρων αερίων, στο εκτελεστικό απόσπασμα ή ακόμη μέσω στέρησης τροφής, υπερβολικής εργασίας ή έκθεσης σε ακραία χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο κατηγορούμενος έχει παραδεχθεί ότι γνώριζε τι συνέβαινε στο στρατόπεδο, όμως είχε διαβεβαιώσει τους εισαγγελείς ότι δεν μπορούσε να φύγει, γιατί φοβόταν ότι θα σκότωναν και τον ίδιο.

Τι νόημα έχει η δίκη ενός ανθρώπου στη δύση της ζωής του και για ποιο λόγο φτάσαμε στο 2019 για να γίνει αυτή, κανείς δεν ξέρει…

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΕΛΛΑΔΑ FM 94.3

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ