«Βέτο» από 15 χώρες στο πλαφόν που προτείνει η Κομισιόν για το φυσικό αέριο

Η Ελλάδα επιμένει για ανώτατη τιμή μεταξύ 150 έως 200 ευρώ/MWh

Must Read

Η χθεσινή αντίδραση της Ισπανίας μάς είχε προϊδεάσει για το γεγονός ότι δεν υπήρχε περίπτωση να βγει… λευκός καπνός στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στο επίμαχο ζήτημα της επιβολής πλαφόν στην τιμή του (ρωσικού) φυσικού αερίου.

Μάλιστα, 15 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν θέσει «βέτο» για το ύψος του πλαφόν στο φυσικό αέριο που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας η εν λόγω τιμή να είναι σημαντικά χαμηλότερη των 275 ευρώ/MWh που προτείνει. Ως εκ τούτου, η συζήτηση θα συνεχιστεί σε νέο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., στις 13 Δεκεμβρίου.

Η συμμαχία των 15 χωρών της Ε.Ε. δηλώνει υπέρ του καθορισμού χαμηλότερης τιμής, με την Ελλάδα να βγαίνει μπροστά και να επιμένει για ανώτατη τιμή μεταξύ 150 έως 200 ευρώ/MWh. Κατά τη διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου, πάντως, συζητήθηκαν:

  • Η πρόταση για τη θέσπιση μηχανισμού διόρθωσης τιμών (πλαφόν), με στόχο την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας.
  • Η πρόταση για τη θέσπιση πλαισίου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη.
  • Η πρόταση για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μέσω του καλύτερου συντονισμού των αγορών φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, η Ελλάδα και 14 ακόμη χώρες, δεν δέχτηκαν να περάσει ο κανονισμός για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και του μηχανισμού αλληλεγγύης, αν πρώτα δεν υπάρξει συμφωνία για το πλαφόν. Τελικά, η τακτική αυτή του «όλα ή τίποτα» απέδωσε και η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον ανακοίνωσε ότι αποδοχή του κανονισμού για διευκόλυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και του μηχανισμού αλληλεγγύης πάει και αυτή για τις 13 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας, είχε αναλάβει το πρωί την πρωτοβουλία να καλέσει τους «15», προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συμφωνήθηκε να ζητήσουν την ταυτόχρονη υιοθέτηση και των τριών Κανονισμών στο νέο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, στις 13 Δεκεμβρίου, «χτίζοντας» έτσι μία blocking minority.




Σκρέκας: Τα €275 δεν αποτελούν στην ουσία πλαφόν

Νωρίτερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σε δηλώσεις τους στις Βρυξέλλες τόνισε ότι ο καθορισμός ανώτατου ορίου τιμής στα 275 ευρώ/MWh δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο, ενώ η Ισπανία έκανε λόγο για κοροϊδία.

Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, θεωρεί ότι ένα ρεαλιστικό όριο είναι στην περιοχή των 150-200 ευρώ, το οποίο θα βοηθήσει στη μείωση των τιμών τόσο του αερίου, όσο και του ηλεκτρικού ρεύματος. «Το πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο. Χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό μηχανισμό που να εφαρμόζεται στην πράξη. Με ένα ανώτατο όριο μεταξύ 150 και 200 ευρώ/MWh, η Ευρώπη μπορεί να εξασφαλίσει το φυσικό αέριο που χρειάζεται και να προκαλέσει σημαντικές μειώσεις της ζήτησης», είπε σχετικά.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εάν ο προτεινόμενος μηχανισμός είχε τεθεί σε ισχύ κατά τη διάρκεια του περασμένου Αυγούστου, οπότε και σημειώθηκαν ιστορικά υψηλά στις τιμές του φυσικού αερίου, το ράλι των τιμών θα είχε περιοριστεί. Και αυτό γιατί η τιμή φυσικού αερίου μπορεί να ξεπέρασε τα 275 ευρώ/MWh, αλλά όχι για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, όπως υποστηρίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ίδιο θα είχε συμβεί ακόμα και αν το όριο τιμής είχε οριστεί στα 250 ευρώ/MWh.

Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του μηχανισμού όταν η αγορά λειτουργεί σε συνθήκες ηρεμίας και όχι σε έκτακτες περιόδους, όταν οι τιμές έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο για πολλές ημέρες. «Αν περιμένουμε τόσο μεγάλο διάστημα για να επιβάλουμε μείωση της τιμής, δεν είναι εύκολο να περιορίσουμε την τιμή στο επίπεδο του ανώτατου ορίου. Αυτό θα είναι αποσταθεροποιητικό», είπε σχετικά, ενώ, αναφερόμενος στη διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού, ο ΥΠΕΝ πρότεινε το ανώτατο όριο να επιβάλλεται αυτόματα, αλλά να καταργείται με πολιτική απόφαση.

Κλείνοντας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η πρόταση μπορεί να βελτιωθεί και να αναδειχθεί σε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό, τον οποίο οι αγορές θα λάβουν σοβαρά υπόψιν. Όσον αφορά δε στους κανονισμούς αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αλληλεγγύης, υποστήριξε ότι κινούνται μεν σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο, από τη στιγμή που και οι δύο αυτοί μηχανισμοί είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς, θα πρέπει να εγκριθούν ταυτόχρονα στο επόμενο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ενωσης.




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This