Έξαλλη η Ρωσία με τον πάπα Φραγκίσκο

Σε Τσετσένους και άλλες εθνοτικές μειονότητες της Σιβηρίας και του Καυκάσου ρίχνει το φταίξιμο για τις φρικαλεότητες στο έδαφος της Ουκρανίας

Must Read

Τους Ρώσους στρατιώτες που προέρχονται από εθνοτικές μειονότητες θεωρεί ο πάπας Φραγκίσκος σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνους για τις αγριότητες που λαμβάνουν χώρα στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, προκαλώντας την οργή της Ρωσίας.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας σε εβραϊκό αμερικάνικο περιοδικό, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Όταν μιλάω για την Ουκρανία, μιλάω για τη βαναυσότητα γιατί έχω πολλές πληροφορίες για τη βαναυσότητα των στρατευμάτων που πηγαίνουν. Συνήθως, οι πιο βάναυσοι είναι ίσως αυτοί που είναι από τη Ρωσία, αλλά δεν είναι ρωσικής παράδοσης, όπως Τσετσένοι, Μπουριάτ και λοιποί. Σίγουρα αυτός που εισβάλλει είναι το ρωσικό κράτος. Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο».

Η ρωσική αντίδραση δεν άργησε να έρθει, με τη Μόσχα να υποβάλει σήμερα επίσημη διαμαρτυρία στο Βατικανό, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. «Εξέφρασα την αγανάκτησή μου έπειτα από αυτούς τους υπαινιγμούς και υπέδειξα ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να κλονίσει τη συνοχή και την ενότητα του ρωσικού πολυεθνικού λαού», δήλωσε στο πρακτορείο ο Ρώσος πρεσβευτής στο Βατικανό, Αλεξάντρ Αβντέγιεφ.

Η Ρωσία κατηγορήθηκε τον Σεπτέμβριο ότι επιστράτευσε δυσανάλογα πολλούς άνδρες από εθνοτικές μειονότητες από τη Σιβηρία και τον Καύκασο, προκειμένου να υποστηρίξει την επίθεσή της στην Ουκρανία, αφού το Κρεμλίνο ανακοίνωσε μια μερική επιστράτευση περίπου 300.000 εφέδρων. Σύμφωνα με τους επικριτές του Κρεμλίνου, οι μειονότητες σε κυρίως φτωχές και απομακρυσμένες ρωσικές περιοχές έχουν επίσης περισσότερους στρατιώτες που σκοτώνονται στο μέτωπο στην Ουκρανία, σε σύγκριση με εθνοτικούς Ρώσους. Αλλά οι συγκεκριμένες μειονότητες έχουν, επίσης, κατηγορηθεί ότι διαδραμάτισαν ρόλο σε φρικαλεότητες που απέδωσε το Κίεβο στις ρωσικές δυνάμεις, όπως η σφαγή στην Μπούτσα.

«Διαστρέβλωση της αλήθειας»

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, Μαρία Ζαχάροβα, επέκρινε τις δηλώσεις του πάπα στο Telegram. «Αυτό πια δεν είναι καν ρωσοφοβία, είναι διαστρέβλωση της αλήθειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του ποντίφικα, πάντως, δεν «εκνεύρισαν» μόνο τη Μόσχα, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θεώρησαν την ρήση του πάπα Φραγκίσκου ως επιχείρηση «ξεπλύματος» των Ρώσων, ενώ, όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Γιάροσλαβ Τροφίμοφ ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επιπλέον η ΜΚΟ Free Buryatia Foundation (Ίδρυμα Ελεύθερη Μπουριάτια), μια οργάνωση που εδρεύει στις ΗΠΑ και η οποία παρέχει κυρίως νομική βοήθεια σε Ρώσους στρατιώτες που δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος στον πόλεμο στην Ουκρανία, επέκρινε επίσης τις δηλώσεις του πάπα Φραγκίσκου. «Τα στερεότυπα παραμένουν στερεότυπα, ανεξάρτητα από το ποιος τα αναπαράγει: ακτιβιστές, πολιτικοί ή πνευματικοί ηγέτες. Και οι δηλώσεις του πάπα για τους Μπουριάτ και τους Τσετσένους δεν είναι μόνο ρατσιστικά στερεότυπα, αλλά και ψευδείς», σημείωσε η οργάνωση σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This