Παρασκευή, 9 Απρίλιος 2021

Οι ΗΠΑ «καρφώνουν» το Ιράν για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπολοια (video)

Το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα τραβήχτηκε από αμερικανικό αεροσκάφος

Επίθεση προς το Ιράν εξαπέλυσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, για την χθεσινή επίθεση κατά των δύο πετρελαιοφόρων που έπλεαν σε διεθνή ύδατα στον κόλπο του Ομάν.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, το Ιράν είναι πίσω από τις επιθέσεις που έγιναν στον κόλπο του Ομάν. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες, τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν και το επίπεδο της γνώσης που χρειαζόταν για να υλοποιηθεί η επιχείρηση, τις παρόμοιες επιθέσεις από την Τεχεράνη σε πλοία και το γεγονός πως καμία άλλη οργάνωση στην περιοχή δεν έχει τους πόρους ή την επάρκεια να δράσει με αυτόν τον τρόπο» σχολίασε ο Πομπέο.

Ο Πομπέο έκανε λόγο για εικόνες που έχει στη διάθεσή του το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, οι οποίες δείχνουν, Ιρανούς σε μικρές βάρκες, δίπλα στο τάνκερ « Kokuka Courageous», να επιχειρούν να απομακρύνουν νάρκη που δεν εξερράγη και την οποία είχαν νωρίτερα προσαρτήσει στο πλοίο.

Και η Βρετανία κατά του Ιράν

Την ίδια ώρα, η Μεγάλη Βρετανία προστίθεται στις χώρες που κατηγορούν ως υπαίτιο το Ιράν για τις επιθέσεις στα δύο φλεγόμενα τάνκερ. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ δήλωσε: «Αυτό είναι βαθιά ανησυχητικό και έρχεται σε μια στιγμή ήδη τεράστιας έντασης. Ήλθα σε επαφή με τον Πομπέο και, μολονότι θα κάνουμε τη δική μας εκτίμηση με νηφαλιότητα και προσοχή, σημείο εκκίνησης για εμάς είναι προφανώς ότι πιστεύουμε τους Αμερικανούς συμμάχους μας».

Το Ιράν απαντά

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ υποστήριξε ότι οι κατηγορίες των ΗΠΑ είναι «διπλωματία της δολιοφθοράς» εναντίον της χώρας του που ασκείται από την «Ομάδα Β», η οποία κατ’ αυτόν συμπεριλαμβάνει τον Τζον Μπόλτον, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Το πλήγμα στις τιμές του πετρελαίου

Το Στενό του Χορμούζ είναι δίαυλος ζωτικής σημασίας για τη ναυτιλία που συνδέει τους πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής με τις αγορές στην Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο βρίσκεται στο επίκεντρο των εντάσεων της περιοχής για ολόκληρες δεκαετίες και εκπρόσωποι του Ιράν έχουν απειλήσει ότι θα σφραγίσουν τη θαλάσσια διαδρομή.

Οι επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια αν και δεν κόστισαν καμία ανθρώπινη ζωή προκάλεσαν αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο πετρελαίου.

«Πριν από λίγο καιρό, η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύτηκε μόνο και μόνο επειδή περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα δεν προσφερόταν στην αγορά εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη. Μέσω του Στενού του Χορμούζ μεταφέρονται καθημερινά πάνω από 15 φορές μεγαλύτερες ποσότητες» εξήγησε ο Εουτζέν Βάινμπεργκ, επικεφαλής αναλυτής της Commerzbank.

Η Lloyd’s του Λονδίνου χαρακτήρισε τον Περσικό Κόλπο και τμήματα του Κόλπου του Ομά νπεριοχές υψηλού κινδύνου μετά τις επιθέσεις στα μέσα Μαΐου.

Ο Βάινμπεργκ αναμένει ότι ο αριθμός των μεταφορών μέσω των Στενών θα μειωθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη προσφορά, υψηλότερες τιμές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ