Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία για 120 ώρες – Tραμπ: «Ευχαριστώ Ερντογάν» (video)

Must Read

Μέσω ενός tweet ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την κατάπαυση πυρός που συμφώνησαν οι Ερντογάν και Πένς στη συνάντηση που πραγματοποίησαν σήμερα, ευχαριστώντας τον Ερντογάν, αφού όπως υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος «εκατομμύρια ζωές θα σωθούν».

 

«ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν εκεχειρία στη Συρία. Θα σταματήσουν οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κομπάνι. Ο πρόεδρος Τραμπ είναι πολύ ευχαριστημένος για την κίνηση του Ερντογάν να κάνει πίσω και δώσει μια ειρηνική λύση στη διαμάχη. Με αυτόν τον τρόπο θα αποσυρθούν και οι δυνάμεις της Κουρδικής πολιτοφυλακής YPG», τόνισε ενώπιον δημοσιογράφων ο Πενς.

Η συνάντηση Πενς – Ερντογάν παρόλο που ήταν προγραμματισμένη για 10 λεπτά διήρκησε πάνω από μια ώρα.

Προκλητικός ο Τσαβούσογλου

«Πήραμε αυτό που θέλαμε» δήλωσε ο -για μια ακόμη φορά προκλητικός- Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην εκεχειρία, …καρφώνοντας παράλληλα τους Κούρδους, λέγοντας ότι «Το “πάγωμα” της τουρκικής επιχείρησης στην Συρία δεν είναι κατάπαυση πυρός, διότι κατάπαυση πυρός μπορεί να συμφωνηθεί μόνο μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών».

Κυρώσεις στην Τουρκία από ΗΠΑ

Την ώρα που γινόταν γνωστή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, Αμερικανοί γερουσιαστές ανακοίνωναν νομοσχέδιο για ευρείες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την εισβολή.

Το νομοσχέδιο της Γερουσίας, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, στοχεύει Τούρκους αξιωματούχους και προβλέπει κυρώσεις για την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Ο Ρεπουμπλικανός Λίντσεϊ Γκρέιαμ, γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, προέβλεψε ότι το νομοσχέδιο θα λάβει ισχυρή στήριξη και από τα δύο κόμματα.

Αποτέλεσμα «σκληρής αγάπης»

Για ένα «εκπληκτικό αποτέλεσμα» έκανε λόγο ο Ντόναλτ Τραμπ.

«Έχουμε μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας πέντε ημερών» δήλωσε ο Τραμπ από το Φορτ Ουόρθ στο Τέξας.

«Οι Κούρδοι είναι απίστευτα χαρούμενοι με αυτήν τη λύση» συμπλήρωσε, διατυπώνοντας την ικανοποίησή του καθώς οι διαπραγματεύσεις καρποφόρησαν «τόσο σύντομα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι θα αρθούν «πολύ σύντομα» οι κυρώσεις και οι δασμοί σε βάρος της Άγκυρας, επισημαίνοντας πως οι κυρώσεις δεν είναι πλέον απαραίτητες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι «ως ομάδα, θέλω να ευχαριστήσω του Κούρδους», τονίζοντας ότι η κατάπαυση του πυρός έσωσε τις ζωές τους.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας σκληρός άνδρας και έκανε το σωστό. Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα είναι τώρα ανοικτή, ανέφερε ο ίδιος.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η συμφωνία εκεχειρίας με την Τουρκία είναι αποτέλεσμα της «σκληρής αγάπης».

Ικανοποιημένοι και οι Κούρδοι

Τη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας χαιρετίζει και ο Κούρδος υψηλόβαθμος αξιωματούχος Αλντάρ Καλίλ.

«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία» είπε ο Καλίλ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποχρεώθηκε να κάνει ένα βήμα πίσω λόγω της «κουρδικής αντίστασης».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This