Τέλος στο θρίλερ; Η Ε.Ε. κοντά σε συμφωνία για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στα 60 δολάρια το βαρέλι!

Must Read

Σε προσωρινή συμφωνία ήρθαν σήμερα Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορίζοντας ως ανώτατο όριο τιμής αγοράς τα 60 δολάρια ανά βαρέλι ρωσικού πετρελαίου.

Το εν λόγω πλαφόν αφορά στο ρωσικό πετρέλαιο που διακινείται διά θαλάσσης και, σύμφωνα με δήλωση διπλωμάτη της Ε.Ε. στο Reuters, έχει προβλεφθεί και μηχανισμός προσαρμογής που θα διατηρήσει το ανώτατο όριο στο 5% κάτω από την τιμή της αγοράς. Στάση αναμονής κρατάει η Πολωνία, η οποία είχε πιέσει ώστε το ανώτατο όριο τιμών να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο, με την Ενωση να τής έχει δώσει διορία μερικές ώρες για να δεχτεί τη συμφωνία, καθώς αύριο Παρασκευή πρέπει να υπάρξει έγκριση του σχεδίου απ’ όλες τις κυβερνήσεις της Ε.Ε., ώστε να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή

Η αρχική πρόταση της Ομάδας των Επτά (G7), η οποία υποβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, προέβλεπε ανώτατο όριο τιμής στα 65-70 δολάρια το βαρέλι και χωρίς τον μηχανισμό προσαρμογής. Δεδομένου ότι το ρωσικό αργό τύπου Urals διαπραγματεύεται ήδη χαμηλότερα, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Εσθονία απέρριψαν το αρχικό πλαφόν, καθώς δεν θα επιτύγχανε τον κύριο στόχο της πρότασης, που είναι η μείωση των εσόδων της Μόσχας και της ικανότητάς της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.

«Το ανώτατο όριο τιμής ορίζεται στα 60 δολάρια με πρόβλεψη να διατηρείται κατά 5% χαμηλότερα από την τιμή πώλησης του ρωσικού αργού στην αγορά, με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας», ανέφερε ο διπλωμάτης της Ε.Ε. Η αναθεώρηση του ανώτατου ορίου τιμής θα πραγματοποιείται κάθε δύο μήνες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

Διπλωμάτες της Ε.Ε. ανέφεραν, επίσης, ότι η Λιθουανία και η Εσθονία, που είχαν υποστηρίξει τη θέση της Πολωνίας για όσο το δυνατόν χαμηλότερο πλαφόν, συμφώνησαν επίσης με το όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι.

Σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου το πλαφόν της G7

Το πλαφόν που έχει θέσει η Ομάδα των Επτά για το ρωσικό πετρέλαιο που διακινείται διά θαλάσσης θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, αντικαθιστώντας την αυστηρότερη απαγόρευση της Ε.Ε., προκειμένου να διασφαλιστεί η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, δεδομένου ότι η Ρωσία παράγει το 10% του πετρελαίου παγκοσμίως. Στόχος του πλαφόν της G7 είναι να απαγορευθεί στις ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διακινούν φορτία ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός εάν πωληθεί σε τιμή χαμηλότερη από το ανώτατο όριο που έχει ορίσει η G7 και οι σύμμαχοί της.

Δεδομένου δε ότι οι κυριότερες ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου έχουν την έδρα τους στις χώρες της G7, το ανώτατο όριο τιμών θα δυσκολέψει πολύ τη Μόσχα να πουλήσει το πετρέλαιο της σε υψηλότερη τιμή.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This