«Όχι» στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Μπουρλά! Δεν καταθέτει για το deal των δισεκατομμυρίων με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες για να μοιραστούμε», λέει ο CEO της Pfizer, ο οποίος αποφεύγει το «ραντεβού» για δεύτερη φορά

Must Read

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, αρνήθηκε για άλλη μια φορά να καταθέσει ενώπιον της ειδικής επιτροπής COVID του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από έκθεση ελέγχου σχετικά με τη στρατηγική προμήθειας εμβολίων COVID-19 της ΕΕ.

Ο Μπουρλά, επρόκειτο να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής COVID-19 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στις 10 Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού «αποσύρθηκε» από το ραντεβού, αναφέρει το Politico.

 

Η Πρόεδρος της επιτροπής Κάθλιν βαν Μπρεμπτ, δήλωσε ότι «λυπάται βαθιά» για την απόφαση του Μπουρλά να μην παραστεί στην επικείμενη ακρόαση.

«Από την ακρόαση του Οκτωβρίου για τον COVID, δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες να μοιραστούμε με την Επιτροπή, οπότε με σεβασμό απορρίπτουμε την πρόσκληση να επανεξετάσουμε αυτά τα θέματα», αναφέρει η επιστολή του Μπουρλά με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου όπως αναφέρει το Politico.

Ο Μπουρλά αναμενόταν να απαντήσει σε ερωτήσεις και να δώσει διευκρινίσεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο συμβόλαιο της Ευρώπης με την Pfizer για το εμβόλιο, που υπογράφηκε τον Μάιο και κάλυπτε αρχικές 900 εκατομμύρια δόσεις για παράδοση το 2022 και το 2023. Ήταν το μεγαλύτερο συμβόλαιο για τον COVID-19 που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε το Ελεγκτικό Συνέδριο στην έκθεσή του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, η συμφωνία άφησε το ελεγκτικό δικαστήριο με ανησυχίες καθώς διαπίστωσε ότι ήταν «η μόνη σύμβαση για την οποία η [κοινή διαπραγματευτική ομάδα] δεν συμμετείχε σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων, σε αντίθεση με την απόφαση της Κομισιόν για την προμήθεια εμβολίων για τον COVID-19», ανέφερε το δικαστήριο. Επιπλέον, η επιτροπή αρνήθηκε να παραδώσει αρχεία και λεπτομέρειες των συζητήσεων της Pfizer.

Πρώιμες συνομιλίες έγιναν από την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αντί του Διοικητικού Συμβουλίου Εμβολίων, αποτελούμενο από εκπροσώπους από 27 κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία είχαν συμφωνήσει να προγραμματίσουν μια συνάντηση με την ΕΕ και «εθνικούς επιστημονικούς συμβούλους» για τη στρατηγική εμβολίων του 2022. Αυτή η συνάντηση δεν έγινε ποτέ, ανέφερε το ελεγκτικό συνέδριο.

Αφού οι New York Times ανέφεραν ότι η φον ντερ Λάιεν και ο Μπουρλά αντάλλασσαν μηνύματα πριν από τη συμφωνία αγοράς των εμβολίων, το ελεγκτικό δικαστήριο στην έκθεσή του προέτρεψε την Κομισιόν να αναζητήσει «σχετικά μηνύματα κειμένου» και «να αξιολογήσει εάν μπορεί να του παραχωρηθεί δημόσια πρόσβαση».

Ο Μπουρλά προηγουμένως αποσύρθηκε από ένα ραντεβού για να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής τον Οκτώβριο, κατά την οποία αναμενόταν να αντιμετωπίσει δύσκολα ερωτήματα σχετικά με το πώς έγιναν μυστικές συμφωνίες για τα εμβόλια.

Σύμφωνα με το Politico, στις 14 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τις αγορές εμβολίων στην ΕΕ για τον COVID, αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινίσει ποιος ερευνάται ή ποιες από τις συμβάσεις εμβολίων της ΕΕ βρίσκονται υπό έλεγχο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This