Έντι Ράμα: Ο «Ερντογάν των Βαλκανίων» γελοιοποιεί τον Μητσοτάκη

Ο «καλόβολος» Έλληνας πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στα Τίρανα κατάπιε όλες τις προσβολές και τους τακτικισμούς αλά... τούρκα από τον Αλβανό ομόλογό του

Must Read

Είναι άγνωστο γιατί τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έσπευσαν προχθές το βράδυ να κάνουν πρώτη είδηση τη δήλωση Εντι Ράμα ότι «ο Μητσοτάκης είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός της Ελλάδας». Θεώρησαν αυτή την ατάκα μια προεκλογική αβάντα στον Ελληνα πρωθυπουργό;

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Μα, ο Ράμα δεν είναι ο ηγέτης μιας Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας ή Αμερικής. Από πού κι ως πού η συγκεκριμένη υπερβολική φιλοφρόνηση μπορεί να έχει οποιαδήποτε αξία;
Αντίθετα, δεν προκάλεσε την ίδια εντύπωση στα ΜΜΕ το φοβικό προφίλ του Ελληνα πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στην Αλβανία.

Ο Εντι Ράμα χαρακτήρισε ευθέως την Ελλάδα «κλέφτρα» που μπήκε με «απάτη» στην ευρωζώνη. Ο Μητσοτάκης το κατάπιε αδιαμαρτύρητα και δέχθηκε εκ των υστέρων την ύπουλη και άνευ σημασίας συγγνώμη του Αλβανού πρωθυπουργού. Οπως ο Ελληνας πρωθυπουργός αποδέχθηκε και τη βαρυθυμία του Ράμα για την επίσκεψη στη Χειμάρρα. Με το αφελές άλλοθι μιας κατά φαντασίαν… κακοκαιρίας.

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι ξεκάθαρο: Αν η ελληνική πολιτική ηγεσία δείχνει τέτοια ανεξήγητη παθητικότητα απέναντι σε μια Αλβανία, τότε πώς θα μπορέσει να σηκώσει ανάστημα σε μεγαλύτερα και ισχυρότερα μεγέθη, όπως η Τουρκία;

Η πιο φιλοτουρκική χώρα

Είναι φανερό πως ο Ράμα συμπεριφέρεται όλο και πιο πολύ σαν «Ερντογάν των Βαλκανίων». Οι στενές σχέσεις των δυο τους, άλλωστε, δεν αμφισβητούνται. Η Αλβανία είναι η πιο φιλοτουρκική χώρα στην περιοχή, αν όχι στον κόσμο, κάτι που επίσης δεν φαίνεται να προκαλεί καχυποψία στην αγαθιάρικα «καλόβολη» ελληνική κυβέρνηση. Με εντολή Ερντογάν ο Ράμα έκλεισε ένα νηπιαγωγείο κι ένα παρθεναγωγείο στα Τίρανα ως «κέντρα τρομοκρατίας του Γκιουλέν».

Λίγες μέρες έπειτα από μυστική επίσκεψη στον Ερντογάν, ο Ράμα ήταν που εκφωνούσε στο Συμβούλιο της Ευρώπης διθυράμβους για την Τουρκία, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις.
Και, βέβαια, επί Ράμα καταπατώνται όσο ποτέ τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, κάτι που επίσης… ξέχασε έστω να θίξει προχθές ο Μητσοτάκης.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία «δοξάζει» τον Ερντογάν, την ίδια ώρα που η χώρα του είναι μέλος του ΝΑΤΟ και πασχίζει να μπει στην Ε.Ε., με το πράσινο φως και της Ελλάδας. Το κακό είναι ότι όλα αυτά δεν ακούγονται περίεργα, αλλά είναι. Η χώρα που περισσότερο από όλες τις άλλες αποδέχεται τη θρησκευτική, οικονομική, πολιτική και μιντιακή επιρροή της Τουρκίας του Ερντογάν είναι η Αλβανία του Ράμα. Ο οποίος είναι ταυτόχρονα τόσο φιλοαμερικανός, ώστε να μην ενοχλούν τις ΗΠΑ οι πρακτικές του.

Ο Ερντογάν ήταν αυτός που έχτισε 520 διαμερίσματα βορειοδυτικά των Τιράνων, με κονδύλια της τουρκικής κυβέρνησης, για τους πληγέντες σεισμού το 2020. Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν αυτός που έδωσε εντολή να απλωθεί το κρατικό κανάλι TRT και στην Αλβανία, με τους μουσουλμάνους στη χώρα να αγγίζουν το 60%. Ο «σουλτάνος» χρηματοδότησε το τεράστιο τζαμί δίπλα στο κτίριο της Βουλής στα Τίρανα, «το μεγαλύτερο των Βαλκανίων», αλλά και το χτίσιμο δεκάδων τζαμιών ακόμα, κόστους εκατομμυρίων ευρώ.

Σε όλα αυτά ο Ράμα λέει «ναι» και λειτουργεί σαν «δορυφόρος» του Ερντογάν. Το γιατί στην Ελλάδα υποθέτουμε πως όλα θα κυλήσουν δίχως παγίδες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία στη Χάγη είναι ακόμα ένα δύσκολο ερώτημα. Ειδικά όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός αφήνει δίχως απάντηση τις προσβολές και τους «ερντογανικούς» τακτικισμούς του Αλβανού ζωγράφου.

Η διεθνής εικόνα

Ολα αυτά έρχονται σε μια εποχή που η διεθνής εικόνα της Αλβανίας πλήττεται σοβαρά. Τα τελευταία προβλήματα στις σχέσεις της με τη Βρετανία έχουν βάλει τη γειτονική χώρα στο κάδρο της συνολικής αμφισβήτησης. Το 2017 η διακίνηση ναρκωτικών στην Αλβανία είχε αυξηθεί σε τέτοιον βαθμό, που ισοδυναμούσε με το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας. Ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας Σαμίρ Ταχίρι, μέλος της κυβέρνησης Ράμα από το 2013-2017, κατηγορήθηκε για εμπλοκή σε κύκλωμα λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Οι εισαγγελείς ζήτησαν 12ετή κάθειρξη, αλλά η ποινή φυλάκισης ήταν μόλις πέντε χρόνια.

Οι σχέσεις Αλβανίας – Βρετανίας κρέμονται σε τεντωμένο σχοινί, αφού το Λονδίνο αντιδρά στη μαζική εισροή Αλβανών στο Νησί τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να στρατολογηθούν για την αλβανική μαφία ναρκωτικών που αλωνίζει στην Αγγλία. Το βρετανικό Yπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για «σημαντικό κίνδυνο εθνικής ασφάλειας», με τον Ράμα να μιλάει για «στοχοποίηση των Αλβανών».

Ο Ράμα έχει δώσει πολλές φορές δικαιώματα με τις πολιτικές του. Ομως, επικαλούμενος πάντα το «χαρτί» του ΝΑΤΟ, καταφέρνει να αυξάνει την επιρροή της χώρας του, ξεπερνώντας τους σκοπέλους.

Το 2017 η γερμανική «Bild» δημοσίευσε 16 ηχητικά ντοκουμέντα με συνομιλίες του Ράμα και μελών του υπουργικού συμβουλίου με την αστυνομία, μέλη του οργανωμένου εγκλήματος και εμπόρους ναρκωτικών. Στόχος ήταν η νοθεία στις εκλογές εκείνης της χρονιάς, με οργανωμένη δωροδοκία ή εκφοβισμούς ψηφοφόρων από μπράβους. Η Ε.Ε. έκανε τα στραβά μάτια με το προς ένταξη μέλος της…

Το 2019 ο Ράμα επιτέθηκε στους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα που ανέφεραν περιστατικά κρατικής βίας κατά δημοσιογράφων και λογοκρισίας. «Είναι ψέματα και φαντασιώσεις!» έλεγε (και) ο Ράμα, χλευάζοντας τον διεθνή οργανισμό. Ακριβώς όπως «ο καλύτερος πρωθυπουργός της Ελλάδας»…

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1964 στα Τίρανα και ως έφηβος ασχολήθηκε με το μπάσκετ, φτάνοντας μέχρι την Εθνική ομάδα. Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, και ενώ ήταν καθηγητής στην Ακαδημία Τεχνών, εντάχθηκε στο κίνημα του Μπερίσα, αλλά αποχώρησε λόγω διαφωνιών. Το 1994 μετανάστευσε στη Γαλλία για να γίνει ζωγράφος. Το 1998 αποδέχθηκε την πρόταση του τότε πρωθυπουργού Φάτο Νάνο για τη θέση του υπουργού Πολιτισμού και το 2000 έγινε δήμαρχος Τιράνων. Το 2005 εξελέγη ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος και από το 2013 είναι πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This