Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Αδιόρθωτος ο «φιλέλληνας» Γιούνκερ: Ιστορικό λάθος το μπλόκο στην ένταξη των Σκοπίων

Ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ήταν εμφανώς απογοητευμένοι στην συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής όσον αφορά στην ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

O «φιλέλληνας» Ζαν Κλωντ Γιούνκερ πριν πάρει τον δρόμο της εξόδου δεν δίστασε να «χτυπήσει» και πάλι την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας ιστορικό λάθος την μη ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ.

«Είναι ένα βαρύ ιστορικό λάθος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην συνέντευξη Τύπου.

«Αν η ΕΕ θέλει να τη σέβονται, πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις της», προειδοποίησε Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως ανέφερε το ζήτημα θα συζητηθεί ξανά τον Μάιο του 2020. «Θα είμαι ξεκάθαρος. Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία δεν φταίνε γι αυτό. Και οι δυο χώρες έκαναν αυτά που έπρεπε και είναι έτοιμες για ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Δυστυχώς κάποιες χώρες μέλη δεν είναι έτοιμες. Γι’ αυτό δεν πήραμε και θετική απόφαση. Προσωπικά θεωρώ ότι ήταν λάθος. Αλλά δεν θα κάνω περαιτέρω σχόλιο. Σήμερα θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στους φίλους μας της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Σας παρακαλώ μην εγκαταλείψετε τις προσπάθειες. Καταλαβαίνω την απογοήτευσή σας γιατί εσείς κάνατε αυτό που σας αναλογούσε κι εμείς όχι. Δεν αμφιβάλλω ότι κάποια στιγμή θα γίνετε πλήρη μέλη της ΕΕ».

Οργισμένος ο Τουσκ

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε: «Χθες το βράδυ οι ηγέτες συζήτησαν την διεύρυνση της ΕΕ αλλά δεν υπήρχε ομοφωνία για την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκτίμησε από την πλευρά του ότι πρόκειται για «ένα λάθος» διότι «μια συντριπτική πλειονότητα χωρών μελών υποστηρίζουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Μάλιστα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ δεν μπορούσε να κρύψει την οργή του είπε ότι θυμάται ότι έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε που είχε ξεκινήσει η δική του χώρα τις προσπάθειες για να μπει στην ΕΕ. Και γι’ αυτό είπε κανείς δεν πρέπει να εγκαταλείπει την προσπάθεια. «Δεν ήταν αποτυχία αυτό που έγινε χθες, ήταν λάθος. Νιώθω ντροπή», είπε. «Οι δυο χώρες πέρασαν με επιτυχία τις εξετάσεις και δεν μπορώ να πω τα ίδια και για τις χώρες μέλη της ΕΕ», είπε ακόμα.

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ο οποίος δήλωσε πολύ απογοητευμένος από το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής. «Ήταν ένα ιστορικό λάθος αυτό που συνέβη χθες το βράδυ!» είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ ο οποίος στεκόταν ανάμεσα στον Τουσκ και τον Μακρόν στην τελευταία τους συνέντευξη Τύπου ο ένας ως Πρόεδρος της Κομισιόν και ο άλλος ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ