Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Σχεδόν 600 είδη φυτών «χάθηκαν» τα τελευταία 250 χρόνια

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα μελέτης

Σχεδόν 600 είδη φυτών έχουν εξαφανιστεί από τη φύση κατά τα τελευταία 250 χρόνια, σύμφωνα με την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα εκτίμηση για το θέμα από επιστήμονες των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Κιου της Βρετανίας και του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, από το 1753 μέχρι και σήμερα, έχουν εξαφανιστεί 751 είδη φυτών. Ο ρυθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος του ρυθμού εξαφάνισης των ζώων, πουλιών και αμφίβιων, και έως 500 φορές μεγαλύτερος από τον φυσικό ρυθμό που υπήρχε πριν από τη βιομηχανική επανάσταση. Μάλιστα η νέα μελέτη πιθανότατα υποτιμά τον πραγματικό ρυθμό εξαφάνισης των φυτών, πιστεύοντας πως είναι αρκετά μεγαλύτερος.

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια σφαιρική εικόνα για τα φυτά που έχουν ήδη εξαφανιστεί, από πού και πόσο γρήγορα συμβαίνει αυτή η εξαφάνιση», δήλωσε η εξελικτική βιολόγος δρ Έϊλις Χάμφρεϊς του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Επίπτωση σε όλα τα οικοσυστήματα

Ήδη αρκετά είδη φυτών θεωρούνται «μελλοθάνατα», καθώς τα τελευταία του είδους τους δεν έχουν ελπίδες να αναπαραχθούν ή ζουν μόνο σε βοτανικούς κήπους.

Να σημειωθεί ότι, οι βοτανολόγοι βρίσκουν περίπου 2.000 νέα είδη φυτών κάθε χρόνο, αλλά πολλά περισσότερα γεννιούνται και χάνονται, περνώντας απαρατήρητα. Οι περισσότερες εξαφανίσεις συνέβησαν σε νησιά και σε τροπικές περιοχές.

Η εξαφάνιση των φυτών αφορά και αλλά ευρύτερα οικοσυστήματα, καθώς πολλά άλλα έμβια είδη εξαρτώνται από τα φυτά για την επιβίωση τους, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, για οξυγόνο, τροφή, υλικά κ.α.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ