Φυσικό αέριο: «Κλειδώνει» στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πλαφόν για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι ηγέτες των 27 κρατών - μελών έδωσαν εντολή να καταλήξουν οπωσδήποτε σήμερα σε συμφωνία οι υπουργοί Ενέργειας

Must Read

Η συμφωνία για πλαφόν στο φυσικό αέριο για την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι, κατά τα φαινόμενα, πιο κοντά παρά ποτέ, με το Reuters να αναφέρει πως, με βάση το σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι αυτό θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα, δηλαδή, από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως είχε προταθεί τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι υπουργοί Ενέργειας των 27 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν, πάντως, σήμερα στις Βρυξέλλες, για να λάβουν απόφαση σχετικά με την επιβολή του πολυπόθητου πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί σε λίγες ώρες και παρά το γεγονός ότι το πλαφόν μπορεί να εγκριθεί ακόμη και με ενισχυμένη πλειοψηφία, υπάρχει αισιοδοξία ότι το μέτωπο των «27» θα είναι ενιαίο και ότι θα βγει λευκός καπνός με ομοφωνία.

Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε στο ΑΠE-MΠΕ ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, ενώ πρόσθεσε ότι -ήδη- υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία, όσον αφορά το πλαφόν και τώρα αναζητείται η χρυσή τομή για να συμφωνήσουν η Γερμανία, η Ολλανδία και κάποιες άλλες χώρες.

Ειδικότερα, ο κος Σκρέκας ανέφερε τα εξής: «Λάβαμε μια ξεκάθαρη εντολή από τους ηγέτες μας να βρούμε μια λύση για το πλαφόν σήμερα. Είναι καθήκον μας να φέρουμε σε πέρας αυτή την αποστολή. Δεν θα ήμασταν τόσο επίμονοι, αν δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι αυτό είναι το καλύτερο λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ελπίζω ότι το μήνυμα για αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και ενότητα θα είναι η απαρχή για μια καλύτερη χρονιά για όλους τους πολίτες. Εχουμε πει ήδη ότι το πλαφόν στα 275 ευρώ αρχικά δεν υφίσταται, άρα οποιοδήποτε πλαφόν μεταξύ 150 και 190-200 θα είναι λειτουργικό. Νομίζω ότι ένα πλαφόν στα €188 θα είναι το σωστό σήμα για τις αγορές. Ολοι θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να συμβιβαστούμε και να βρούμε μια λύση. Το καλύτερο για τους πολίτες είναι να συμβιβαστούμε. Τα όρια που έχουμε βάλει θα μας βοηθήσουν να μην υποφέρουμε από τις υπερβολικά υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο. Είναι τώρα η ώρα να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε έναν διορθωτικό μηχανισμό και να τον προσαρμόσουμε ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα φέρει και τις πρακτικές επιπλοκές που μπορεί να έχει. Είμαστε βέβαιοι ότι ο μηχανισμός θα λειτουργήσει σωστά και ότι θα φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό για την εφαρμογή του».

https://youtu.be/JY7q9lInSwY

Τελεσίγραφο

Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα στάθηκε, για μια ακόμη φορά, αδύνατο να αρθεί το αδιέξοδο που διαρκεί εδώ και μήνες για το πώς πρέπει να καμφθούν οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη. Αντιδρώντας, οι ηγέτες της Ε.Ε. κάλεσαν να εξευρεθεί λύση μέχρι σήμερα.

Ο διάλογος αφορά, πλέον, κυρίως την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλαφόν στην τιμή χονδρικής που ορίζεται σε (κάποια από τα) παράγωγα που διατίθενται στο ολλανδικό χρηματιστήριο αερίου TTF (Title Transfer Facility).

Η πρόταση έχει σκοπό να οικοδομηθεί γέφυρα ανάμεσα στην ομάδα των κρατών μελών που ζητούν να επιβληθεί ευρύτερο πλαφόν και των χωρών εκείνων που δεν θέλουν να υπάρξει καμιά επέμβαση στην αγορά, όπως η Γερμανία κατά κύριο λόγο. Ωστόσο, αρκετές κυβερνήσεις διατύπωναν επιφυλάξεις για την πρόταση της Κομισιόν, επισημαίνοντας πως οι όροι που έθετε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι υπερβολικά αυστηροί.

Αυτό που επεδίωκαν οι κυβερνήσεις των 27, ήταν να προκύψει ομόφωνη απόφαση των υπουργών Ενέργειας, ωστόσο, στο τραπέζι υπήρχε το ενδεχόμενο να ξεπεραστούν οι γερμανικές ενστάσεις ως προς την πρόταση της Κομισιόν, εάν υπήρχε ικανός αριθμός χωρών προς τη μία κατεύθυνση.

Άλλες προτάσεις, που αποσύρθηκαν από το τραπέζι, περιλάμβαναν την προμήθεια αερίου από κοινού, την αύξηση της αλληλεγγύης μεταξύ χωρών μελών σε περίπτωση ελλείψεων, την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων για ενεργειακά έργα τα οποία αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This