Θράσος Τσαβούσογλου: Μόνο με τη συγκατάθεση Τουρκίας και ΤΔΒΚ οι έρευνες της Κύπρου για υδρογονάνθρακες!

Αφορμή τα πλουσιότατα κοιτάσματα που έφεραν στο φως οι έρευνες των εταιρειών Eni και Total στο «οικόπεδο 6»

Must Read

Μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών η Τουρκία εκτοξεύει νέες απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις έρευνες υδρογονανθράκων που διεξάγει στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου ανακοινώθηκε ότι ανακαλύφθηκε ένα νέο μεγάλο κοίτασμα, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση πως «δεν τίθεται θέμα για οποιαδήποτε χώρα, εταιρεία ή πλοίο να διεξάγει δραστηριότητες έρευνας ή εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συγκατάθεσή μας».

Όπως επισημαίνει επίσης το Τουρκικό ΥΠΕΞ «αυτές οι δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες της ελληνοκυπριακής διοίκησης έχουν πραγματοποιηθεί μονομερώς χωρίς τη συγκατάθεση της “ΤΔΒΚ και έτσι παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι ένας από τους συνιδιοκτήτες όλων των φυσικών πόρων του νησιού. Οι δραστηριότητες αυτές αυξάνουν επίσης την ένταση και απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση κάνει λόγο για την πρόταση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν από το 2020 για τη διεξαγωγή μιας διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο χωρίς αποκλεισμούς και τις τέσσερις προτάσεις συνεργασίας που υπέβαλε η «ΤΔΒΚ» στους Ελληνοκύπριους για τους πόρους των υδρογονανθράκων ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι. «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τόσο στις χώρες της περιοχής όσο και στα τρίτα μέρη πίσω από τα οποία κρύβονται οι Ελληνοκύπριοι, ότι η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο με αυτόν τον τρόπο δεν θα ωφελήσει κανένα μέρος», προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση τονίζει ότι «η Τουρκική Δημοκρατία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσει να στηρίζει τις δραστηριότητες της “ΤΔΒΚ” στον τομέα των υδρογονανθράκων την επόμενη περίοδο».

Χθες Πέμπτη, το «ΥΠΕΞ» της κατοχικής διοίκησης σε ανακοίνωση του είχε δηλώσει ότι οι έρευνες των εταιρειών Eni και Total στο οικόπεδο 6 κηρύχθηκαν μονομερώς από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία σφετερίζεται τα δικαιώματα της Τουρκοκυπριακής κατοχικής διοίκησης. «Όσο η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, η οποία δεν απέχει από τη λήψη μέτρων που αυξάνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει να σφετερίζεται τα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού Λαού, μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων μας», ανέφερε η εν λόγω ανακοίνωση.

«Δεν έχει το δικαίωμα»

Τέλος, το «ΥΠΕΞ» του κατοχικού καθεστώτος υπενθυμίζει στις εταιρείες, στις χώρες και σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση δεν εκπροσωπεί τον Τουρκοκυπριακό Λαό και δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις εκ μέρους του Τουρκοκυπριακού Λαού και ότι όλες οι μονομερείς δραστηριότητες που διεξάγονται υπό τη λεγόμενη «Κυπριακή Δημοκρατία» σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας του νησιού είναι παράνομες».

Σημειώνεται πως οι αντιδράσεις τόσο από την Τουρκία, όσο και από το κατοχικό καθεστώς της Βόρειας Κύπρου, ήλθαν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση την Τετάρτη για το νέο μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στον στόχο «Ζευς 1», το οποίο εντόπισε το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ΕΝΙ – TotalEnergies στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρόκειται για κοίτασμα μεγαλύτερο από αυτό του «Κρόνος 1» που είχε ανακαλύψει η ιταλογαλλική κοινοπραξία στο ίδιο τεμάχιο (οικόπεδο 6) στις 22 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This