Συνομιλίες Βουλγαρίας-Τουρκίας για μακροχρόνιο deal στο φυσικό αέριο

Must Read

Ο μεταβατικός Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Ρόσεν Χριστόφ βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες που ελπίζει ότι θα οδηγήσουν σε συμφωνία πριν το τέλος του έτους, για τη μακροπρόθεσμη πρόσβαση σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Τουρκία και τη διέλευση του φυσικού αερίου στα σύνορά της.

Σύμφωνα με το Reuters, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Βουλγαρίας Bulgargaz και ο χειριστής του δικτύου φυσικού αερίου Bulgartransgaz συμμετέχουν επίσης στις συνομιλίες, καθώς η Βουλγαρία αναζητά νέες πηγές φυσικού αερίου.

Η Ρωσία, η οποία κάλυπτε πάνω από το 95% των αναγκών της βαλκανικής χώρας σε φυσικό αέριο, διέκοψε τις παραδόσεις στη Βουλγαρία τον Απρίλιο, αφότου η Σόφια αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια.

Ο Χριστόφ είπε στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για Τουρκία, ότι οι συνομιλίες μεταξύ της βουλγαρικής Bulgargaz και της τουρκικής Botaş προχωρούσαν γρήγορα και ήλπιζε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία φέτος:

«Διεξάγουμε συνομιλίες για αποθεματοποίηση χωρητικότητας ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως στους τουρκικούς τερματικούς σταθμούς LNG και για τη διέλευση του φυσικού αερίου μέσω του δικτύου Botas στα σύνορά μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί έχουμε αρκετές προσφορές για αποστολές φορτίου LNG. Αυτό που δεν έχουμε, είναι κάπου να τα ξεφορτώνουμε. Είμαστε σταθερά δεσμευμένοι στο να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τη Ρωσία».

Ροσέν Χριστόφ

Η Βουλγαρία θέλει να κρατήσει χωρητικότητα σε τουρκικούς τερματικούς σταθμούς έως το 2036 για να εισάγει 1 bcm φυσικού αερίου LNG ετησίως. Η χωρητικότητα για το 2023 θα είναι μικρότερη, καθώς η Bulgargaz έχει ήδη κλείσει θέσεις για αρκετούς μήνες σε ελληνικό τερματικό LNG.

Μια συμφωνία χωρητικότητας και διαμετακόμισης με τη Botas θα επιτρέψει στην Bulgargaz να υπογράψει τις δικές της συμβάσεις εισαγωγής φυσικού αερίου με αμερικανικούς ή ευρωπαίους παραγωγούς LNG και να περικόψει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, είπε ακόμα ο Βούλγαρος Υπουργός.

Για να προσπαθήσει να επιτύχει καλύτερες τιμές, ο Χριστόφ είπε ότι η Bulgargaz μπορεί επίσης να συμμετάσχει στις ήδη προχωρημένες συνομιλίες της Botas με μεγάλους παραγωγούς LNG των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Επί του παρόντος, η Βουλγαρία εισάγει 1 bcm φυσικού αερίου ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν και καλύπτει τις υπόλοιπες ανάγκες της, περίπου 3 bcm ετησίως, μέσω εισαγωγών LNG από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα σχέδια του Υπουργείου Ενέργειας, η Βουλγαρία θα καλύψει το ένα τρίτο των αναγκών της σε φυσικό αέριο με εισαγωγές φυσικού αερίου LNG μέσω Τουρκίας, το ένα τρίτο μέσω του τερματικού σταθμού LNG κοντά στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία το 2024 και το ένα τρίτο με προμήθειες από το Αζερμπαϊτζάν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This