Brexit: Δυο κρίσιμες ψηφοφορίες σήμερα – Ελάχιστο το περιθώριο για διάβασμα της συμφωνίας από τους βουλευτές

Must Read

Αντιμέτωπος με δύο σημαντικές ψηφοφορίες βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, οι οποίες θα κρίνουν το αν θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα του στην αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου.

Απομένουν μόνο εννέα ημέρες και το Brexit κρέμεται από μία κλωστή, καθώς ένα διχασμένο κοινοβούλιο εξακολουθεί να συζητά πότε, πώς, ακόμη και το αν θα συμβεί ποτέ.

Σήμερα ο Τζόνσον αγωνίζεται να περάσει από το κοινοβούλιο τη νομοθεσία που θα ενεργοποιήσει τη συμφωνία την οποία απέσπασε την τελευταία στιγμή από τις Βρυξέλλες.

Η μία ψηφοφορία έχει ως αντικείμενο την επί της αρχής υποστήριξη του κειμένου, που εισάγει τη συμφωνία αποχώρησης στη βρετανική νομοθεσία. Η άλλη αφορά το χρονοδιάγραμμα της εξέτασής του από το κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση θέλει την ταχεία υιοθέτηση του χρονοδιαγράμματος, ελπίζοντας ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Αλλά το χρονικό περιθώριο είναι πολύ μικρό για να εξετασθεί και να ψηφισθεί ένα 115σέλιδο νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης (που συνοδεύονται από επεξηγηματικά σημειώματα ακόμη μεγαλύτερα). Οι βουλευτές είναι εξοργισμένοι και αυτό το νομοσχέδιο δεν φαίνεται να είναι δυνατόν να εγκριθεί.

ΤΙ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Θετικά αποτελέσματα στις δύο σημερινές ψηφοφορίες θα σημαίνουν πρόοδο προς μία βελούδινη έξοδο στο τέλος του μήνα, χωρίς να είναι και εγγυημένη, αφού ο νομοθετικός δρόμος είναι γεμάτος παγίδες τις επόμενες ημέρες.

Μία νίκη του Τζόνσον στις σημερινές ψηφοφορίες μπορεί να έχει, βέβαια, και αρνητικό αποτέλεσμα, εάν απλώς ανοίξει το δρόμο στους αντιπάλους του, για να επιτεθούν στην κυβέρνηση, με τροπολογίες που είναι πιθανόν να καταστρέψουν τα σχέδιά του.

Αντίθετα, σε περίπτωση απορριπτικής ψήφου, οι πιθανότητες τελικής υιοθέτησης του νόμου πριν από το τέλος του Οκτωβρίου σχεδόν εκμηδενίζονται και αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, με όλες τις απειλές για το χάος, που θα δημιουργηθεί στα σύνορα και τις ελλείψεις προϊόντων που αυτό συνεπάγεται. Αυτό θα ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να συμφωνήσουν σε μία νέα αναβολή, η οποία θα επέτρεπε την διευθέτηση της παρούσας κρίσης μέσω της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

«Ελπίζω ότι το κοινοβούλιο θα ψηφίσει σήμερα για να ανακτήσει του έλεγχο του εαυτού του…Το κοινό δεν θέλει άλλες καθυστερήσεις, ούτε οι ευρωπαίοι ηγέτες, ούτε κι εγώ», δήλωσε σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον.

«ΧΑΣΙΜΟ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ», ΛΕΕΙ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου και ενέργειας» τη διαδικασία του Brexit και διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν διαπραγματεύθηκε και επαναδιαπραγματεύθηκε χωρίς διακοπή τη συμφωνία του διαζυγίου.

«Η αλήθεια είναι ότι με λύπησε ότι πέρασα τόσο χρόνο της θητείας μου αυτής ασχολούμενος με το Brexit, όταν η σκέψη μου δεν ήταν σε τίποτε άλλο πέραν αυτών που θα μπορούσε να κάνει καλύτερα η Ένωση για τους πολίτες της».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει», για να διασφαλίσει μία συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς οι Βρυξέλλες περιμένουν την επικύρωση της συμφωνίας διαζυγίου από την βρετανική πλευρά.

Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μου προξενεί πάντα λύπη, αλλά τουλάχιστον να μπορούμε να κοιταζόμαστε και να λέμε ότι κάναμε ό,τι ήταν στις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η έξοδος είναι συντεταγμένη», είπε.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά:

«Ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν θα είναι ποτέ δική μας απόφαση.

Τώρα, ο Μπόρις Τζόνσον ζητεί από ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο, στο οποίο ο ίδιος δεν έχει πλειοψηφία, να εγκρίνει σε διάστημα τριών ημερών τα πιο σημαντικά νομοθετικά κείμενα στην πρόσφατη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης θα πρέπει να εγκριθεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα από τον νόμο για την απαγόρευση χρησιμοποίησης άγριων ζώων στα τσίρκα, σύμφωνα με το Institute for Government!

Προηγουμένως, νομοσχέδια που αφορούσαν την εφαρμογή σημαντικών ευρωπαϊκών συνθηκών χρειάζονταν συζήτηση 10 έως 40 ημερών στο βρετανικό κοινοβούλιο…

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This