Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας διαλύει την προσωρινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Γκουαϊδό

Υπέρ της δημιουργίας επιτροπής διαχείρισης ξένων περιουσιακών στοιχείων η Εθνοσυνέλευση – Πώς αντέδρασε ο Γκουαϊδό

Must Read

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ψήφισε χθες τη διάλυση της προσωρινής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος το 2019.

Σε διαδικτυακή συνεδρίαση, η Εθνοσυνέλευση που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, ένα όργανο που ιδρύθηκε το 2015 αλλά έκτοτε έχει ως επί το πλείστον συμβολικό χαρακτήρα (επέμεινε να παραμείνει ανέπαφη παρόλο που δεν έχει εξουσία, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο διατηρεί ένα νήμα συνταγματικότητας), ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση διαλύθηκε προσωρινά με την απόφαση της πλειοψηφίας, παρά την αντίθεση του Γκουαϊδό και ορισμένων πρώην βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Στην Εθνοσυνέλευση 72 ψήφισαν υπέρ και 29 κατά για τη διάλυση της προσωρινής κυβέρνησης. Οκτώ κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν από την ψηφοφορία, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση ήταν αντισυνταγματική.

Το νομοσχέδιο για την εκδίωξη του Γκουαϊδό κέρδισε την υποστήριξη τριών από τις τέσσερις μεγάλες ομάδες της αντιπολίτευσης: Justice First, Democratic Action και A New Era. Υποστήριξαν επίσης τη δημιουργία πενταμελούς επιτροπής για τη διαχείριση ξένων περιουσιακών στοιχείων, ειδικά του διυλιστηρίου Citgo με έδρα τις ΗΠΑ, θυγατρικής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA.

«Η προσωρινή κυβέρνηση δεν είναι πλέον χρήσιμη», ανέφεραν τα τρία κόμματα σε κοινή τους δήλωση και πρόσθεσαν ότι «δεν ενδιαφέρει τους πολίτες».

Τόσο το άρθρο για την εξάλειψη της προσωρινής κυβέρνησης, όσο και το άρθρο για τη δημιουργία της επιτροπής περιουσιακών στοιχείων, πέρασαν με 72 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 8 αποχές.




Η απόφαση λήφθηκε στο πλαίσιο των «ειρηνευτικών συνομιλιών» μεταξύ της κυβέρνησης Μαδούρο και των αντιπολιτευόμενων ομάδων της χώρας, για την προώθηση της εθνικής ενότητας και την προώθηση της ανάκαμψης του λατινοαμερικανικού κράτους από τις πολυετείς απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ.

Ο Μαδούρο έχει υπό τον έλεγχό του σχεδόν όλους τους θεσμούς της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων ασφαλείας και η προσωρινή κυβέρνηση του Γκουαϊδό, η οποία έχει τον έλεγχο ορισμένων ξένων περιουσιακών στοιχείων, έχει δει την υποστήριξη σε αυτήν να μειώνεται, καθώς του πιστώνεται η αποτυχία να βρει μια νικηφόρα στρατηγική για να εκδιώξει τον Μαδούρο.

Οι υποστηρικτές της καταψήφισης Γκουαϊδό, λένε ότι ο έλεγχος από την αντιπολίτευση των ξένων περιουσιακών στοιχείων δεν κινδυνεύει και η διάλυση της προσωρινής κυβέρνησης είναι απαραίτητη για την ενότητα πριν από τις εκλογές.

Ο Χουάν Μιγκέλ Ματέους, πρώην βουλευτής του κόμματος Justice First, είπε ότι χρειάζεται μια νέα πολιτική στρατηγική για να νικηθεί η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2024.

Ο Φρέντι Γκεβάρα, ένα από τα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, είπε ότι η κατάργηση της προσωρινής κυβέρνησης ήταν «λάθος».

Εν τω μεταξύ, ο Γκουαϊδό είπε από την πλευρά του ότι η κίνηση για την εξάλειψη της προσωρινής κυβέρνησης θα έβλαπτε την ενότητα και υπενθύμισε ότι εξακολουθεί να αναγνωρίζεται ως ο νόμιμος αρχηγός κράτους από τις ΗΠΑ και ορισμένες χώρες, προσθέτοντας ότι η απόφαση για κατάργηση του συνταγματικού μέσου «δεν μας φέρνει σε καλή θέση όσον αφορά την πολιτική πραγματικότητα».

«Παρόλο που είχαμε μια κοινοβουλευτική ήττα σήμερα, θέλουμε να τη μετατρέψουμε σε μια πολιτική νίκη που ενώνει όλους τους Βενεζουελάνους το 2023», είπε ο Γκουαϊδό στη Εθνοσυνέλευση μέσω Zoom.

Είπε επίσης ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας στο εξωτερικό ενδέχεται να κινδυνεύουν και δεσμεύτηκε ότι δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα, καλώντας σε ενότητα στις προεδρικές εκλογές.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2015 στη Βενεζουέλα, η αντιπολίτευση κέρδισε περισσότερο από το 65% των ψήφων, λαμβάνοντας 112 έδρες στην τότε Εθνοσυνέλευση με 167 έδρες.

Το 2019, ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε «προσωρινός αρχηγός του κράτους» για να ανατρέψει τον επανεκλεγμένο Πρόεδρο Μαδούρο και είχε την υποστήριξη πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Δύσης, ιδιαίτερα των ΗΠΑ (σ.σ. και της Ελλάδας).

Αν και δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την Ουάσιγκτον, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και την προσωρινή κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη μορφή που έχει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This