Τετάρτη 16/6/2021

Ισπανία: Σήμερα η εκταφή και μεταφορά του Φράνκο από το μαυσωλείο της Valle de los Caidos

H Ισπανία προετοιμάζεται σήμερα, για την επιχείρηση εκταφής του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο, προκειμένου η σορός του να μεταφερθεί σε νεκροταφείο έξω από τη Μαδρίτη στο πλευρό της συζύγου του, στο κοιμητήριο του Μινγκορούμπιο-Ελ Πάρδο.

Αρχικά, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως δεν επρόκειτο να επιτρέψει τιμές και σημαίες πάνω στο φέρετρο, όμως τελικά αποφάσισε πως η οικογένειά του έχει το δικαίωμα να τιμήσει όπως θέλει τον πρώην δικτάτορα μέσα στο Κοιμητήριο, δεδομένου ότι το μαυσωλείο αυτό αποτελεί οικογενειακό τάφο, παρ’ ότι βρίσκεται και ανήκει σε δημόσιο χώρο, συνεπώς μπορούν οι οικείοι του να τελέσουν ιδιωτική λειτουργία.

Μέχρι σήμερα η σορός του δικτάτορα Φράνκο, ο οποίος πέθανε το 1975, βρισκόταν στο μαυσωλείο της Valle de los Caidos ένα μνημειακό σύμπλεγμα, αντίστοιχο του οποίου δεν υπάρχει σε χώρες που κυβερνήθηκαν από δικτάτορες όπως η Γερμανία, η Ιταλία ή η Πορτογαλία.

Παρόντα στην τελετή είναι 22 μέλη της οικογένειας του Φράνκο μαζί με την υπουργό Δικαιοσύνης της Ισπανίας, Ντολόρες Ντελγκάδο, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Οι ισπανικές αρχές έχουν τοποθετήσει μια τέντα προκειμένου ο τάφος του Φράνκο να είναι καλυμμένος για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο κινηματογράφησης της επιχείρησης.

Όσοι είναι παρόντες στην τελετή έχουν υποβληθεί σε εξονυχιστικούς ελέγχους για να διασφαλιστεί ότι δεν έχουν μαζί τους κάποια συσκευή καταγραφής εικόνας ή ήχου.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά αρχικά θα απομακρυνθεί μια πλάκα βάρους 1,5 τόνου με το φέρετρο του δικτάτορα να μεταφέρεται με ελικόπτερο στο νεκροταφείο to Mingorrubio-El Pardo.

Το μαυσωλείο στο οποίο είχε ταφεί ο Φράνκο είναι ένα μνημείο για όλους όσοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου ωστόσο για αρκετούς αποτελεί μόνο μνημείο δόξας για τον Φράνκο και την πολυετή δικτατορία του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ