Η ΕΕ γίνεται ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο – Εξαιτίας αυτού, οι τιμές δεν πρόκειται να πέσουν

Και ακόμα: Γιατί ο ζεστός χειμώνας μπορεί τελικά να μην είναι –ενεργειακά- τόσο καλά νέα

Must Read

Οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που πραγματοποιήθηκαν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2022 αυξήθηκαν κατά 58% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθιστώντας το μπλοκ τον νούμερο ένα εισαγωγέα καυσίμου στον κόσμο, ανέφεραν οι FT, επικαλούμενοι στοιχεία της Refinitiv.

Πέρυσι, οι εισαγωγές LNG της ΕΕ ανήλθαν σε 101 εκατομμύρια τόνους, έχοντας ξεπεράσει τις αγορές που πραγματοποιήθηκαν από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Οι εισαγωγές LNG της ΕΕ αντιστοιχούσαν σε 137 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου, που είναι μόλις τρία bcm λιγότερο από τους όγκους που παρείχε η Ρωσία το 2021. Πέρυσι, η εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρθηκε με αγωγούς μειώθηκε περισσότερο από το ήμισυ σε 60 bcm.

Ως αποτέλεσμα, το μπλοκ αντιπροσώπευε το 24% των παγκόσμιων εισαγωγών LNG κατά την περίοδο. Την ίδια στιγμή, το μερίδιο της Ιαπωνίας και της Κίνας ανήλθε συνολικά στο 17% και 15% αντίστοιχα, ενώ η Νότια Κορέα αντιπροσώπευε το 11% των παγκόσμιων εισαγωγών LNG.

Το LNG αποτελεί πλέον περίπου το 35% των συνολικών προμηθειών φυσικού αερίου της ΕΕ, από 20% που καταγράφηκε το 2022, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Bruegel, η οποία σημείωσε ότι το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκε από 40% σε 15%.

Το 2021, το ρωσικό αέριο αντιπροσώπευε περίπου το 45% των εισαγωγών της ΕΕ και σχεδόν το 40% της συνολικής κατανάλωσης του μπλοκ. Ωστόσο, οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην περιοχή μειώνονται σταθερά από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία και το επακόλουθο κύμα κυρώσεων της ΕΕ.

https://twitter.com/GVeszpremi/status/1612878271175331844

«Ραντεβού» την Παρασκευή

Την προσεχή Παρασκευή, οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσουν να δημοσιεύουν μια ημερήσια αξιολόγηση των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το πρώτο βήμα στο σχέδιο της ΕΕ να σχηματίσει μια νέα ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το καύσιμο.

Οι Βρυξέλλες θέλουν να καταστήσουν την τιμολόγηση του LNG πιο διαφανή για να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός υποβολής προσφορών μεταξύ των χωρών της ΕΕ για προμήθειες που ενδεχομένως θα αυξήσει περαιτέρω τις τιμές.

Ο Οργανισμός της ΕΕ για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) θα δημοσιεύσει την πρώτη του αξιολόγηση τιμών για παραδόσεις LNG στην Ευρώπη την Παρασκευή, δήλωσε εκπρόσωπός του στο Reuters.

Η αξιολόγηση θα βασίζεται σε δεδομένα συναλλαγών που καλούνται να παρέχουν οι συμμετέχοντες στην αγορά LNG. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, η ACER θα αρχίσει να παράγει και να δημοσιεύει μια ημερήσια ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς LNG έως τα τέλη Μαρτίου.

Η αξιολόγηση των τιμών στοχεύει να «παρέχει μεγαλύτερη διαφάνεια στα κράτη μέλη και σε άλλους συμμετέχοντες στην αγορά σχετικά με την επικρατούσα τιμή των εισαγωγών LNG στην Ευρώπη», σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ που περιγράφει λεπτομερώς τη σχεδιαζόμενη νέα τιμή αναφοράς.

Οι αντιρρήσεις

Πάντως, οι ακτιβιστές για το κλίμα αποκαλούν τη στροφή στο LNG σημαντική οπισθοδρόμηση στην προσπάθεια περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς εκπέμπει 10 φορές περισσότερο από το φυσικό αέριο που διοχετεύεται με σωλήνες.

Επίσης, οι ακτιβιστές απορρίπτουν τους ισχυρισμούς ότι οι περισσότερες υποδομές LNG είναι κατάλληλες για πράσινο υδρογόνο στο μέλλον.

Ζεστός χειμώνας – Τα πανηγύρια και η άλλη άποψη

Ο τελευταίος μήνας ήταν… μήνας γιορτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ζήτηση φυσικού αερίου μειώθηκε λόγω του ασυνήθιστα ζεστού καιρού. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές πέφτουν και η κρίση, σύμφωνα με τους αναλυτές, φαίνεται να αποτρέπεται.

Το πρόβλημα, όπως μεταδίδει το oilprice.com είναι ότι ορισμένοι από αυτούς τους αναλυτές προσθέτουν τον προσδιορισμό «για τώρα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερηφανευόταν για μείωση πάνω από 20% στη ζήτηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου στην ήπειρο, κατά την περίοδο μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Αυτό δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα του ζεστού καιρού, αλλά και της συντονισμένης δράσης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για να αποθαρρύνουν τη ζήτηση.

Στη συνέχεια, ο Δεκέμβριος αποδείχθηκε τόσο ζεστός όσο ο Οκτώβριος και η ζήτηση μειώθηκε φυσικά, όπως και οι τιμές. Κάποιοι άρχισαν να μιλούν για το τέλος της κρίσης και τέλος του χειμώνα, παρόλο που τον Δεκέμβριο, ο αστρονομικός χειμώνας μόλις ξεκινούσε.

Ο Ιανουάριος αποδεικνύεται ζεστός μέχρι στιγμής, προσθέτοντας ουσία στις προβλέψεις ότι η Ευρώπη είχε μεγάλη τύχη αυτόν τον χειμώνα και θα τον ολοκληρώσει με αρκετό «μαξιλάρι» αερίου σε περίπτωση έρθουν οι κρύες ημέρες.

«Στην πραγματικότητα, ο χειμώνας ήταν τόσο ήπιος που υπήρξε στην πραγματικότητα μια ασυνήθιστη αύξηση στην αποθήκευση φυσικού αερίου», σημείωσε ο John Kemp του Reuters σε πρόσφατο άρθρο του. Μόνο που σημείωσε και κάτι άλλο σε εκείνο το άρθρο.

Ότι ο δεύτερος παράγοντας που οδήγησε σε αυτήν την παράλογη αύξηση ήταν η μείωση της κατανάλωσης βιομηχανικού αερίου. Και ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι βιομηχανικοί καταναλωτές μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση είναι να συρρικνώσουν τις δραστηριότητές τους.

Αυτή είναι η σκοτεινή πλευρά της επιτυχίας που πολλά ΜΜΕ γιορτάζουν μαζί με τις Βρυξέλλες. Αυτοί οι εορτασμοί φαίνεται να αγνοούν το γεγονός ότι η μείωση κατά 20,1% στην κατανάλωση φυσικού αερίου σε ολόκληρο το μπλοκ, έγινε επίσης σε μεγάλο βαθμό δυνατή από τις υπέρογκες τιμές του φυσικού αερίου που επιβάρυναν την κατανάλωση, όπως οι υπερβολικές τιμές επιβαρύνουν πάντα την κατανάλωση ενός εμπορεύματος.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Έπειτα, υπάρχει το γεγονός ότι, παρόλο που οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί από τις κορυφές του περασμένου καλοκαιριού, δεν πλησιάζουν καθόλου εκεί που ήταν το 2019.

Όπως σημείωσε το Politico σε πρόσφατο άρθρο σχετικά με τη ζήτηση και τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, κοντά στα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου ήταν περίπου πενταπλάσιες από ότι ήταν το 2019.

Το πρόβλημα για το οποίο δεν θέλουν να μιλήσουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι ότι όσο η ΕΕ βασίζεται στο LNG, αυτές οι τιμές δεν πρόκειται να μειωθούν πολύ, για τον πολύ απλό λόγο ότι το LNG δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι τόσο φθηνό όσο το φυσικό αέριο του αγωγού.

Ο άλλος λόγος είναι ότι οι παραδόσεις ρωσικών αγωγών δεν επιστρέφουν σύντομα, ούτε μαζί με τον Nord Stream 1, ούτως ή άλλως και αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να βασίζεται στο LNG τόσο από επιλογή όσο και από ανάγκη για το παρατηρήσιμο μέλλον.

Τα καλά (;) νέα

Βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν κάποια καλά νέα για τους Ευρωπαίους. Καθώς οι τιμές χονδρικής στην αγορά TTF πέφτουν, τόσο θα πέφτουν οι τιμές λιανικής όταν καλύψουν τις τιμές χονδρικής – οι λιανικοί προμηθευτές ενέργειας αγοράζουν το αέριό τους στη χονδρική αγορά μήνες νωρίτερα – και ο χειμώνας μπορεί να συνεχιστεί ήπιος. Αλλά αυτό πιθανότατα θα σήμαινε επίσης ένα ξηρό, ζεστό καλοκαίρι. Και αυτό θα αύξανε τη ζήτηση ενέργειας για σκοπούς ψύξης.

Βέβαια, η Ευρώπη στο σύνολό της είναι πολύ μικρότερος χρήστης της τεχνολογίας ψύξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή είναι, ως επί το πλείστον, ένα πιο κρύο μέρος. Εάν αυτός ο ζεστός χειμώνας είναι κάποια ένδειξη για το φετινό καλοκαίρι, το να είναι πολύ ζεστό, θα ωθήσει τη ζήτηση υψηλότερα.

Αν και είναι απίθανο να υπερβεί την παραδοσιακή χειμερινή ζήτηση, αυτή η πιθανή νέα καλοκαιρινή ζήτηση ενέργειας θα μπορούσε να καταστήσει το έργο των ευρωπαϊκών χωρών που σπεύδουν να ξαναγεμίσουν την αποθήκη αερίου τους, λίγο πιο δύσκολο, ακόμη και με αέριο που έχει αποθηκευτεί από την προηγούμενη περίοδο θέρμανσης.

Ο στόχος για την επόμενη περίοδο θέρμανσης θα είναι για άλλη μια φορά τα ποσοστά πλήρωσης 90% για όλα τα σημεία αποθήκευσης σε ολόκληρο το μπλοκ. Πέρυσι, υπήρχε άφθονο LNG —στην αντίστοιχη τιμή— με την ΕΕ να μετατρέπεται στον μεγαλύτερο εισαγωγέα LNG στον κόσμο στον κόσμο, χάρη στην ξαφνική όρεξη για την αντικατάσταση του αερίου των ρωσικών αγωγών.

Αλλά…

Ωστόσο, φέτος, σύμφωνα με αναλυτές, η Ευρώπη θα χρειαστεί να εισάγει ακόμη περισσότερο LNG για να εξασφαλίσει τον χειμερινό εφοδιασμό της, επειδή θα υπήρχε πολύ λιγότερο αέριο από τον ρωσικό αγωγό από ό,τι πέρυσι.

Κάποιος μπορεί να ελπίζει για έναν άλλο ζεστό χειμώνα, αλλά το να στηρίζεται κανείς σε ελπίδες δεν είναι μια σωστή στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα κενό προσφοράς 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου, ακόμη και με όλη την καταστροφή της ζήτησης και τις σκόπιμες περικοπές της ζήτησης. Και αυτό το κενό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να καλυφθεί με την όρεξη της Κίνας για LNG να επιστρέφει, καθώς η χώρα ανοίγει ξανά, έστω και αν οι αμφιβολίες για την επιτυχία αυτής της επαναλειτουργίας είναι μεγάλες.

Μπορεί λοιπόν να αποδειχθεί ότι είναι πολύ νωρίς για την Ευρωπαϊκή Ένωση να γιορτάσει τον ζεστό χειμώνα, ειδικά από τη στιγμή που φαίνεται ότι ζεστός ή όχι, ο καιρός δεν έχει καμία θετική επίδραση στις εκπομπές ρύπων της ΕΕ.

https://twitter.com/InformazioneA/status/1612875797039091712

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This