Τραγωδία στο Έσεξ: Αν δεν πέθαιναν από παγωνιά, θα έφευγαν από ασφυξία – Η κινέζικη μαφία, μάλλον, πίσω απ’ όλα

Must Read

Τουλάχιστον 10 ώρες ήταν, σύμφωνα με τις βελγικές αρχές, παγιδευμένοι στο φορτηγό οι 39 Κινέζοι, που βρέθηκαν νεκροί στο Έσεξ.

Όπως ανακοινώθηκε, οι 31 άνδρες και οι 8 γυναίκες πρέπει να βρίσκονταν μέσα στο κοντέινερ, που έμελλε να γίνει το φέρετρό τους, τουλάχιστον από το λιμάνι του Ζεεμπρούγκε και για όλη τη διαδρομή ως το Έσεξ.

Χθες έγινε γνωστό ότι οι άνθρωποι πάγωσαν μέχρι θανάτου, ευρισκόμενοι στο φορτηγό-ψυγείο σε πολικές θερμοκρασίες, που άγγιζαν τους -25 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο ακόμα κι αν δεν ήταν έτσι τα πράγματα, θα πέθαιναν! Σύμφωνα με τον επικεφαλής του λιμανιού της βελγικής πόλης «ένα κοντέινερ-ψυγείο, όπως αυτό, είναι τελείως σφραγισμένο» και, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι του λιμανιού, «αν κάποιος ήταν κλεισμένος μέσα σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και αν δεν είχε ενεργοποιηθεί η ψύξη, θα πέθαινε από ασφυξία. Τα φέρετρα έχουν περισσότερο αέρα από αυτά τα κοντέινερ όταν είναι σφραγισμένα».

Οι αστυνομικοί επικεντρώνονται σε τρία μέλη συμμορίας με βάση τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ φαίνεται πως στο… μικροσκόπιο της αστυνομίας έχει μπει μια σπείρα στην πόλη Αρμάγκ με επαφές σε παραστρατιωτικές ομάδες. Ουδείς πάντως μπορεί να δώσει ξεκάθαρη απάντηση πώς τα θύματα έφτασαν στον προορισμό τους χωρίς να εντοπιστούν.

Στο λιμάνι του Ζεεμπρούγκε, όλοι ψάχνουν να βρουν πώς τα θύματα μπήκαν στο κοντέινερ και εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του λιμένα. Οι έλεγχοι στα φορτηγά-ψυγεία όπου εντοπίστηκαν τα θύματα διαφέρουν από αυτούς στα φορτηγά με μουσαμά. Τα φορτηγά ψυγεία σφραγίζονται όταν φθάσουν στο τερματικό σταθμό.

Ο λιμενάρχης του Ζεεμπρούγκε επιμένει ότι τα θύματα δεν ανέβηκαν εκεί. «Πριν μπουν τα φορτηγά στο πλοίο, ελέγχονται τα εμπορευματοκιβώτια. Εάν δεν μπουν σφραγίδες στα κοντέινερ δεν επιτρέπεται η μεταφορά τους», λέει ο Πέτερ Ντεγκρότε.

Το φορτηγό ξεκίνησε από το Ζεεμπρούκε στις 22 Οκτωβρίου και εισήλθε στην Βρετανία στις 23 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με αναλυτές από τότε που «ο διάδρομος της Μάγχης» έγινε πολύ δύσκολος για τους μετανάστες, οι διακινητές ανθρώπων άρχισαν να χρησιμοποιούν εναλλακτικές πορείες όπως ο αποκαλούμενος «δρόμος της Ιρλανδίας», όπου η αστυνόμευση μοιάζει πιο αδύναμη.

Η συμμορία των «Snakeheads»

Όπως όλα δείχνουν, πίσω από την τραγωδία κρύβεται η κινέζικη μαφία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail», οι Κινέζοι μετανάστες, που βρήκαν τραγικό θάνατο από ψύχος, ήταν από τη Φουτζιάν, μια φτωχή επαρχία της νοτιοανατολικής Κίνας, την οποία ελέγχουν δουλέμποροι, γνωστοί με το όνομα «Snakeheads» (κεφάλια φιδιών). Η δράση τους έχει σχέση και με διακίνηση μεταναστών ενώ λέγεται ότι χρεώνουν 20.000 λίρες, για να περνούν παράνομα μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω Σερβίας, Ουγγαρίας, Αυστρίας και Γαλλίας.

Πρόκειται ακριβώς για την ίδια συμμορία δουλεμπόρων, που είχε κατηγορηθεί για την τραγωδία με τους 58 Κινέζους μετανάστες, που βρέθηκαν νεκροί στο Ντόβερ, το 2000.

Οι Snakeheads βρίσκουν εξαθλιωμένους ανθρώπους, τους υπόσχονται μια καλύτερη ζωή στη Δύση και αφού τους χρεώνουν 30.000 λίρες Αγγλίας για το ταξίδι, τους μεταφέρουν στην Ευρώπη, για να τους κάνουν σύγχρονους σκλάβους. Για τις μετακινήσεις τους επιβιβάζουν σε φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν προϊόντα, σε άθλιες συνθήκες, χωρίς τουαλέτα, φαγητό και νερό.

Και όταν οι «πελάτες» τους πιάσουν δουλειά στις ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνουν το… δάνειο των 30.000 λιρών. Σύμφωνα με πηγή που μίλησε στη Mirror, οι μετανάστες αρχίζουν να πληρώνουν τη συμμορία μόλις πιάσουν δουλειά και με στόχο να ξεπληρώσουν το χρέος τους σε διάστημα τριών ετών. Αν δεν το κάνουν, οι Snakeheads πιέζουν τις οικογένειές τους στην Κίνα να ξεπληρώσουν το χρέος.

Καθώς οι έρευνες εξελίσσονται σε Ιρλανδία, Βέλγιο, Κίνα και Βρετανία, η βρετανική Αστυνομία συνεχίζει την ανάκριση του οδηγού του φορτηγού, Μο Ρόμπινσον. Στο μεταξύ, η ιρλανδική εταιρεία μεταφορών, στην οποία ανήκει το φορτηγό, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές, επιμένοντας πως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υπόθεση ο 25χρονος Ρόμπινσον. Ταυτόχρονα, υπήρξαν αναφορές ότι οι αστυνομικοί επικεντρώνουν τις έρευνές τους σε τρεις υπόπτους, μέλη συμμορίας που έχει έδρα στη Βόρεια Ιρλανδία, στην πόλη Άρμαγκ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This