Σφίγγει κι άλλο ο κλοιός γύρω από την Ούρσουλα για το «σκοτεινό» deal με την Pfizer – Η «σκυτάλη» στη Μέτσολα

Στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εναπόκειται το εάν η πρόσκληση της ειδικής επιτροπής για την Covid-19 θα φτάσει ποτέ στα χέρια της προέδρου της Κομισιόν...

Must Read

Το θρίλερ γύρω από τις «σκοτεινές» συμφωνίες της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Αλμπερτ Μπουρλά για τις προμήθειες των εμβολίων της Pfizer στην Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζεται, με την πρόεδρο της Κομισιόν να καλείται να δώσει λεπτομερείς εξηγήσεις για το πώς και το γιατί ξοδεύτηκαν τόσα πολλά δις ευρώ φορολογούμενων για την απόκτησή τους.

Οπως αναφέρει το «Politico», οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιχειρούν να ρίξουν φως στην υπόθεση με τις προμήθειες των εμβολίων και στο τι ακριβώς συνέβη στην κορύφωση της πανδημίας το 2021, με την ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Covid-19 να έχει απευθύνει κάλεσμα στην φον ντερ Λάιεν να προσέλθει στο πάνελ των συντονιστών και να απαντήσει στις σχετικές ερωτήσεις τους.

Η πρόεδρος της επιτροπής, Βελγίδα ευρωβουλευτής Kathleen Van Brempt, δήλωσε ότι επιθυμεί πλήρη διαφάνεια σχετικά με τις «προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις» που οδήγησαν στην αγορά εμβολίων. Πρόκειται, σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Politico», για αναφορά στον προσωπικό ρόλο της προέδρου της Κομισιόν στη διαπραγμάτευση της μεγαλύτερης σύμβασης εμβολίων που υπογράφηκε με την Pfizer και τον συνεργάτη της BioNTech. Μια εμφάνιση θα επανεστίαζε την προσοχή στα αμφιλεγόμενα άγνωστα μηνύματα που αντάλλαξε η φον ντερ Λάιεν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Όπως γράφει το «Politico», εκ πρώτης όψεως, η φον ντερ Λάιεν θα μπορούσε απλώς να πει «όχι» και να μην πάει στην επιτροπή. Οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχουν πολλές επίσημες εξουσίες. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αναγκάσουν τους μάρτυρες να εμφανιστούν ή να τους πείσουν να πουν την αλήθεια – και δεν υπάρχει καμία επίπτωση εάν κάποιος αρνηθεί να εμφανιστεί ή απλά πει ψέματα μπροστά στην επιτροπή.

Πράγματι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, με τον οποίο η φον ντερ Λάιεν φέρεται να έκανε διαπραγματεύσεις σε προσωπικό επίπεδο μέσω μηνυμάτων, έστειλε έναν από τους υπαλλήλους του αντί να πάει ο ίδιος.

Και η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν έχει ήδη δείξει μια τάση για υπεκφυγή, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τη Pfizer, κάτι που απέφερε στην Επιτροπή μια ετυμηγορία ετυμηγορία κακοδιοίκησης από τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, για την έλλειψη διαφάνειας. Ωστόσο, το γεγονός ότι η φον ντερ Λάιεν έχει θεσμικό ρόλο δίνει στο Κοινοβούλιο περισσότερες δυνατότητες από ό,τι με άλλους, εκτός Κομισιόν, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή της ισορροπίας υπέρ της επιτροπής.

Ενώ η πρόεδρος της Επιτροπής εμφανίζεται συνήθως ενώπιον όλων των ευρωβουλευτών σε σύνοδο ολομέλειας, όπως στην ετήσια ομιλία για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πρόεδροι της Επιτροπής έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν ενώπιον επιτροπών.

Tο Ευρωκοινοβούλιο είναι επιφορτισμένο με την εποπτεία του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι επιφορτισμένο με την εποπτεία του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Από τη στιγμή, λοιπόν, που πολλά δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για την από κοινού αγορά των εμβολίων, και μέρος αυτών των κονδυλίων να προέρχεται κατευθείαν από τις τσέπες της Ε.Ε., είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι δεν υπάρχουν σημαντικές οικονομικές εκτιμήσεις στο παιχνίδι, τις οποίες οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν.

Συν τοις άλλοις, υπάρχει το άρθρο 13 της ιδρυτικής συνθήκης της Ε.Ε., το οποίο απαιτεί «αμοιβαία ειλικρινή συνεργασία» μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Είναι ένα σημείο που επαναλαμβάνεται σε μια διοργανική συμφωνία μεταξύ του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής, η οποία αναφέρει ότι η εκτελεστική εξουσία της Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να παρέχει στους νομοθέτες εμπιστευτικές πληροφορίες όταν αυτές ζητούνται – όπως, για παράδειγμα, το περιεχόμενο ορισμένων γραπτών μηνυμάτων.

Η Κομισιόν έχει, μέχρι στιγμής, τηρήσει «σιγή ιχθύος». Όταν ρωτήθηκε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την επικείμενη πρόσκληση της φον ντερ Λάιεν στην επιτροπή Covid-19, εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε: «Δεν έχει ληφθεί τέτοια πρόσκληση».

Και, στην πραγματικότητα, εναπόκειται πλέον στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα να αποφασίσει εάν η πρόσκληση θα φτάσει ποτέ στα χέρια της προέδρου της Κομισιόν. Το αίτημα βρίσκεται στο γραφείο της και, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, κάθε πρόσκληση για εμφάνιση πρέπει να προέρχεται από το γραφείο της προέδρου.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This