«Δώρο» στον Ερντογάν κατεχόμενο αεροδρόμιο!

Το ψευδοκράτος παραχώρησε στον «σουλτάνο» τον αερολιμένα στο Λευκόνοικο έτσι ώστε να τον αναβαθμίσει στρατιωτικά

Must Read

Την ώρα που στην Ε.Ε. γίνεται συζήτηση για το εάν θα πρέπει να επιβληθεί εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία για τη συμπεριφορά της έναντι δύο κρατών-μελών, Ελλάδας και Κύπρου, η Άγκυρα περνά στο δεύτερο στάδιο της αποσχιστικής πολιτικής της στην Κύπρο.

  • Από τον Νίκο Σταυρουλάκι

Μετά την παγιωμένη επικοινωνιακή εμμονή στη θεωρία περί δύο κρατών, το ισλαμιστικό καθεστώς έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή την ενίσχυση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο νησί.

Την Τετάρτη (18/1) στο Στρασβούργο, με πρωτοβουλία του Ελληνοκύπριου ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε έκθεση στην οποία περιλαμβάνεται «προτροπή» προς την ηγεσία της Ε.Ε. να εφαρμοσθεί άμεσα απαγόρευση πώλησης οπλισμού στην Τουρκία και από τις 27 χώρες. Ως αιτιολογία αναφέρεται η παράνομη τουρκική συμπεριφορά στην Αν. Μεσόγειο.

Η έκθεση συντάχθηκε στο πλαίσιο της «ετήσιας αξιολόγησης», της υπόθεσης προώθησης της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας της Ε.Ε. Το περιβάλλον ήταν ευνοϊκό για μία τέτοια εξέλιξη με δεδομένη τη συνέχιση της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία, την οποία ομόφωνα καταδικάζουν τα κράτη-μέλη. Το εντυπωσιακό στην περίπτωση της έκθεσης είναι οτι καταδικάζει παράλληλα και τα παράνομα τουρκολιβυκά μνημόνια!

Ωστόσο, την ίδια στιγμή η Τουρκία έχει θέσει σε εφαρμογή την αναβάθμιση της στρατιωτικής της παρουσίας στο νησί. Την πρόθεσή της αυτή προωθεί όχι με αύξηση της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης κατοχής, αλλά με την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών υποδομών που διαθέτει στο νησί, αλλά και τη δημιουργία νέων, προκειμένου να αγκιστρωθεί περαιτέρω στο έδαφος που παράνομα κατέχει στο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου…

Οπως μεταδίδουν τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, με απόφαση του λεγόμενου «υπουργικού συμβουλίου» του ψευδοκράτους, το κατεχόμενο αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο παραχωρείται εξ ολοκλήρου στον τουρκικό στρατό ως προς τα δικαιώματα χρήσης των υποδομών του.

Στις σχετικές ανακοινώσεις αναφέρεται ότι η «μεταβίβαση» της χρήσης θα πραγματοποιηθεί με ειδικό «πρωτόκολλο», που θα υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Τα συμβαλλόμενα μέρη στη σχετική συμφωνία είναι η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» και ο τουρκικός στρατός κατοχής, που ονομάζεται «Τουρκική Ειρηνευτική Δύναμη»…

Αναφέρεται εν προκειμένω πως το «πρωτόκολλο» θα βοηθήσει στη βελτίωση της στρατιωτικής σχέσης των δύο «χωρών» και γενικότερα στην προώθηση της φιλίας και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ τους. Το «πρωτόκολλο» που ήδη έχει συνταχθεί και αναμένει τις υπογραφές των δύο πλευρών αναφέρει ότι η παραχώρηση γίνεται από την ψευδοκυβέρνηση στην κατοχική στρατιωτική διοίκηση.

Με άλλα λόγια, τη στιγμή που η Αθήνα έχει ρίξει στο χρονοντούλαπο το κρίσιμο για την ασφάλεια της Κύπρου και των Ελλήνων κατοίκων της δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ), η Τουρκία το προωθεί στην πράξη. Οπως αναφέρει σχετικά ο κυπριακός «Φιλελεύθερος», με βάση πληροφορίες από τα Κατεχόμενα, για να προωθηθεί το προαναφερθέν «πρωτόκολλο» Τουρκίας – «τδβΚ», η ψευδοκυβέρνηση ακύρωσε προηγούμενη σύμβαση που είχε συνάψει με εταιρία υπό την επωνυμία «Resource Consulting», εγείροντας, μάλιστα, αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό όμιλο που θίγεται από την «καθαίρεση»…

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος μεταδίδει ότι ήδη η απόφαση για την παραχώρηση έχει δημοσιευτεί στη λεγόμενη «εφημερίδα της κυβέρνησης». Σύμφωνα με το περιεχόμενο της συμφωνίας, το παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου τίθεται υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας προκειμένου να το αξιοποιήσει ως αεροπορική βάση. Στην πραγματικότητα υλοποιείται παλαιότερη απόφαση που είχε ληφθεί το 2019, καθώς η Τουρκία κινείται με τη γνωστή μεθοδικότητα, επικεντρωμένη στους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει. Στην περίπτωσή μας ο στόχος είναι ένας και μοναδικός: Η διχοτόμηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο θα αναβαθμιστεί στοχευμένα προκειμένου να φιλοξενεί βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα μετασταθμεύσουν από την Τουρκία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Τα μη επανδρωμένα οπλισμένα ιπτάμενα μέσα αποτελούν πλέον την αιχμή του δόρατος της τουρκικής πολεμικής μηχανής, καθώς μπορούν να επιχειρούν καταστροφικά, σε οποιαδήποτε περιοχή, με χειριστήρια που βρίσκονται στο έδαφος. Κύριο πλεονέκτημά τους, το γεγονός ότι αποφεύγονται απώλειες σε αίμα…

Συνεπώς, κλειδί στην αντιμετώπισή τους είναι η καταστροφή των χειριστηρίων στο έδαφος, πλεονέκτημα που διαθέτουν από μεγάλη απόσταση τα ελληνικά Rafale, με τα οπλικά συστήματα που είναι εφοδιασμένα, εφόσον, φυσικά, είναι εντοπισμένες οι τοποθεσίες και οι υποδομές που τα φιλοξενούν… Το έργο αυτό έχουν αναλάβει οι ελληνικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας.

Τα drones Μπαϊρακτάρ επιχειρούν στη Μεγαλόνησο

Έγινε γνωστό πως η Τουρκία έχει ήδη προχωρήσει στην εγκατάσταση των πρώτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Μπαϊρακτάρ στο Λευκόνοικο. Πέραν αυτού του πολεμικού ρόλου, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα σταθμεύουν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου θα μπορούν να επιχειρούν σε ολόκληρο το εύρος της Αν. Μεσογείου, καλύπτοντας τουρκικά πλοία επιφανείας, αλλά και τα γεωτρύπανα που θα κινεί η Αγκυρα προκειμένου να καταγράφει ικανή «περίμετρο» στη θάλασσα. Ηδη από τη βάση στο Λευκόνοικο επιχειρούν τουρκικά κατασκοπευτικά drones, παραβιάζοντας το FIR Λευκωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι συγκεκριμένο αεροδρόμιο είχε διαμορφωθεί το 1982 από τις στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής, με μελλοντικό σκοπό να χρησιμοποιείται από πολεμικά αεροσκάφη. Ωστόσο, οι προδιαγραφές του δεν «σήκωναν» τη φιλοξενία σύγχρονων μαχητικών και έτσι η χρήση του είχε περιοριστεί σε εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Αλλωστε, η απόσταση της Κύπρου από τις νότιες ακτές της Μ. Ασίας επιτρέπουν την άμεση δράση των τουρκικών μαχητικών στο έδαφος της Κύπρου από βάσεις της περιοχής, όπως η αεροπορική βάση στην πόλη Νταλαμάν στα νοτιοδυτικά της χώρας…

Να υπενθυμίσουμε περαιτέρω πως το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου δεν είναι «αθώο», όπως παρουσιάζεται από την ψευδοκυβέρνηση, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τουριστική αναβάθμιση της περιοχής… Στους σχεδιασμούς της Αγκυρας είναι, εκτός από τη λειτουργία αεροπορικής βάσης στο Λευκόνοικο και η δημιουργία ναυτικής βάσης στην Αμμόχωστο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This