Στροφή 180 μοιρών έκανε η Γερμανία, με τον Όλαφ Σολτς να υποκύπτει τελικά στις πιέσεις και να ανακοινώσει ότι θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.
Πρόκειται για απόφαση η οποία ανοίγει τον δρόμο και σε άλλες χώρες να προμηθεύσουν με άρματα μάχης το Κίεβο, όπως η Πολωνία, η Ισπανία και η Νορβηγία.
Σε ανακοίνωσή του ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ο οποίος έως τώρα επέμενε στην «διατλαντική αρμονία» και ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός, αναφέρει: «Η απόφαση αυτή ακολουθεί τη γνωστή μας γραμμή υποστήριξης της Ουκρανίας στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Ενεργούμε σε στενό συντονισμό σε διεθνές επίπεδο».
Όπως αναφέρει το Der Spiegel, η απόφαση ελήφθη χθες το απόγευμα στην καγκελαρία, μετά τη διαβεβαίωση των ΗΠΑ ότι θα παραδώσουν 30 άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία.
Σε πρώτη φάση οι Γερμανοί θα στείλουν 14 άρματα μάχης από τα στρατιωτικά της αποθέματα και στη συνέχεια θα παράσχει πυρομαχικά και υλικοτεχνική υποστήριξη. Την ίδια ώρα, αναμένεται να εκδώσει άδειες και σε άλλες χώρες που θέλουν να στείλουν Leopard 2 από τα αποθέματά τους στο Κίεβο.
Κρεμλίνο: «Τα άρματα θα καούν»
Λίγο προτού ανακοινωθεί η αποστολή των αρμάτων μάχης, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ έκανε λόγο για «κατάφωρη πρόκληση» σε βάρος της Μόσχας.
«Είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον έχει βαλθεί να μας καταφέρει στρατηγική ήττα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να προμηθεύσουν άρματα μάχης, το να δικαιολογήσουν το βήμα αυτό με επιχειρήματα περί ‘αμυντικών όπλων’ δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Θα πρόκειται για ακόμη μια κατάφωρη πρόκληση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Παράλληλα, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι τα αμερικανικά άρματα μάχης που θα σταλούν στην Ουκρανία θα «καούν» και ότι είναι «πραγματικά ανησυχητικό» ότι το «Ρολόι της Αποκάλυψης» μετακινήθηκε πιο κοντά από ποτέ στα μεσάνυχτα. Μάλιστα ζήτησε επαγρύπνηση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πόλεμου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε λόγο για σπατάλη χρημάτων. «Είμαι βέβαιος ότι πολλοί ειδικοί αντιλαμβάνονται το παράλογο αυτής της ιδέας. Το σχέδιο είναι καταστροφικό σε ό,τι αφορά την τεχνολογία. Αλλά πάνω από όλα, υπερεκτιμά τις δυνατότητες που θα προσφέρει στον ουκρανικό στρατό. Αυτά τα τανκς καίγονται όπως όλα τα άλλα» δήλωσε.
Ζητούν πολεμικά πλοία και υποβρύχια οι Ουκρανοί
Την ίδια ώρα η Ουκρανία μετά την ανακοίνωση του Σολτς, ζήτησε πολεμικά πλοία και υποβρύχια.
«Θα χρειαστούμε πολεμικά πλοία για να προστατευθούν οι ακτές, έχουμε πολύ μεγάλη ακτογραμμή. Θα χρειαστούμε επίσης υποβρύχια για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο μιας νέας επίθεσης από τη θάλασσα στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αντρίι Μέλνικ στο RTL.