Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023

Η Τουρκία γέμισε την Ευρώπη με ισλαμιστές τρομοκράτες: Αποκαλύψεις από το Nordic Monitor

Πέραν πάσης αμφιβολίας η κάλυψη της ΜΙΤ στους τζιχαντιστές

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η ιδιαίτερη μεταχείριση της Τουρκίας προς τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, παραδοχή μάλιστα που έκανε χωρίς να το καταλάβει ο ίδιος ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Στις 2 Φεβρουαρίου ο Σοϊλού ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές υπηρεσίες διεξήγαγαν πέρυσι 1.042 επιχειρήσεις, συλλαμβάνοντας 1.981 άτομα ως ύποπτα για διασυνδέσεις με το ISIS. Πάνω από 600 από αυτούς συνελήφθησαν επίσημα ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι, όπως είπε. Αυτό σημαίνει ότι δύο από τους τρεις υπόπτους του ISIS αφέθηκαν ελεύθεροι από την αστυνομία, τους εισαγγελείς ή τα δικαστήρια μετά από σύντομες κρατήσεις. Ο Σοϊλού αποκάλυψε επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει στείλει 1.126 μαχητές του ISIS ευρωπαϊκής καταγωγής πίσω στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η ισλαμική κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν έχει ακολουθήσει συχνά επιεική γραμμή προς τις τζιχαντιστικές ομάδες. Με τους περισσότερους από τους συλληφθέντες να αφήνονται ελεύθεροι και ελάχιστοι τελικά να καταδικάζονται. Υπάρχουν δε περιπτώσεις που καταδικασμένοι από ποινικά δικαστήρια αθωώθηκαν, όταν οι αποφάσεις ανατράπηκαν από τα εφετεία.

Εξαιρετικά ύποπτο είναι και το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση αρνείται να δώσει στατιστικά στοιχεία για τις συλλήψεις για εμπλοκή στο Ισλαμικό Κράτος. Χαρακτηριστικά, τον Μάιο του 2022, πολίτες ζήτησαν στατιστικά στοιχεία βάσει του νόμου για το δικαίωμα στην ενημέρωση. Και η κυβέρνηση Ερντογάν απάντησε αρνητικά, επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια. Η αναφορά παραπέμφθηκε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας (Emniyet), η οποία παρακολουθεί πυρήνες του ISIS στην Τουρκία. Αλλά το γραφείο αρνήθηκε να κοινοποιήσει οποιαδήποτε δεδομένα σχετικά με τρομοκράτες του ISIS στη φυλακή, λέγοντας ουσιαστικά ότι το θέμα είναι σημαντικό για την εθνική ασφάλεια και ότι το κοινό δεν έχει δικαίωμα να γνωρίζει για τους φυλακισμένους μαχητές του ISIS.

Ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση αυτής της πολιτικής είναι ο προσωπικός δικηγόρος του Ερντογάν, Mustafa Doğan İnal, ο οποίος στο παρελθόν εκπροσωπούσε διαβόητους υπόπτους της Αλ Κάιντα, συμπεριλαμβανομένου του Yasin al-Qadi, ο οποίος είχε ορισθεί κάποτε από τον ΟΗΕ και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Με την πολιτική υποστήριξη του Ερντογάν, ο İnal, ριζοσπαστικός ισλαμιστής ο ίδιος, ενορχήστρωσε επίσης την αθώωση και των 52 υπόπτων στην υπόθεση της Tahşiyeciler, τρομοκρατικής ομάδας που συνδέεται με την Αλ Κάιντα στην Τουρκία, υπό την ηγεσία του ριζοσπαστικού κληρικού Μεχμέτ Ντογάν (γνωστός και ως Μουλάς Μουχάμεντ), ο οποίος δήλωσε ανοιχτά τον θαυμασμό του για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και κάλεσε για ένοπλη τζιχάντ στην Τουρκία.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η τρομοκρατική ομάδα είχε στείλει σχεδόν 100 άτομα στο Αφγανιστάν για εκπαίδευση όπλων. Στις κατασχεθείσες ηχογραφήσεις, ο Doğan ακούστηκε να καλεί για βίαιη τζιχάντ, λέγοντας: «Σου λέω να πάρεις τα όπλα σου και να τα σκοτώσεις». Ζήτησε επίσης από τους οπαδούς του να κατασκευάσουν βόμβες και όλμους στα σπίτια τους, προέτρεψε τον αποκεφαλισμό των Αμερικανών, υποστηρίζοντας ότι η θρησκεία επιτρέπει τέτοιες πρακτικές. «Αν δεν χρησιμοποιηθεί το σπαθί, τότε αυτό δεν είναι Ισλάμ», δήλωσε. Σύμφωνα με τον Doğan, όλοι οι μουσουλμάνοι ήταν υποχρεωμένοι να απαντήσουν στην ένοπλη μάχη του τότε ηγέτη της Αλ Κάιντα Μπιν Λάντεν.

Ο Ερντογάν υπερασπίστηκε σθεναρά τον κατηγορούμενο κληρικό, βοηθώντας τον να αθωωθεί από τους πιστούς δικαστές και εισαγγελείς του όταν συνελήφθη και δικάστηκε. φυλακισμένοι δημοσιογράφοι που επέκριναν τη ριζοσπαστική ομάδα του. Και μάλιστα άσκησε μια ανεπιτυχή πολιτική αγωγή στις ΗΠΑ κατά του μουσουλμάνου λόγιου Φετουλάχ Γκιουλέν για δυσφήμιση του φανατικού. Η νομική στρατηγική για όλα αυτά διαχειρίστηκε ο İnal και η ομάδα του.

Υπό τον έλεγχο της ΜΙΤ

Ορισμένοι από τους πυρήνες του ISIS στην Τουρκία και τη Συρία βρίσκονται υπό τον έλεγχο της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT, η οποία χρηματοδοτήθηκε, οπλίστηκε και κατευθύνθηκε για να διεξάγει επιχειρήσεις που προωθούν τους στόχους πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

Σε μια έκθεση πληροφοριών που δημοσιεύθηκε από το Nordic Monitor, αποκαλύφθηκε ότι ο İlhami Balı, ο εγκέφαλος πίσω από μια σειρά θανατηφόρων τρομοκρατικών επιθέσεων το 2015 που κατηγορήθηκαν στο ISIS, εργαζόταν στην πραγματικότητα για το MIT. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις βοήθησαν τον Ερντογάν να διατηρήσει το καθεστώς του και να ανακτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο που είχε χάσει για λίγο στις εκλογές του καλοκαιριού του 2015.

Το 2015 ήταν μια βαριά χρονιά για την Τουρκία όσον αφορά τις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις που πλήγωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τις προεκλογικές συγκεντρώσεις υπό την απειλή. Στις 20 Ιουλίου 2015, 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην περιοχή Suruç της επαρχίας Σανλιούρφα. Στις 10 Οκτωβρίου 2015, 103 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση σε πλήθος που συγκεντρώθηκε μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας. Και οι δύο αποδόθηκαν στο ISIS, αν και η τρομοκρατική ομάδα δεν ανέλαβε ποτέ επίσημα την ευθύνη για κανένα από τα δύο.

Συνολικά 109 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν σε μια διπλή βομβιστική επίθεση μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας στις 10 Οκτωβρίου 2015. Η έκθεση πληροφοριών έδειξε ότι ο Μπαλί έμεινε σε ξενοδοχείο υπό τον έλεγχο της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT στην Άγκυρα στις 25-27 Μαΐου 2016. Η σύνδεσή του με το MIT υποδηλώνει ότι οι ενέργειες του Μπαλί κατευθύνονταν από την υπηρεσία, η οποία συντόνιζε τις μυστικές επιχειρήσεις εντός του ISIS για να βοηθήσει τον Πρόεδρο Ο Ερντογάν στις εκλογές.

Ο Μπαλί, γεννημένος στο Ρεϊχανλί της τουρκικής συνοριακής επαρχίας Χατάι στις 17 Μαρτίου 1982, δρούσε σε πυρήνα της Αλ Κάιντα πριν ενταχθεί στο Μέτωπο αλ Νούσρα στα πρώτα χρόνια της σύγκρουσης στη Συρία. Η Al-Nusra υποστηρίχθηκε από το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο ήλπιζε να εκδιώξει την κυβέρνηση Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό και να την αντικαταστήσει με ένα ισλαμιστικό καθεστώς μαριονέτας.

Τουρκικό δικαστήριο είχε προηγουμένως καταδικάσει τον Μπαλί – σε μια έρευνα πριν από τη συριακή κρίση του 2011 – με την κατηγορία της συμμετοχής στην Αλ Κάιντα και τον καταδίκασε σε τρία χρόνια φυλάκιση. Ο Μπαλί μετακόμισε στη Συρία το 2012. Αργότερα μετακόμισε στο ISIS, το οποίο του ανέθεσε να υπηρετήσει ως αρχηγός συνόρων του ISIS (εμίρης) υπεύθυνος για το λαθρεμπόριο τζιχαντιστών και υλικοτεχνικές προμήθειες και τη μεταφορά στην Τουρκία τραυματισμένων μαχητών του ISIL κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τούρκοι ισλαμιστές κομμάτιασαν δεκαοκτάχρονο παιδί και του πήραν τα όργανα

Προσοχή, ακολουθεί σκληρή φωτογραφίαΤο CNBC είχε κάνει συγκλονιστικό αφιέρωμα στο οποίο αποδεικνύει πως οι...

Η Covid-19 από πανδημία μετατρέπεται σε εποχική γρίπη, υποστηρίζει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ετοιμάζεται να μειώσει φέτος το μέγιστο επίπεδο συναγερμού για την...

«Βράζουν» οι Γάλλοι με τον Μακρόν – «Ο εμπρηστής του Ελιζέ»

Την οργή του γαλλικού λαού έχει προκαλέσει η ανένδοτη και εριστική στάση του Εμανουέλ...

ΝΑΤΟ: Το πράσινο φως από την Τουρκία περιμένει σήμερα η Φινλανδία για την ένταξή...

Το πράσινο φως από τον Ταγίπ Ερντογάν περιμένει σήμερα η κυβέρνηση της Φινλανδίας, καθώς...

Κατολίσθηση στην Καλιφόρνια έφερε τα σπίτια στο χείλος του γκρεμού

Οι έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών προκάλεσαν κατολίσθηση στην κοινότητα Σαν Κλεμέντε της Καλιφόρνια,...

Στο στόχαστρο του Κογκρέσου ο Μπάιντεν για μίζες από την Κίνα!

Η αποκάλυψη έρχεται καθώς ο Επικεφαλής της επιτροπής του Κογκρέσου, ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζέιμς Κόμερ...

Ε.Ε.: 35.000 νέοι και νέες διεκδικούν δωρεάν ταξιδιωτικό πάσο, για να εξερευνήσουν την Ευρώπη

Στην εξαγγελία της έναρξης του φετινού διαγωνισμού για την παροχή δωρεάν ταξιδιωτικού πάσου σε...

«Άκυρο» στην τετραμερή συνάντηση Τουρκίας, Συρίας, Ιράν, Ρωσίας

Μπορεί να είχε προγραμματιστεί η τετραμερής συνάντηση των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας,...

Νέα βόμβα από την Σαουδική Αραβία: Τέρμα το πετρέλαιο σε χώρες που θέτουν πλαφόν!

«Η Σαουδική Αραβία θα σταματήσει τις προμήθειες πετρελαίου σε χώρες που θέτουν ανώτατο όριο...

Φόνος, ή ατύχημα, ο θάνατος της Λέσια στην Πάφο; Η δεύτερη νεκροψία της 28χρονης...

Το πρωί της Παρασκευής η καθηγήτρια Ιατροδικαστικής Χαρά Σπηλιοπούλου, η οποία θα έχει στα...

Ιράκ: «Μυστηριώδης» συντριβή ελικοπτέρου – Μεταξύ των νεκρών φέρονται να υπάρχουν και μέλη του...

Επτά νεκροί είναι ο πιο πρόσφατος απολογισμός της «μυστηριώδους» συντριβής ελικοπτέρου που σημειώθηκε στο...

Οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ σώζουν την First Republic για να μην ανοίξουν οι...

Η First Republic Bank (η 14η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ από άποψη ενεργητικού) πλησιάζει...

Όλο και αυξάνεται η εξερχόμενη κοκαΐνη σε Ελλάδα και Τουρκία

Ο ρόλος της Τουρκίας ως χώρα διέλευσης για την κοκαΐνη αυξάνεται, καθώς η ποσότητα...

Η Πολωνία στέλνει βομβαρδιστικά αεροσκάφη στην Ουκρανία

Η Πολωνία θα παραδώσει εντός των επόμενων ημερών στην Ουκρανία μια πρώτη παρτίδα, τεσσάρων...

Χάλια η υγεία του Ερντογάν: Έλεγε ξανά και ξανά τις ίδιες προτάσεις στην ομιλία...

Όσο και να προσπαθούν να το κρύψουν, πλέον δεν κρύβεται. Η κατάσταση της υγείας...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αγγελική Ηλιάδη: Πήγε ουρλιάζοντας στο σχολείο των γιων της

Ευτυχισμένη μητέρα επειδή μεγαλώνει δύο αγόρια δήλωσε η Αγγελική...

Εκτός ΣΚΑΪ ο Νίκος Μουτσινάς μετά την συγκλονιστική παρέμβαση για τα Τέμπη

Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν άφησε ανεπηρέαστο κανέναν πολίτη...

Master Chef: To Twitter ξέσπασε κατά της Πωλίνας

Στο τεστ δημιουργικότητας η Μαρία Μπέη έδωσε το μειονέκτημα...

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου αποχώρησε από την εκπομπή της Σοφίας Αλιμπέρτη

Η επιστροφή της Σοφίας Αλιμπέρτη στην τηλεόραση είναι γεγονός....

Οργή Κυριάκου κατά συνεργατών: Σταματήστε να με παρουσιάζετε ως «βλαμμένο»

Δεν άντεξε άλλο ο Κυριάκος με την επικοινωνιακή διαχείριση...

Λάκης Λαζόπουλος: Φεύγει ένα τρένο (Επεισόδιο 12ο)

Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Τετάρτη στις...

Αδιανόητο: Επίθεση από την αστυνομία δέχθηκε ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου

Ανατριχίλα και προβληματισμό προκαλεί η στάση των αστυνομικών χθες...

NEWSROOM