Έξαλλος ο Ερντογάν με την επίσκεψη του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στη Συρία

Η Τουρκία υποστηρίζει πως ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ επισκέφθηκε περιοχές οι οποίες κατέχονται από την «τρομοκρατική οργάνωση» YPG/PKK

Must Read

Την έντονη ενόχλησή του για την επίσκεψη του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγού Μαρκ Μίλι, στη βορειοανατολική Συρία κατά το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, εξέφρασε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το υπουργείο κάλεσε σήμερα Δευτέρα τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αγκυρα, Τζεφ Φλέικ, για να τού ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με την «αιφνιδιαστική» επίσκεψη του στρατηγού Μαρκ Μίλι στη Συρία, προχθές Σάββατο 4 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, η κλήση του πρέσβη των ΗΠΑ, έγινε γιατί ο Μίλεϊ επισκέφθηκε περιοχές που κατέχονται από την παράταξη YPG/PKK, την οποία η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ επισκέφθηκε το Σάββατο αμερικανική βάση στη βορειοανατολική Συρία, με σκοπό να αξιολογήσει την αμερικανική αποστολή που έχει αναπτυχθεί εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια στην περιοχή αυτή για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος και επίσης για να επανεξετάσει τις δικλείδες ασφαλείας που προφυλάσσουν τους Αμερικανούς στρατιώτες από τυχόν επιθέσεις.

Η επίσκεψη προκάλεσε την αντίδραση και της Δαμασκού, με το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας να καταδικάζει την επίσκεψη, αποκαλώντας την «παράνομη» και κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» της κυριαρχίας της χώρας.

Καταγγελία για παρεμπόδιση ανθρωπιστικής βοήθειας

Την ίδια ώρα, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει πως η συριακή κυβέρνηση και οι δυνάμεις ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία εμπόδισαν περισσότερα από 100 φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθουν σε δύο ζώνες στην επαρχία του Χαλεπίου της Συρίας, που επλήγη από τον φονικό σεισμό του περασμένου μήνα και όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι.

https://twitter.com/laneadean/status/1632785865125646336

Η βοήθεια, η οποία περιελάμβανε τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες, σκηνές και καύσιμα, είχε σταλεί από κουρδικές αρχές, ανέφερε η οργάνωση. «Αυτά τα πολιτικά υποκινούμενα εμπόδια στην παράδοση κρίσιμης βοήθειας είχαν τραγικές συνέπειες, ειδικά για τις ομάδες έρευνας και διάσωσης που χρειάζονται καύσιμα για να χειριστούν μηχανήματα», δήλωσε η Άγια Μαϊζούμπ, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, προσθέτοντας πως όλες οι πλευρές της σύγκρουσης θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι άμαχοι «έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε βοήθεια».

Μέχρι στιγμής, η βοήθεια σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την αντιπολίτευση έχει προέλθει κατά κύριο λόγο από τρία συνοριακά περάσματα με τη γειτονική Τουρκία, δύο από τα οποία άνοιξαν κατ’ εξαίρεση, με την έγκριση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Η βοήθεια σε ζώνες που ελέγχονται από την κυβέρνηση έχει φτάσει με αεροπλάνα, φορτηγά, καθώς και μέσω θαλάσσης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This