Εριστικός ο Μακρόν: Επέβαλε τη μεταρρύθμισή του για το συνταξιοδοτικό, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση!

Η Μαρί Λεπέν ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης!

Must Read

Σύσσωμος ο γαλλικός λαός διαδηλώνει ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που έχει ανακοινώσει ο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά, ως φαίνεται, όχι μόνο δεν ιδρώνει το αυτί του, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε σήμερα να ενεργοποιήσει μια ειδική συνταγματική διαδικασία, ούτως ώστε να παρακάμψει την ψηφοφορία που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα στην Εθνοσυνέλευση!

Η προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος διασφαλίζει ότι το επίμαχο νομοσχέδιο, με το οποίο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη, θα εγκριθεί, φανερώνοντας, ταυτόχρονα, ότι η κυβέρνηση Μακρόν δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη στην Εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο, η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, μετά την επιλογή του Γάλλου προέδρου να «παρακάμψει» την Εθνοσυνέλευση για την έγκριση του συνταξιοδοτικού προγράμματος. «Πρόκειται για την πλήρως επιβεβαιωμένη αποτυχία» του προέδρου Μακρόν, είπε η Λεπέν, εκτιμώντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνιστά «πολιτική κρίση». Ο Εθνικός Συναγερμός διαθέτει 88 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση.

Σημειώνεται ότι, όταν η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έφτασε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Εθνοσυνέλευσης και επιχείρησε να διαβάσει τη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης, βουλευτές της γαλλικής Αριστεράς άρχισαν να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο, την αποδοκίμασαν και σήκωσαν πλακάτ με το σύνθημα «Όχι στα 64». Αφού επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την ειδική διαδικασία, ενεργοποιώντας το άρθρο 49.3 του Συντάγματος που προβλέπει την υιοθέτηση του νομοσχεδίου με προεδρικό διάταγμα, η Μπορν δικαιολογήθηκε, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να παίζουμε στοιχήματα με το μέλλον των συντάξεών μας και αυτή η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη».

«Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι άξια της Πέμπτης Δημοκρατίας, της γαλλικής δημοκρατίας. Το κοινοβούλιο γελοιοποιήθηκε, ταπεινώθηκε», είπε ο Φαμπιάν Ρουσέλ, επικεφαλής του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ είχε δηλώσει νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι η προσφυγή σε αυτό το άρθρο θα μπορούσε να πυροδοτήσει «ανεξέλεγκτο θυμό», έπειτα από πολλές εβδομάδες απεργιών και κινητοποιήσεων εναντίον του νομοσχεδίου.




Χιλιάδες νέοι σε νέα πορεία διαμαρτυρίας

Στο μεταξύ, περίπου 1.500 νέοι πραγματοποιούν πορεία προς τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, στο Παρίσι, διαμαρτυρόμενοι για την -χωρίς ψηφοφορία- έγκριση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μανού, Μανού, με το 49.3 ή όχι, τη μεταρρύθμισή σου δεν τη θέλουμε» και «η Εθνοσυνέλευση μπορεί να ψηφίσει, ο δρόμος θα την καταργήσει», οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την περιοχή όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μέχρι και σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άφηνε να εννοηθεί ότι δεν ήθελε να προσφύγει σε αυτό το άρθρο και προτιμούσε να τεθεί στην κρίση των βουλευτών η μεταρρύθμιση, αν και ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και θα χρειαζόταν να στηριχθεί στις ψήφους των βουλευτών της παραδοσιακής δεξιάς, των Ρεπουμπλικάνων.




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This