«Βράζουν» οι Γάλλοι με τον Μακρόν – «Ο εμπρηστής του Ελιζέ»

Δεν έχουν τέλος οι διαδηλώσεις στη Γαλλία - «Σφυροκόπημα» από τα ΜΜΕ

Must Read

Την οργή του γαλλικού λαού έχει προκαλέσει η ανένδοτη και εριστική στάση του Εμανουέλ Μακρόν για το συνταξιοδοτικό, με τους πολίτες να συνεχίζουν τις δυναμικές διαδηλώσεις, για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό.

Αποδυναμωμένοι από την επιβολή χωρίς ψηφοφορία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός του Ελιζαμπέτ Μπορν θα βρεθούν σήμερα αντιμέτωποι με την κατάθεση προτάσεων μομφής από την αντιπολίτευση και με την οργή του δρόμου που απειλεί να μεγαλώσει.

Η προσφυγή χθες στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος για την υιοθέτηση χωρίς ψηφοφορία της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος θεωρείται ήττα για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πόνταρε το πολιτικό του κύρος σε αυτήν την μεταρρύθμιση κλειδί της δεύτερης θητείας του. Μετά την χθεσινή έκρηξη, η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να βυθίσει σε βαθιά πολιτική κρίση την γαλλική κυβέρνηση.

https://twitter.com/pablom_m/status/1636470928283516928

Μέχρι και τρεις προτάσεις μομφής μπορεί να κατατεθούν σήμερα, πριν από την λήξη της προθεσμίας μετά το μεσημέρι: μία από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό, μία από τον συνασπισμό της αριστεράς Nupes και μία από το μικρό κεντρώο κόμμα Liot. Αυτή η τελευταία μπορεί να προκαλέσει και τα μεγαλύτερα προβλήματα στην κυβέρνηση συγκεντρώνοντας διακομματική υποστήριξη.

«Αποφασίσαμε να αποσύρουμε την δική μας πρόταση μομφής υπέρ της πρότασης του Liot», δήλωσε Ζαν-Λυκ Μελανσόν του Nupes, ενώ ο Εθνικός Συναγερμός έχει προειδοποιήσει ότι θα ψηφίσει υπέρ όλων των προτάσεων μομφής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η ψηφοφορία επί των προτάσεων θα γίνει τουλάχιστον 48 ώρες μετά την κατάθεσή τους, το πιθανότερο την Δευτέρα. Για να ανατρέψουν την κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική βουλή. Αυτό μοιάζει δύσκολα εφικτό, αφού ο προεδρικός συνασπισμός διαθέτει σχετική πλειοψηφία, ενώ το κόμμα Les Républicains (LR) της παραδοσιακής γαλλικής δεξιάς, που παίζει ρόλο κλειδί, έχει διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει καμία από τις προτάσεις. Ωστόσο ορισμένοι βουλευτές των LR μπορεί να μην πειθαρχήσουν στην κομματική γραμμή.

«Εχουμε ένα πρόβλημα δημοκρατίας διότι το κείμενο αυτό, που θα αλλάξει την ζωή των Γάλλων, θα υιοθετηθεί χωρίς να υπάρξει η παραμικρή ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση», δήλωσε ο βουλευτής των LR Ορελιέν Πρανιέ στο δίκτυο BFMTV. «Ο καθένας ας μετρήσει την σοβαρότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο ρήξης της δημοκρατίας που υπάρχει στην χώρα μας».

Από την πλευρά τους τα συνδικάτα θα προσπαθήσουν να αναθερμάνουν τις διαδηλώσεις και τις απεργίες που σημαδεύουν από τα μέσα του Ιανουαρίου την ζωή των Γάλλων, αλλά βρίσκονταν σε υποχώρηση μέχρι χθες.

Διαδηλώσεις

Τα συνδικάτα καλούν σε συγκεντρώσεις για σήμερα και για το σαββατοκύριακο, καθώς και για μία ένατη ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων την Πέμπτη 23 Μαρτίου.

https://twitter.com/davidrkadler/status/1636443893079130134

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν την απόφαση της επιβολής της μεταρρύθμισης χωρίς την νομιμοποίηση της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας και επιρρίπτουν στην κυβέρνηση ακέραια την ευθύνη για την πολιτική και κοινωνική κρίση θα προκαλέσει «η άρνηση της δημοκρατίας».

Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν χθες το βράδυ για να εκκενώσουν την Πλας ντε λα Κονκόρντ, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες διαδηλωτές. Στο τέλος της βραδιάς, 217 άνθρωποι είχαν προσαχθεί, σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση.

Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, τις Ρεν, Ναντ, Αμιέν, Λιλ, Γκρενόμπλ. Στην Μασσαλία, μασκοφόροι έσπασαν την βιτρίνα τράπεζας και ένα διαφημιστικό πάνελ, ενώ άλλοι πυρπόλησαν σκουπίδια φωνάζοντας «Κάτω το Κράτος, οι μπάτσοι και η εργοδοσία».

Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του προεδρικού κόμματος Αναγέννηση Ορόρ Μπερζέ ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν να κινητοποιήσει «τις κρατικές υπηρεσίες για την προστασία των βουλευτών της πλειοψηφίας».

Σκουπίδια

Κυβέρνηση και αριστερή αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για υποκίνηση της βίας.

Ο οικολόγος βουλευτής (Nupes) Ζυλιέν Μπαγιού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη να στρέψει την χώρα «στην φωτιά και το αίμα». Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε από την πλευρά της «πολύ σοκαρισμένη» με την στάση ορισμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης. «Θέλουν χάος στην Εθνοσυνέλευση και τους δρόμους», προειδοποίησε.

Οι απεργίες που συνεχίζονται εδώ και μέρες στους τομείς της ενέργειας, τα λιμάνια και την αποκομιδή των απορριμμάτων προκαλούν μεγάλη αναταραχή.

Στο Παρίσι, ορισμένες περιοχές είναι βυθισμένες σε τόνους σκουπιδιών και οι αρχές ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε επιστράτευση προσωπικού για την αποκομιδή.

Σύμφωνα με την Ελιζαμπέτ Μπορν, η απόφαση της προσφυγής στο άρθρο 49.3 ήταν «συλλογική» της κυβέρνησης και του προέδρου. Θεωρείται ήττα για τον Εμανουέλ Μακρόν έπειτα από συνομιλίες εβδομάδων με τα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα.

Για την εφημερίδα Le Monde, «αποκαλύπτει την απομόνωση του Εμανουέλ Μακρόν». Ενώ η εφημερίδα Libération κάνει λόγο για ναρκοθέτηση της υπόλοιπης προεδρικής θητείας. Ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ μιλάει για «ναυάγιο».

«Πρόκειται για συντριβή», έλεγε στην γαλλική Εθνοσυνέλευση στέλεχος της προεδρικής πλειοψηφίας χωρίς να κατονομάζεται. «Χρειάζεται διάλυση» της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Σφοδρή κριτική από τα διεθνή ΜΜΕ

«Ομολογία αδυναμίας», «αποτυχία», «υποκρισία»: ο γαλλικός Τύπος επικρίνει ομόφωνα σήμερα την επιλογή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να περάσει χωρίς ψηφοφορία, με προσφυγή στο άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος, την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος και κατηγορεί τον πρόεδρο για την πολιτική και κοινωνική κρίση που επαπειλείται.

Ο διεθνής Τύπος δεν μένει πίσω, υπογραμμίζοντας, όπως οι New York Times, ότι «η σύγκρουση για τις συντάξεις αποκαλύπτει έναν Μακρόν εξασθενημένο και πιο απομονωμένο», ή όπως η Die Zeit, ότι «αυτή η μεταρρύθμιση θα συνεχίσει να επιβαρύνει για καιρό τη χώρα».

«Οποία ομολογία αδυναμίας!», αναφωνεί ο Ζαν-Μαρσέλ Μπουγκερό στην περιφερειακή εφημερίδα la République des Pyrénées. «Η κυβέρνηση δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία για να περάσει τη μεταρρύθμιση σταθμό της προεδρικής πενταετίας», συνεχίζει εκτιμώντας πως «αναγγέλλεται μια τεράστια πολιτική κρίση».

«Μηδέν πολιτικό κέρδος, μείζον πολιτικό κόστος. Η αποτυχία μιας τακτικής υπογραμμίζει επιπλέον την κραυγαλέα μοναξιά του προέδρου», γράφει η Φλοράνς Σεντοτάλ στη La Montagne. «Πώς να ανακτήσεις τώρα τον έλεγχο, όταν η μητέρα των μεταρρυθμίσεων καταλήγει μ’ αυτό τον τρόπο;», αναρωτιέται.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν κλείστηκε από μόνος του σ’ ένα πολιτικό αδιέξοδο», διαπιστώνει ο Πατρίκ Ζανκιελεβίτς στη La Voix du Nord. «Αν έπρεπε να διασώσει τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, δεν υπήρχε παρά ένας τρόπος για να το κάνει: έπρεπε να φτάσει μέχρι την ψηφοφορία. Θα διέτρεχε ασφαλώς τον κίνδυνο να ηττηθεί, όμως στην πολιτική είναι μερικές φορές καλύτερο να πέφτεις με τιμή από το να υπερισχύεις άδοξα, κινδυνεύοντας να ρίξεις βενζίνη στην κοινωνική φωτιά».

«Έχει ήδη τελειώσει η προεδρική πενταετία;»

«Ένα ερώτημα κυριαρχεί ήδη σε όλα τα άλλα, έπειτα απ’ αυτή την ιστορική ημέρα: ένδεκα μήνες αφότου άρχισε, μήπως η πενταετία του Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη τελειώσει;», αναρωτιέται ο Μορίς Μποντένκ στη La Charente Libre, σύμφωνα με τον οποίο η χρήση του άρθρου 49.3 «ηχεί σαν ομολογία αδυναμίας αυτής που αρμόζει σήμερα να αποκαλείται ‘η προεδρική μειοψηφία’».

«Η γεύση της αποτυχίας» τιτλοφορεί από την πλευρά του το άρθρο του στη Le Figaro ο Ιβ Τρεάρ, ο οποίος εκτιμά επίσης πως «η εκτελεστική εξουσία έχει εξασθενήσει όσο ποτέ άλλοτε».

Ίδια είναι η διαπίστωση και του Κριστόφ Λισέ στην εφημερίδα Sud-Ouest, για τον οποίο «το μετά θα έχει να το διαχειριστεί ένα εξασθενημένο δίδυμο». «Ο συνδικαλιστικός και λαϊκός θυμός που εντάθηκε χθες, μετά την αποτυχημένη συνεδρίαση στο Παλαί Μπουρμπόν, είναι γεμάτος απειλές. Με έναν παρατεταμένο αποκλεισμό της χώρας, στη χειρότερη περίπτωση. Κι αν όχι αυτό, με μια πικρία που θα βρει άλλα κίνητρα για να εκφραστεί, περιορίζοντας τη μεταρρυθμιστική βούληση της κυβέρνησης», προειδοποιεί ο αρθρογράφος.

«Ο πρόεδρος θα μπορούσε ακόμη να σώσει ό,τι σώζεται ανακοινώνοντας πως ο νόμος θα καταργηθεί αφού πέρασε με αυτό τον αντιδημοκρατικό τρόπο. Όμως δεν είναι του τύπου του να ακούει τους Γάλλους», γράφει εκφράζοντας τη λύπη του ο Ντοβ Αλφόν στη Libération.

«Ο εμπρηστής του Ελιζέ»

«Καθεστωτική κρίση», τιτλοφορεί το άρθρο της η Μοντ Βερνιόλ στη L’Humanité. «Μ’ αυτή τη νέα προσφυγή στο 49.3, το διαζύγιο ανάμεσα στους θεσμούς μας και το λαό ολοκληρώθηκε, αιχμή μιας υποβόσκουσας κρίσης απονομιμοποίησης της πολιτικής εξουσίας, η οποία ανοίγει διάπλατα το δρόμο στις αυταρχικές τάσεις. Ο εμπρηστής του Ελιζέ είναι ο μοναδικός υπεύθυνος γι’ αυτή την κατάσταση», εκτιμά.

Πιο μετρημένος στις επικρίσεις του, ο διεθνής Τύπος κάνει ωστόσο την ίδια διαπίστωση για έναν εξασθενημένο πρόεδρο και μια εκρηκτική κοινωνική κατάσταση στη Γαλλία.

«Η μπλοκαρισμένη δημοκρατία» είναι ο τίτλος της Die Zeit, σύμφωνα με την οποία «υπάρχουν μεταρρυθμίσεις από τις οποίες μια κυβέρνηση δεν ανακάμπτει ποτέ». «Η εμπιστοσύνη στον πρόεδρο και το κοινοβούλιο, που βρισκόταν ήδη σε πτώση, υπέστη ένα επιπλέον πλήγμα αυτή την Πέμπτη. Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο πρώτος υπεύθυνος γι’ αυτό», εκτιμά η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα.

Η χρησιμοποίηση του 49.3 συμβολίζει «την αποτυχία της πολιτικής και μια βαθιά θεσμική κρίση», εκτιμά η Άνα Φουέντες στην El Pais.

Γι’ αυτή την πρώην ανταποκρίτρια της ισπανικής εφημερίδας στο Παρίσι, «ο Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου η δημοτικότητα βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο, ο οποίος εξακολουθεί να αμφισβητείται λόγω του υπεροπτικού και χωρίς σύνδεση με το δρόμο χαρακτήρα του, έχει μπει στην ίδια φάση με τους προκατόχους του Αλέν Ζιπέ το 1995 και Νικολά Σαρκοζί το 2010, όταν είχαν κι αυτοί μεταρρυθμίσει τις συντάξεις».

Δείτε επίσης:

Εριστικός ο Μακρόν: Επέβαλε τη μεταρρύθμισή του για το συνταξιοδοτικό, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This