«Μόνος εναντίον όλων» ο Μακρόν – Τουλάχιστον 200 αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία

Οι εκτεταμένες απεργίες και απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν παραλύσει τη χώρα

Must Read

Για ένατη συνεχή ημέρα σήμερα χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στους δρόμους σε ολόκληρη τη Γαλλία, διαδηλώνοντας κατά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της απόφασής του να προχωρήσει με το νομοσχέδιό του για το συντάξεις, την ώρα που η χώρα παραλύει από τις απεργίες, καθώς τα εργατικά συνδικάτα δηλώνουν για μια ακόμη φορά αποφασισμένα να πάνε «μέχρι τέλους».

Περισσότερες από 200 διαδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί σήμερα στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, όπως η Νάντη και η Μασσαλία, με αστυνομικούς να «απαντούν» με εκτεταμένη χρήση χημικών στα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν  νωρίτερα στη Λυών. Μάλιστα, οι 55.000 διαδηλωτές που ανακοίνωσε η δια-συνδικαλιστική στην συγκεκριμένη πόλη, αποτελούν ρεκόρ συμμετοχής από την αρχή του κινήματος διαμαρτυρίας κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, η προβλέπει την επέκταση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, από τα 62 στα 64 έτη .

Σήμερα Πέμπτη, εξάλλου, σχεδόν ένας στους έξι υπαλλήλους (15,5%) απεργούσε στην κρατική δημόσια υπηρεσία, η οποία αριθμεί περί τα 2,5 εκατομμυρίων υπαλλήλους, σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, μια συμμετοχή σημαντικά αυξημένη, σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα κινητοποιήσεων, στις 15 Μαρτίου, όταν είχε πέσει σε λιγότερο από 3%.

Οι εκτεταμένες απεργίες και οι απεργιακές κινητοποιήσεις οδήγησαν σε μεγάλη αναστάτωση των μεταφορών στους δρόμους και στον αέρα, με ακυρώσεις πτήσεων, με τις αρχές των αεροδρομίων να ανακοινώνουν ότι οι διαμαρτυρίες θα είχαν αντίκτυπο στις πτήσεις του Σαββατοκύριακου, με έως και το 30% αυτών που είχαν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν από το Orly, νότια του Παρισιού, να ακυρώνονται την Παρασκευή και το Σάββατο, μαζί με έως και το 20% των αναχωρήσεων από τη Μασσαλία, το Μπορντό και τη Λυών. Συν τοις άλλοις, σήμερα το πρωί διαδηλωτές απέκλεισαν τον τερματικό σταθμό 1 στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle, βόρεια του Παρισιού.

https://twitter.com/BernieSpofforth/status/1638879622761959424

Παράλληλα, στο Παρίσι, τη Ρουέν, τη Μασσαλία και την Τουλούζη τα σχολεία έκλεισαν και τα κολέγια αποκλείστηκαν, ενώ τα σκουπίδια εξακολουθούν να σχηματίζουν… βουνά λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των εργαζόμενων στην καθαριότητα.

Σύμφωνα με τον «Guardian» oι διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν από τη χθεσινή εμφάνιση του Μακρόν στην τηλεόραση, όπου δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες είναι «νόμιμες», αλλά δεν θα οδηγήσουν σε ανατροπή του αμφιλεγόμενου νόμου, ο οποίος, όχι μόνο αυξάνει την επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά απαιτεί από τους εργαζόμενους να συνεισφέρουν στο συνταξιοδοτικό σύστημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στην 30λεπτη τηλεοπτική συνέντευξή του την Τετάρτη, ο Μακρόν απέκλεισε τη διάλυση του κοινοβουλίου, τον ανασχηματισμό της κεντρώας κυβέρνησής του και την παραίτηση της πρωθυπουργού του, της Ελιζαμπέτ Μπορν, όπως έχει ζητήσει η αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος κατηγορήθηκε ότι έδειξε «περιφρόνηση και αλαζονεία» για όσους αντιτίθενται στις αλλαγές, οι οποίες αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο της εκστρατείας επανεκλογής του πέρυσι.




Εξοργισμένοι επτά στους δέκα πολίτες μετά την ομιλία Μακρόν, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Την ίδια ώρα, νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Γαλλία για λογαριασμό της «Le Figaro», έδειξε ότι η χθεσινή ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν, κατά την οποία υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση με την οποία παρατείνεται η ηλικία συνταξιοδότησης των πολιτών κατά δύο χρόνια, εξόργισε επτά στους δέκα Γάλλους.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία ερευνών Elabe, για λογαριασμό του γαλλικού καναλιού BMFTV με 1.037 άτομα, οι Γάλλοι δεν βρήκαν πειστικές τις θέσεις του Μακρόν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία έγινε δεκτή χωρίς να τεθεί σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες στη χώρα. Συγχρόνως, μόνο το 11% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η ομιλία του Γάλλου προέδρου θα μειώσει την ένταση στη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, το 65% των Γάλλων αξιολόγησαν τον Μακρόν ως «κακό» πρόεδρο και το 69% ως «αλαζόνα» πρόεδρο. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 73% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι «άδικη».







Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This