Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2023

Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Μακρόν, στο ζενίθ οι αντιδράσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού

Δέκατη ημέρα διαδηλώσεων σήμερα με «άνευ προηγουμένου δύναμη ασφαλείας» στους δρόμους!

Συντάκτης: Newsroom

Yποχώρηση της δημοτικότητας του Εμανουέλ Μακρόν στο 28%, δηλαδή μικρότερη κατά 6 μονάδες το Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας BVA που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό RTL.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε αυτό το βαρόμετρο από τον Νοέμβριο του 2018, δηλαδή στην αρχή της κρίσης των κίτρινων γιλέκων.

Το ίδιο ισχύει και για την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, για την οποία επίσης μόνο το 28% δηλώνει ότι έχει καλή γνώμη. Είναι το χειρότερο αποτέλεσμά της από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία, το Μάιο του 2022.

Τέλος η δημοσκόπηση δείχνει ελαφρά πτώση της αντίθεσης στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με το 57% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να εφαρμοστεί, σε σύγκριση με 61% στις αρχές Μαρτίου.

Δέκατη ημέρα διαδηλώσεων

Η Γαλλία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια δέκατη ημέρα διαδηλώσεων κατά της πολύ αντιδημοφιλούς μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος με το κλίμα να είναι ηλεκτρισμένο λόγω της αυξανόμενης βίας, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι θέλει να κατευνάσει τα πνεύματα, ματαίως προς το παρόν.

Η αντίθεση σε αυτή την εμβληματική μεταρρύθμιση της δεύτερης θητείας του Εμανουέλ Μακρόν στην γαλλική προεδρία, με την οποία αυξάνεται το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, ριζοσπαστικοποιήθηκε όταν η κυβέρνηση την υιοθέτησε χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να κατατεθούν προτάσεις μομφής εναντίον της, αλλά αυτές απέτυχαν στις 20 Μαρτίου να προκαλέσουν την πτώση της.

Έκτοτε οι διαδηλώσεις αμαυρώθηκαν από αυξανόμενα βίαια επεισόδια, κατά τα οποία αστυνομικοί, χωροφύλακες, ταραχοποιοί και διαδηλωτές τραυματίστηκαν ενώ πυρπολήθηκαν δημόσια κτίρια.

Η απογοήτευση του κόσμου για τη μεταρρύθμιση πήρε τη μορφή ενός ευρύτερου αισθήματος κατά του Μακρόν, θυμίζοντας πολλές από τις σκηνές ταραχών από υποστηρικτές του κινήματος των κίτρινων γιλέκων κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Γάλλου προέδρου, με διαδηλωτές να αποκλείουν αυτοκινητόδρομους και απεργίες να παραλύουν κρίσιμης σημασίας υποδομές, όπως τα διυλιστήρια και οι υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι «άνευ προηγουμένου δύναμη ασφαλείας» θα αναπτυχθεί σήμερα, με «13.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες, εκ των οποίων 5.500 στο Παρίσι», σημειώνοντας ότι οι αρχές παρατήρησαν πρόσφατα τάση για μεγαλύτερη βία κατά του κράτους και αναμένουν έναν “πολύ σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια τάξη” στις σημερινές διαδηλώσεις.

Στο μεταξύ οι αποκλεισμοί, οι πικετοφορίες και οι διαδηλώσεις, που συνεχίζονται εδώ και μέρες, έχουν διαταράξει τον εφοδιασμό με καύσιμα κάποιων περιοχών της Γαλλίας και ορισμένων οδικών αξόνων ή αποθηκών. Σήμερα αναμένεται επίσης να προκληθούν μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων.

Πάνω από το 15% των πρατηρίων καυσίμων στη Γαλλία αντιμετώπιζαν χθες ελλείψεις σε βενζίνη και ντίζελ, με αυτές να είναι πιο έντονες στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Την ίδια ώρα χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων παρέμεναν στους δρόμους του Παρισιού έπειτα από πάνω από 20 ημέρες απεργίας των υπηρεσιών αποκομιδής, χρησιμεύοντας ως καύσιμο στις φωτιές που ανάβουν ομάδες ταραχοποιών το βράδυ.

Η κυβέρνηση «ακούει»

Για να βγει από το τέλμα, αν και παραμένει αμετακίνητη επί της ουσίας όσον αφορά τη μεταρρύθμισή της, η κυβέρνηση εξέφρασε τη βούλησή της “να κατευνάσει” τα πνεύματα.

Χθες ο Μακρόν κάλεσε στο προεδρικό μέγαρο την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν και τα στελέχη της πλειοψηφίας του –αρχηγούς κομμάτων, υπουργούς, κοινοβουλευτικούς. Σύμφωνα με αυτά που μεταφέρθηκαν από έναν από τους μετέχοντες στη συνάντηση, ο πρόεδρος δήλωσε ότι θα πρέπει να «συνεχίσουν να τείνουν το χέρι» στα συνδικάτα και κατηγόρησε το κόμμα “Ανυπότακτη Γαλλία” (ριζοσπαστική αριστερά) ότι θέλει να «απονομιμοποιήσει» τους θεσμούς.

«Υπάρχει αναγκαστικά ένταση σε σχέση με τη μεταρρύθμιση. Θα πρέπει να το ακούσουμε αυτό», αναγνώρισε από την πλευρά της η Μπορν.

Η πρωθυπουργός όρισε ως εκ τούτου δύο στόχους: «κατευνασμός» των πνευμάτων στη χώρα και «επιτάχυνση των απαντήσεων στις προσδοκίες των Γάλλων».

Για να το κάνει αυτό, ξεκίνησε χθες εκτεταμένες διαβουλεύσεις διάρκειας τριών εβδομάδων με τους κοινοβουλευτικούς, τα πολιτικά κόμματα, τους εκπροσώπους τοπικών αρχών και τους κοινωνικούς εταίρους, για να «έχουμε διάλογο με όλους τους παράγοντες για τη μέθοδο που πρέπει να εφαρμόσουμε».

Ωστόσο τα συνδικάτα, τα οποία προειδοποίησαν για ανεξέλεγκτη τροπή των διαμαρτυριών, δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τον αγώνα κατά της αύξησης του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης, σημείο-κλειδί της κινητοποίησής τους.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ προειδοποίησε χθες ότι θα δεχθεί «το χέρι που τείνει» η Μπορν μόνο αν η κυβέρνηση δείξει ότι κινείται προς μια παύση, «θέτοντας στο περιθώριο προς το παρόν τη μεταρρύθμιση».

Ωστόσο η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη: «ο νόμος για τη συνταξιοδότηση είναι πλέον πίσω μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν.

Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης την κρίνουν άδικη, κυρίως για τους εργαζόμενους σε δύσκολα επαγγέλματα και για τις γυναίκες.

Παράλληλα ο επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν ζήτησε «απόσυρση» ή «επανεξέταση» της μεταρρύθμισης και την αποχώρηση της πρωθυπουργού ώστε να υπάρξει διέξοδος από την πολιτική κρίση που προκλήθηκε από το «καθαρό πραξικόπημα» του Μακρόν.

Σήμερα, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, οι αρχές αναμένουν ότι «650.000 ως 900.000 άνθρωποι θα διαδηλώσουν σε όλη τη Γαλλία, εκ των οποίων 70.000 ως 100.000 στο Παρίσι».

Άλλη αστυνομική πηγή προβλέπει «διπλάσια, ακόμη και τριπλάσια» παρουσία νέων στις πορείες.

Οι νέοι κινητοποιήθηκαν κυρίως όσον αφορά το ζήτημα της αστυνομικής βίας ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης επέκρινε την «υπερβολική χρήση βίας» από τις δυνάμεις της τάξης.

Δικαστική έρευνα ξεκίνησε μετά τις απειλές και τους εκφοβισμούς από αστυνομικούς κατά νεαρών διαδηλωτών στο Παρίσι που αποκαλύφθηκαν από ηχογράφηση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξύπνησαν οι Ουτσεκάδες στο Κόσοβο – Χάρτες της μεγάλης Αλβανίας σε συγκεντρώσεις!

Τα πάντα πλέον στο Κοσσυφοπέδιο θυμίζουν τις μαύρες ημέρες του 1999, όταν η αλβανική...

Μουδιασμένη η Ουάσιγκτον από την «επέλαση» Μαδούρο

Πραγματικό σοκ στην Ουάσιγκτον ήταν το ταξίδι του προέδρου της Βενεζουέλας Μαδούρο στη σύνοδο...

Σοκ και δέος: Χιλιάδες χυδαίες φωτογραφίες του Μπάιντεν στο διαδίκτυο!

Σχεδόν 10 χιλιάδες φωτογραφίες από τον περιβόητο φορητό υπολογιστή του Hunter Biden, υιού του...

Σουηδία: Επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο – Τουλάχιστον τρεις μαθητές κατέληξαν στο νοσοκομείο

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Σουηδία, μετά από την...

Άνω κάτω το NATO

Τα τρία «αγκάθια»

Στόχος η «εξόντωση» του Μπελέρη: Παραμένει προφυλακισμένος χωρίς αιτία!

Ούτε τα προσχήματα δεν κρατούν πια οι Αλβανοί και ο Έντι Ράμα, έχοντας ως...

«Πάγος» από τη Γερμανία στην ένταξη της Ουκρανίας στο NATO!

Η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοικτή σε νέα μέλη, όμως στη συμμαχία δεν μπορεί...

Αυτός είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου!

Ποιος διάσημος επιχειρηματίας βρίσκεται πάλι στην «κορυφή» των κερδών;

«Λουκέτο» στα ρωσικά προξενεία έβαλε η Γερμανία

Η Ρωσία καταδίκασε σήμερα την απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τέσσερα από τα πέντε...

Το 39ο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε απόψε άλλο ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, που...

Η Λετονία εξέλεξε τον πρώτο ανοιχτά γκέι Πρόεδρο Δημοκρατίας

Νέος πρόεδρος της Λετονίας εξελέγη σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Έντγκαρς Ρίνκεβιτς και...

«Κλαψουρίζει» η Τουρκία ότι η ΕΕ «μπλοκάρει συστηματικά» τις αιτήσεις βίζας των πολιτών της

Οι αιτήσεις Τούρκων πολιτών για βίζα Σένγκεν «μπλοκάρονται συστηματικά», δήλωσε στο Anadolu ο επικεφαλής...

Αίτημα της Γεωργίας να ενταχθεί στην ΕΕ για να… προστατευτεί από τη Ρωσία

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι προέτρεψε σήμερα τους ευρωβουλευτές να χορηγήσουν στη χώρα...

Γιατί παρατάει την ενεργό πολιτική ο φυλακισμένος Ντεμιρτάς – Το παρασκήνιο

Ο φυλακισμένος πρώην συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς ανακοίνωσε ότι...

Φρίκη: Ακρωτηρίαζαν ανθρώπους και πουλούσαν τα βίντεο στο διαδίκτυο

Ενώπιων του δικαστηρίου του Λονδίνου οδηγήθηκαν σήμερα στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας, 9 άνδρες που...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καταγγελία γυναίκας για τα funds: «Δεν χρωστάω σε κανέναν, μου πατάνε την ψυχή»

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες πολιτών για τα funds, με μία γυναίκα αυτή τη φορά να βλέπει τους κόπους μίας ζωής να χάνονται, καθώς το...

Ανάρτηση – φωτιά μέσα στη νύχτα από το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο!

Φωτιές άναψε μέσα στη νύχτα ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, δημοσιεύοντας μία φωτογραφία ενός οπλοφόρου, που προκαλεί ενδιαφέροντες συνειρμούς…Όποιος βρει ποιος είναι ο πιστολέρο της φωτογραφίας...

SOS, η Κύπρος «χάνεται»! Έφτασε η «ώρα μηδέν» για το μαρτυρικό νησί

Ισχνή μειοψηφία οι Κύπριοι μαθητές στα δημοτικά της Λευκωσίας! – «Αναπλήρωση» του πληθυσμού από τις μεταναστευτικές ροές

Αλβανός πυγμάχος έστειλε τον 36χρονο Θάνο στην εντατική!

Ένα αδιανόητο περιστατικό συνέβη το βράδυ της Παρασκευής στην Ελευσίνα, όταν ο 36χρονος Θάνος Αδάμ έκανε παρατήρηση σε έναν οδηγό που μπήκε ανάποδα σε...

Κι όμως ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν τα πήγε καλά στο Ηράκλειο…

Στον Λευτέρη Αυγενάκη αρέσουν οι αριθμοί. Τους επικαλείται κάθε φορά που θέλει να δείξει το πόσο πετυχημένος είναι ως υπουργός Αθλητισμού ή εάν θέλει...

Ομολογία του πατέρα του Αλβανού μποξέρ που έστειλε τον Θάνο στην εντατική: «Μία του έριξε και έπεσε κάτω»

Διασωληνωμένος στο Νοσοκομείο Αττικόν με πολύ σοβαρά τραύματα στο κεφάλι συνεχίζει να νοσηλεύεται ο Θάνος Αδάμ, ο οποίος δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής...

Survivor spoiler: Οι παίκτες που θα δουν από κοντά τα αγαπημένα τους πρόσωπα και ο παίκτης που θα αποχωρήσει

Οι παίκτες του Survivor έχουν κάνει αρκετή υπομονή με τον Τάκη καθώς έχει μονίμως νεύρα και κάνει άσχημα ξεσπάσματα, ειδικά όταν χάνει. Τις τελευταίες...

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος – Από τον Οτσαλάν στο «μαζί τα φάγαμε»

Η ζωή και η πολιτική διαδρομή του στελέχους του ΠΑΣΟΚ - Ο Οτσαλάν, τα Ίμια και το «μαζί τα φάγαμε»
spot_img

NEWSROOM

spot_img