Τριγμοί στις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ από την παρέμβαση Σαρλ Μισέλ

Σήκωσε ανάστημα ο υπόδουλος του Ερντογάν;

Must Read

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες γίνονται όλο και πιο ευνοϊκοί απέναντι στην θέση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για «στρατηγική αυτονομία» μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε  εχθές ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Το ταξίδι του Γάλλου προέδρου στην Κίνα, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις μέσα στην Ουάσινγκτον, αλλά φαίνεται ότι στην Ευρώπη δημιουργεί ένα κλίμα – επιτέλους – για αυτόνομη εξωτερική πολιτική.

Καθώς η διαμάχη διογκώνεται γύρω από τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις Μακρόν ότι η Ευρώπη πρέπει να αντισταθεί στην πίεση για να γίνει «ακόλουθος της Αμερικής», ο Μισέλ αποκαλύπτει ότι η θέση του Γάλλου Προέδρου δεν είναι η μοναδική μεταξύ των ηγετών της ΕΕ. Μπορεί ο Μακρόν μιλούσε ως Γάλλος πρόεδρος, οι απόψεις όμως του αντικατοπτρίζουν μια αυξανόμενη αλλαγή μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, σύμφωνα με τον Μισέλ. «Υπήρξε ένα άλμα προς τα εμπρός στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σε σύγκριση με κάποια χρόνια πριν», είπε ο Μισέλ στη γαλλική τηλεοπτική εκπομπή La Faute à l’Europe (η οποία έχει συνεργασία με την POLITICO) σε μια συνέντευξη που θα μεταδοθεί σήμερα.

“Στο θέμα της σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σαφές ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές θέσεις γύρω από το τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα έλεγαν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο που το έκανε ο Εμμανουέλ Μακρόν… Νομίζω πάντως ότι λίγοι σκέφτονται πραγματικά όπως ο Εμμανουέλ Μακρόν». Το ταξίδι την περασμένη εβδομάδα στην Κίνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήταν η αφορμή για τις δηλώσεις Μακρόν στο POLITICO και στη γαλλική εφημερίδα Les Echos στις οποίες ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη έπρεπε να περιορίσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποφύγει να εμπλακεί σε «κρίσεις που δεν είναι δικές μας». “Υπάρχει πράγματι μια μεγάλη προσκόλληση που παραμένει – και ο Εμανουέλ Μακρόν δεν είπε κάτι διαφορετικό – για αυτή τη συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά αν αυτή η συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες υποθέτει ότι τυφλά, θα ακολουθούμε συστηματικά τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με όλα τα θέματα, τότε η απάντηση είναι όχι», είπε ο Μισέλ.

Ο Μισέλ αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη κριτική που δέχτηκε σχετικά με τη χρήση ιδιωτικών τζετ για να πάει στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα και τον αυξανόμενο προϋπολογισμό για τα διεθνή ταξίδια. «Η τάξη μεγέθους του αριθμού των ναυλωμένων αεροταξί είναι παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιεί η Επιτροπή. Θα ήθελα να σημειώσω ότι ο κόσμος φαινόταν να ασχολείται μόνο με τη δική μου περίπτωση, αλλά όχι με τις άλλες». Δικαιολόγησε μάλιστα τα ταξίδια της χλιδής με τα ιδιωτικά αεροσκάφη, λέγοντας ότι «Όταν ο [ρώσος] υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ πηγαίνει στην Αφρική για να διαδώσει τα ψέματα της Ρωσίας, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τα πυρά». Ευτυχώς που υπάρχει η Ρωσία για να κάνει ο Σαρλ Μισέλ βόλτες με ιδιωτικά αεροσκάφη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This