Γαλλία: Νέες κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό – «Ξεχειλίζει» η οργή των πολιτών για τον Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος βιάζεται να θέσει σε ισχύ τις μεταρρυθμίσεις του πριν από το τέλος του 2023...

Must Read

Ακόμα κι αν το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό υπογραφεί, οι διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα θα συνεχιστούν, δήλωσαν σήμερα εκπρόσωποι των εργατικών συνδικάτων στη Γαλλία, τονίζοντας πως η οργή κατά του Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να κοπάσει.

Ως εκ τούτου, ο Γάλλος πρόεδρος, με το που επέστρεψε από την Ολλανδία, βρέθηκε αντιμέτωπος με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις για τη αντιλαϊκή μεταρρύθμιση στις συντάξεις. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για 12η ημέρα σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, εκφράζοντας για μια ακόμη φορά την έντονη δυσαρέσκειά τους για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

https://twitter.com/sahouraxo/status/1646544042593796096

Αρκετά σχολεία παρέμειναν κλειστά και σήμερα, ενώ κάδοι σκουπιδιών στο Παρίσι γέμισαν και πάλι, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στην αποκομιδή των απορριμάτων.




Αν και ο αριθμός των ανθρώπων που διαμαρτύρονται στους δρόμους φαίνεται να έχει περιοριστεί, τα δύο τρίτα των Γάλλων παραμένουν αντίθετα στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και το 52% θέλει να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις, ακόμη και αν το συνταγματικό συμβούλιο εγκρίνει τον νόμο για τις συντάξεις αύριο, Μ. Παρασκευή 14/4, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop για το «Le Journal du Dimanche».

Αίτηση για δημοψήφισμα κατέθεσε η Αριστερά

Μετά από αίτημα της πρωθυπουργού, Ελιζαμπέτ Μπορν, το συνταγματικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν η νομοθεσία είναι σύμφωνη με το γαλλικό σύνταγμα. Οι πολιτικοί της Αριστεράς ζήτησαν, πάντως, να αποφανθεί για το εάν θα μπορούσε να οργανωθεί μια μορφή δημοψηφίσματος των πολιτών για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.

Πάντως, οι υπουργοί είναι βέβαιοι ότι το συμβούλιο θα εγκρίνει τις αλλαγές, αφού η κυβέρνηση χρησιμοποίησε εκτελεστικό διάταγμα για να τις προωθήσει χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία τον περασμένο μήνα. Σε περίπτωση, πάντως, που οι αλλαγές κριθούν συνταγματικές, ο Εμανουέλ Μακρόν ελπίζει να υπογράψει αμέσως τους νέους συνταξιοδοτικούς κανόνες, ώστε να τεθούν σε ισχύ πριν από το τέλος του 2023.




Εισβολή διαδηλωτών στα γραφεία της Louis Vuitton στο Παρίσι

Με σημαίες και καπνογόνα εισέβαλαν νωρίτερα σήμερα στα κεντρικά της Louis Vuitton στο Παρίσι 100 σιδηροδρομικοί, οι οποίοι διαδήλωναν σε δρόμο της γαλλικής πρωτεούσας γεμάτο μπουτίκ πολυτελείας.

Οι οργισμένοι διαδηλωτές μπήκαν στα γραφεία του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH, ζητώντας από τους πλούσιους να προσφέρουν περισσότερο στη χρηματοδότηση της κρατικής σύνταξης και φωνάζοντας «θα συνεχίσουμε μέχρι την απόσυρση». «Αν ο Μακρόν θέλει να βρει χρήματα για να χρηματοδοτήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα, θα πρέπει να έρθει εδώ για να τα βρει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φαμπιέν Βιλντιέ ηγέτης του συνδικάτου Sud-Rail στο BFMTV του CNN, έξω από το κτίριο της γαλλικής φίρμας.

https://twitter.com/BernieSpofforth/status/1646497264997740545

Πρόσθεσε δε ότι η LVMH «θα μπορούσε να μειώσει όλες τις τρύπες» στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Γαλλίας, υποστηρίζοντας ότι «μία από τις λύσεις για τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι η καλύτερη αναδιανομή του πλούτου και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να φορολογηθούν οι δισεκατομμυριούχοι». Ο Μπερνάρ Αρνό, επικεφαλής της LVMH, «είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, οπότε θα μπορούσε να συνεισφέρει», δήλωσε επίσης ο Βιλντιέ.

Οπως αναφέρει η «Le Monde», οι σημερινές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται μία ημέρα προτού αποφασίσει το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας ως προς το αν ήταν βάσει του Συντάγματος οι διαδικασίες που ακολούθησε η κυβέρνηση Μακρόν, σχετικά με την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This