Ανάφλεξη στη Γαλλία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν

Κατά χιλιάδες ο κόσμος στους δρόμους, συνεχή καλέσματα για ξεσηκωμό

Must Read

Tο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας επικύρωσε σήμερα τα βασικά σημεία του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, μια από τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις της δεύτερης θητείας του Εμανουέλ Μακρόν, κατά της οποίας συνδικάτα, κόμματα της αντιπολίτευσης και διαδηλωτές πραγματοποιούν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εδώ και μήνες.

Τα μέλη του γαλλικού Συνταγματικού Συμβουλίου επέκριναν ορισμένες δευτερεύουσες πτυχές της μεταρρύθμισης, αλλά δεν απέρριψαν το κύριο μέτρο που αυξάνει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Συμβουλίου.




Τα συνδικάτα ζήτησαν από τον Μακρόν να μην εκδώσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, προειδοποίησαν ότι θα αρνηθούν να συναντηθούν με την κυβέρνηση πριν από την Πρωτομαγιά.

«Ενώπιον της μαζικής απόρριψης της μεταρρύθμισης αυτής, η επιτροπή των συνδικαλιστικών οργανώσεων ζητεί επίσημα να μην εκδοθεί ο νόμος, μόνος τρόπος για να κατευναστεί η οργή που εκφράζεται στη χώρα», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της επιτροπής των συνδικαλιστικών οργανώσεων που αποφάσισε «να μην δεχθεί να συναντηθεί με την κυβέρνηση» έως την 1η Μαΐου, την Εργατική Πρωτομαγιά, για την οποία καλεί σε «μεγάλη κινητοποίηση».

Από την πλευρά τους, τα μεγαλύτερα κόμματα της γαλλικής αντιπολίτευσης είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

«Ο αγώνας συνεχίζεται», αντέδρασε ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενώ η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι «το πολιτικό μέλλον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν επισφραγίστηκε».

Ο Εμανουέλ Μακρόν από τη μια δέχεται να συναντήσει τα εργατικά συνδικάτα και από την άλλη εμφανίζεται προκλητικός. Κάλεσε να τον συναντήσουν την Τρίτη, «όποια κι αν είναι η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου», σύμφωνα με το Ελιζέ.

Όπως μεταδίδει η Ελληνίδα ανταποκρίτρια Μαρία Δεναξά από το Παρίσι, οι Γάλλοι βρίσκονται έξω και διαδηλώνουν κατά χιλιάδες.

Μάλιστα, μια συλλογικότητα αγανακτισμένων πολιτών καλεί σε διαδήλωση στα Ηλύσια Πεδία απόψε στις 21:00 και αφήνει να εννοηθεί ότι θα πάνε να «ψάξουν» τον Εμανουέλ Μακρόν στο προεδρικό Μέγαρο!

Επίσης, με συνεχόμενα tweet η δημοσιογράφος περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Γαλλία.

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This