Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Πειρατές εισέβαλαν σε ελληνικό τάνκερ και άρπαξαν ομήρους

Επίθεση από πειρατές δέχτηκε σήμερα το ελληνικό τάνκερ Elka Aristotle ενώ έπλεε ανοιχτά του Τόγκο στη δυτική Αφρική. Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τις αρχές του Τόγκο, οι πειρατές πήραν ομήρους τέσσερις άνδρες από το πλήρωμα, έναν Έλληνα, δύο Φιλιππινέζους και έναν Γεωργιανό.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης τραυματίστηκε από σφαίρα ένας φύλακας του δεξαμενόπλοιου.

«Τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2019, περίπου στις 3:00, το τάνκερ Elka Aristotle δέχθηκε επίθεση περίπου 18 χλμ από το λιμάνι της Λομέ, από ενόπλους»

Παρόμοια επίθεση σημειώθηκε πριν δύο ημέρες στα νερά του γειτονικού Μπενίν.

Το τάνκερ Elka Aristotle ανήκει στην εταιρεία European Product Carriers υπό την ομπρέλα της European Navigation με στόχο 22 δεξαμενοπλοίων, ανήκει στον εφοπλιστή Σπύρο Καρνέση, που είναι και μεγαλομέτοχος με 63,8% στην ΕΛΙΝΟΪΛ, εταιρεία εμπορίας πετρελαίου, δεύτερη μεγαλύτερη σε τζίρο, στην Ελλάδα.

Τόγκο πειρατία
Ο άτυχος Έλληνας

Ακολουθεί η επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας:

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το υπό Ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο “Έλκα Αριστοτέλης” νηολογίου Πειραιά 11217, το οποίο βρίσκονταν ελλιμενισμένο στο αγκυροβόλιο Lome Togo, στο Τόγκο της Δυτ. Αφρικής, δέχθηκε ένοπλη επίθεση με συνέπεια την απαγωγή τεσσάρων, εκ των 24 μελών του πληρώματος του.

Ο ένας είναι Έλληνας υπήκοος, οι δύο υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Γεωργίας.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρία.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Μετά λύπη μας επιβεβαιώνουμε ότι συνέβη ένα περιστατικό που αφορούσε το “ELKA ARISTOTLE” στην Λομέ, Τόγκο στις 4 Νοεμβρίου 2019. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απαγωγή τεσσάρων μελών του πληρώματος.

Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε λεπτομερώς προς το παρόν, κάτι περισσότερο εκτός από το ότι η ασφάλεια του πληρώματός μας είναι ύψιστης σημασίας για εμάς και κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη και ασφαλή απελευθέρωσή τους. Το δεξαμενόπλοιο και το υπόλοιπο πλήρωμα είναι ασφαλή.

Ζητούμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να σεβαστούν τόσο τον ευαίσθητο χαρακτήρα της κατάστασης όσο και την ιδιωτικότητα των οικογενειών των μελών του πληρώματος κατά τη δύσκολη αυτή χρονική περίοδο».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ