Το νορβηγικό πετρέλαιο «κατέλαβε» την ευρωπαϊκή αγορά αντικαθιστώντας το ρωσικό

Must Read

Το νορβηγικό πετρέλαιο από το Johan Sverdrup (σ.σ. το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα) εκτόπισε τα ρωσικά καύσιμα σε ευρωπαϊκά διυλιστήρια.

Προηγουμένως, η Νορβηγία πούλησε τον ενεργειακό φορέα σε ασιατικές χώρες, αλλά το εμπάργκο στη Rosneft άνοιξε την ευρωπαϊκή αγορά για τη σκανδιναβική χώρα. Η Πολωνία, η Γερμανία και η Φινλανδία εξάγουν το περισσότερο πετρέλαιο από τη Νορβηγία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η «ποικιλία» Johan Sverdrup κυκλοφόρησε το 2019. Το νορβηγικό πετρέλαιο είναι πολύ κοντά σε χημική σύσταση αυτό από τα ρωσικά Ουράλια. Ταυτόχρονα, ο φορέας ενέργειας από τη Νορβηγία έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θείο από τα καύσιμα της Ρωσίας. Έτσι, το Johan Sverdrup έχει γίνει ένας από τους πιο επιθυμητούς φορείς ενέργειας στη βορειοδυτική Ευρώπη.

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Johan Sverdrup στην Πολωνία μέσω του λιμανιού του Γκντανσκ εκτινάχθηκαν σε ρεκόρ 8 εκατομμυρίων βαρελιών τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Το λιθουανικό διυλιστήριο PKN Orlen Mazeikiu αυξάνει επίσης τις αγορές του Johan Sverdrup, λαμβάνοντας τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια βαρέλια τον Απρίλιο. Επίσης, η νορβηγική ποιότητα, αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των μηνιαίων εισαγωγών πετρελαίου της Φινλανδίας.

Ωστόσο, κάποια… κομμάτια της Rosneft εξακολουθούν να βρίσκουν τον δρόμο τους προς την Ευρώπη. Έτσι, η Βουλγαρία έλαβε άδεια από την ΕΕ να συνεχίσει να εισάγει αργό πετρέλαιο από τα Ουράλια, ενώ η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Τσεχία συνεχίζουν να εισάγουν μέσω του αγωγού Druzhba.

Η USM έγραψε πρόσφατα ότι η Πολωνία ζητά νέες κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Συγκεκριμένα, προτείνεται να αποκλειστεί η λειτουργία του ρωσικού αγωγού «Druzhba».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This