Πεδίο μάχης το Παρίσι από τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς – Ακραία βία, τραυματισμοί και δεκάδες συλλήψεις

Ξεπέρασαν τους 1.000.000 οι οργισμένοι πολίτες που διαδήλωσαν κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης Μακρόν σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας

Must Read

Μέσα σε… πολεμικό σκηνικό γιορτάστηκε σήμερα η Εργατική Πρωτομαγιά στη Γαλλία, όπου εκατομμύρια πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, απαιτώντας για πολλοστή φορά από τον Εμανουέλ Μακρόν να πάρει πίσω την αντιλαϊκή μεταρρύθμισή του για το συνταξιοδοτικό.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των εργατικών συνδικάτων, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 300 συγκεντρώσεις σε πολλές μεγάλες και μικρότερες πόλεις της Γαλλίας, με τους διαδηλωτές σε ολόκληρη τη χώρα να ξεπερνούν τους 1.000.000 και με τους 100.000 εξ αυτών να διαδηλώνουν στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου, για μια ακόμη φορά σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προβαίνουν σε αλόγιστη χρήση βίας σε βάρος των διαδηλωτών, η οργή των οποίων ξεχειλίζει.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες και τα βίντεο που καταγράφονται και δείχνουν την άγρια καταστολή της αστυνομίας σε βάρος διαμαρτυρόμενων πολιτών, «προκειμένου να εμποδίσουν τα ριζοσπαστικά στοιχεία να εγκατασταθούν και να εμποδίσουν την πορεία». Σύμφωνα με μια πηγή, μέχρι τις 3 το απόγευμα, οι αστυνομικοί είχαν προβεί σε 30 συλλήψεις μόνο στο Παρίσι.

Αφορμή δόθηκε και όταν διαδηλωτές έσπασαν τη βιτρίνα ενός καταστήματος στη γωνία της Rue du Chemin-Vert με την Boulevard Voltaire στο 11ο διαμέρισμα, με τους αστυνομικούς να εξαπολύουν επίθεση και να ρίχνουν δακρυγόνα, σε μια προσπάθεια να διασπάσουν την πομπή.

https://twitter.com/Fuyezzz/status/1653035612818092038

Σημειώνεται πως η γαλλική αστυνομία είχε προετοιμαστεί για τις ταραχές που θα προκύπτανε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, με μη επανδρωμένα αεροπλάνα να χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις για την επιτήρηση των διαδηλωτών.




Ωστόσο, η οργή τους ήταν τέτοια, ώστε τουλάχιστον 108 αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν σήμερα στη Γαλλία, 20 από αυτούς στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν. Ένας αστυνομικός στον οποίο διαδηλωτές πέταξαν βόμβα μολότοφ, «έχει εγκαύματα στο πρόσωπο και τα χέρια του…», χωρίς, πάντως, να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του, πρόσθεσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα συνελήφθησαν 291 άτομα, 90 εκ των οποίων στην πρωτεύουσα.




Πρωτομαγιά ορόσημο

Τα συνδικάτα και κάποια μέλη της αντιπολίτευσης δεν έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, στο πλαίσιο της οποίας η ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 64 έτη από τα 62 και εξακολουθούν να προσπαθούν να εμποδίσουν την εφαρμογή του νομοσχεδίου την 1η Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου, οι απεργίες συνεχίζονται, δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, προβλήματα και στην εναέρια κυκλοφορία.

«Η φετινή Πρωτομαγιά θα είναι ένα ορόσημο», δήλωσε η Σοφί Μπινέ, επικεφαλής του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT, προσθέτοντας πως «θα είναι χρήσιμο να πούμε πως δεν θα προχωρήσουμε, εάν αυτή η μεταρρύθμιση δεν αποσυρθεί».

Από την πλευρά του, ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του μεταρρυθμιστικού συνδικάτου CFDT, δήλωσε πως η κυβέρνηση Μακρόν κωφεύει στα αιτήματα ενός κινήματος που είναι από τα ισχυρότερα σε διάστημα δεκαετιών. Εντούτοις πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνομιλίες με την κυβέρνηση έχουν τελειώσει.

Το ερώτημα είναι τώρα αν οι διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς θα είναι οι τελευταίες μεγάλες συγκεντρώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Ο αριθμός των διαδηλωτών μειώνεται και, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, υπάρχουν επίσης ενδείξεις διάσπασης του κοινού μετώπου των συνδικάτων.




Ακτιβιστές πέταξαν μπογιά στο Ίδρυμα Louis Vuitton

Η πρόσοψη του ιδρύματος Louis Vuitton και η διάσημη πλατεία Βεντόμ στο Παρίσι καλύφθηκαν με μπογιά σήμερα το πρωί, όπως έκαναν γνωστό οι οικολογικές οργανώσεις Extinction Rebellion και Dernière Rénovation, οι οποίες ανέλαβαν την ευθύνη γι’ αυτές τις δύο χωριστές δράσεις.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από το δημοσιογράφο Κλεμάν Λανό, μια ομάδα ακτιβιστών φαίνεται να ρίχνει πορτοκαλί και ροζ μπογιά στο ίδρυμα, το οποίο σήμερα ήταν κλειστό. Η δράση πραγματοποιήθηκε γύρω στις 9:30 (τοπική ώρα) από «μια τριανταριά» ακτιβιστές και διήρκεσε «γύρω στα δέκα λεπτά», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Extinction Rebellion.

Η Extinction Rebellion επιδιώκει μέσω αυτής της δράσης να στοχοθετήσει τον όμιλο ειδών πολυτελείας LVMH, τον οποίο κατηγορεί για φοροαποφυγή. «Μέσα στο σημερινό κοινωνικό πλαίσιο, όπου οι Γάλλοι καταργούν ένα γεύμα την ημέρα λόγω του πληθωρισμού, η υγεία των μεγάλων ομίλων είναι προκλητική», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης και, αναφερόμενος στη διασυνδικαλιστική πορεία της Πρωτομαγιάς που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 14:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας) από την πλατεία της Δημοκρατίας, τόνισε πως «οι μισθολογικές και κοινωνικές διεκδικήσεις των συνδικάτων έχουν όλη την υποστήριξή μας».

Σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από εκεί, στο στόχαστρο της οργάνωσης Dernière Rénovation βρέθηκε η διάσημη παρισινή πλατεία Βεντόμ, με τους «έξι πολίτες» που συμμετείχαν στη δράση να «συλλαμβάνονται» από τις αρχές, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της κίνησης. Οπως διευκρίνισε η οργάνωση με ανακοίνωσή της, γύρω στο μεσημέρι ακτιβιστές έριξαν πορτοκαλί μπογιά στην πρόσοψη και στο προαύλιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ μπογιά έριξαν και στην πρόσοψη του ξενοδοχείου Ritz.

«Αυτή η δράση σηματοδοτεί την επείγουσα ανάγκη να αντισταθούμε για να ενώσουμε την κλιματική δικαιοσύνη με την κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση. «Προστατεύοντας τους υπερπλούσιους, κύριους υπεύθυνους για τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η κυβέρνησή μας αποσταθεροποιεί τους πιο φτωχούς ανάμεσά μας».

«Ωθώντας το εργατικό δυναμικό να εργάζεται δύο χρόνια περισσότερο, (η κυβέρνηση) υποστηρίζει μια οικονομία του παραγωγισμού και της ρύπανσης, η οποία εξαντλεί τους φυσικούς πόρους και ξεχαρβαλώνει τα οικοσυστήματα», προσθέτει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This