Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Η Κλεοπάτρα δεν είναι αυτή που ξέραμε – Η θεωρία που… αλλάζει το πρόσωπό της

Η όψη που αποδιδόταν μέχρι σήμερα στην Κλεοπάτρα μπορεί τελικά να ανήκει σε άλλη γυναίκα της υψηλής κοινωνίας της αρχαίας Αιγύπτου. Συγκεκριμένα, το στιλ που αντέγραψαν σε ταινίες η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η Σοφία Λόρεν μπορεί να ανήκε στην Ανκχεσεναμούν, τη σύζυγο του Τουταγχαμόν, που είχε ζήσει 1.200 χρόνια νωρίτερα.

Ο 55χρονος Ταρέκ ελ-Αουάντι, έφορος της έκθεσης «Τουταγχαμόν: Οι θησαυροί του Χρυσού Φαραώ» που εγκαινιάστηκε στην γκαλερί Saatchi του Λονδίνου, βασίζει αυτή τη θεωρία του σε ένα χρυσό αποτύπωμα της συζύγου του βασιλιά, που τη δείχνει με φιδίσιο στέμμα και τουνίκ, που βρέθηκε στον τάφο του, αλλά και σε μια εικόνα της πάνω σε ένα κάθισμα.

Κομψή και όμορφη γυναίκα

Αν και δεν γνωρίζουμε πολλά για την εμφάνιση της Ανκχεσεναμούν, αυτές οι χρυσές μορφές δείχνουν μια κομψή και όμορφη γυναίκα.

«Όταν βλέπεις τις χολιγουντιανές ταινίες για την Κλεοπάτρα, όλες οι ηθοποιοί έχουν το ντύσιμο της βασίλισσας Ανκχεσεναμούν, συζύγου του Τουταγχαμόν», λέει ο Ελ-Αουάντι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια άλλα ευρήματα στο παρελθόν δείχνουν επίσης ότι η Κλεοπάτρα μπορεί να είχε διαφορετική μορφή. Νομίσματα που εντοπίστηκαν από την εποχή της δείχνουν τη βασίλισσα του Νείλου να έχει μυτερή μύτη, λεπτά χείλη και χαλαρό πιγούνι.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ