Κομισιόν: Ξεκινά δημόσια διαβούλευση για την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει»

Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία μιας πλήρους αξιολόγησης πολιτικής της Ε.Ε. για το το 2024, γνωστής και ως «έλεγχος καταλληλότητας»

Must Read

Tις απόψεις των πολιτών και των ενδιαφερομένων σχετικά με την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» στην Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί να συγκεντρώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης η οποία ξεκινά σήμερα, Παρασκευή 12/5.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που θα συγκεντρώσει, προκειμένου να αξιολογήσει το εάν οι πολιτικές της Ε.Ε. και των εθνικών πολιτικών επαρκούν για να διασφαλιστεί ότι οι ρυπαίνοντες επωμίζονται το κόστος των μέτρων πρόληψης, ελέγχου και αποκατάστασης της ρύπανσης.

«Η αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει” είναι δίκαιη και απλή: απαιτεί από τους ρυπαίνοντες να επωμίζονται το κόστος της ρύπανσης που προκαλούν. Η σωστή εφαρμογή αυτής της αρχής ενθαρρύνει την αποφυγή περιβαλλοντικής ζημιάς και καθιστά τους ρυπαίνοντες υπεύθυνους. Όταν δεν εφαρμόζεται σωστά, ο λογαριασμός για την περιβαλλοντική ζημιά πολύ συχνά καταλήγει να πληρώνεται από τους πολίτες και επιβαρύνει σοβαρά τα δημόσια ταμεία. Καλούμε όλους να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της λειτουργίας αυτής της αρχής προς το συμφέρον όλων», δήλωσε σχετικά ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Βιρτζίνιους Σινκεβίτσιους.

Η διαβούλευση θα καλύψει πτυχές όπως η χρήση μέσων που βασίζονται στην αγορά από την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη, η έμμεση πληρωμή του ρυπαίνοντας, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις και η χρήση της χρέωσης στα ασφαλιστήρια. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία μιας πλήρους αξιολόγησης πολιτικής, γνωστής και ως «έλεγχος καταλληλότητας», το 2024.

Αυτή η αξιολόγηση θα χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία μιας σύστασης σχετικά με τον καλύτερο τρόπο εφαρμογής αυτής της αρχής στις περιβαλλοντικές πολιτικές, όπως ανακοινώθηκε στο Σχέδιο δράσης της Επιτροπής «Μηδενική Ρύπανση». Η διαβούλευση είναι ανοιχτή έως τις 4 Αυγούστου 2023.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This