Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τα αντιδιαβητικά φάρμακα: Οι ενέσεις αδυνατίσματος δεν είναι λύση για την παχυσαρκία

Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι η δράση των συγκεκριμένων σκευασμάτων σταματά όταν διακόπτεται η λήψη τους, κάτι που σημαίνει ότι οι χρήστες πρέπει να τα λαμβάνουν εφ' όρου ζωής...

Must Read

Στο Ινστιτούτο Φαρμακολογικής Έρευνας «Μάριο Νέγκρι» στο Μιλάνο ανέθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έρευνα για τη διαθεσιμότητα φαρμάκων, όπως η ορλιστάτη της GSK, και ενέσιμων σκευασμάτων, όπως η σεμαγλουτίδη της Novo Nordisk και η τιρζεπατίδη της Eli Lilly, τα οποία τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται κατά της παχυσαρκίας.

Πρόσφατα η Novo Nordisk διαγράφηκε από την Ένωση της Βρετανικής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας για τις πρακτικές μάρκετινγκ που εφαρμόζει, καθώς φέρεται να χρηματοδότησε επαγγελματίες υγείας για την προώθηση του φαρμάκου της.

Μιλώντας στο Reuters, ο Φρανσέσκο Μπράνκα, διευθυντής Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων στον ΠΟΥ, τόνισε ότι «τα φάρμακα αυτά δεν είναι “μαγική λύση” στο πρόβλημα της παχυσαρκίας που διογκώνεται παγκοσμίως. Τα φάρμακα για την παχυσαρκία είναι σημαντικά, αλλά πρέπει να αποτελούν μέρος μιας συνολικής προσέγγισης», ενώ πρόσθεσε ότι άλλες παρεμβάσεις, όπως η δίαιτα και η φυσική άσκηση, παίζουν σημαντικό ρόλο για τη διαχείριση της παχυσαρκίας.

Η σεμαγλουτίδη, η οποία εξαντλείται από τα ελληνικά φαρμακείακαι η τιρζεπατίδη αναπτύχθηκαν για τον έλεγχο του σακχάρου σε άτομα με διαβήτη Τύπου 2. Πρόσφατα όμως διαπιστώθηκε ότι μπορούν να μειώσουν το σωματικό βάρος κατά περίπου 15%, κάτι που, όπως ήταν φυσικό, τράβηξε την προσοχή ασθενών, επενδυτών και διασημοτήτων.

Σύμφωνα με το Reuters, η αγορά για φάρμακα αυτού του είδους αναμένεται να εκτιναχθεί στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος, εντός μιας δεκαετίας. Και τα δύο αυτά φάρμακα ανήκουν στην κατηγορία των «αγωνιστών GLP-1» και λειτουργούν αυξάνοντας την έκκριση ινσουλίνης. Η χρήση τους επιβραδύνει την πέψη στο στομάχι και μειώνει το αίσθημα πείνας. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι η δράση τους σταματά όταν διακόπτεται η χρήση, κάτι που σημαίνει ότι οι χρήστες πρέπει να τα λαμβάνουν εφ’ όρου ζωής.

Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κάλεσε τους καταναλωτές να μην αγοράζουν σεμαγλουτίδη από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή και τους γιατρούς να μην συνταγογραφούν σεμαγλουτίδη με ψευδή διάγνωση διαβήτη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This