Εκλογές στην Τουρκία: Επίσημα σε δεύτερο γύρο Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου – Τα αποτελέσματα

Προβληματισμός στα διεθνή ΜΜΕ - «Πολύ σκληρός για να πεθάνει»

Must Read

Δεύτερος γύρος εκλογών θα διεξαχθεί στην Τουρκία, σύμφωνα με το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο της χώρας, καθώς κανένας από τους υποψηφίους δεν ξεπέρασε το 50%.

«Έχει καταμετρηθεί το 100% των εκλογικών τμημάτων στο εσωτερικό και το ποσοστό συμμετοχής ήταν 88,92%, ενώ αντίστοιχα στο εξωτερικό 52,69%» ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε 49,50%, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 44,89%, ο Σινάν Ογάν 5,17% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 0,44%.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή στις εκλογές άγγιξε το 84,92%.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή 28 Μαΐου 2023.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα εξακολουθήσουμε να υπηρετούμε το έθνος μας για τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από πλευράς του ο Κιλιτσντάρογλου ανέφερε: «Αγαπητέ λαέ, δουλεύουμε ασταμάτητα από χθες. Μην απελπίζεστε. θα σταθώ όρθιος. Θα σας πω τις σαφείς παρατηρήσεις μου για το τι συμβαίνει. Τότε θα σηκωθούμε και θα κάνουμε αυτές τις εκλογές μαζί. Στο τέλος, θα είναι μόνο αυτό που λέει το έθνος μας Είμαστε εδώ. Πολεμήστε μέχρι το τέλος».

«Πολύ σκληρός για να πεθάνει» – Τι γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Με το βλέμμα στραμμένο στα εκλογικά αποτελέσματα της Τουρκίας, ο διεθνής τύπος σήμερα προβληματίζεται με τη «νίκη» του Σουλτάνου.

Το Reuters, κάνει λόγο για άνετη επικράτησή του στον πρώτο γύρο τη Δευτέρα σημειώνοντας πως τα πράγματα είναι δύσκολα για τον αντίπαλό του, Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει μπροστά του έναν δύσκολο αγώνα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα αποτελέσματα έδειξαν οτι το AKP κατάφερε να συσπειρώσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους παρά την κρίση. 

Παράλληλα σημειώνει ότι η αντιπολίτευση περίμενε να επωφεληθεί από την οργή των ψηφοφόρων για τα οικονομικά προβλήματα μετά την ανορθόδοξη πολιτική χαμηλών επιτοκίων που προκάλεσε κρίση της λίρας και εκτίναξη του πληθωρισμού. Η αργή αντίδραση της κυβέρνησης στους σεισμούς που σκότωσαν 50.000 ανθρώπους τον Φεβρουάριο αναμενόταν επίσης να επηρεάσει τους ψηφοφόρους.

Οι επικριτές φοβούνται ότι ο Ερντογάν θα κυβερνήσει ακόμη πιο αυταρχικά αν κερδίσει άλλη μια θητεία. Ο 69χρονος πρόεδρος, βετεράνος με δώδεκα εκλογικές νίκες, λέει ότι σέβεται τη δημοκρατία.

Την ίδια στιγμή, το BBC σημειώνει ότι ο ο Ερντογάν κατάφερε να αφηφίσει πολλές δημοσκοπήσεις και οδεύει προς αυτοδυναμία και στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι οπαδοί του Ερντογάν χλευάζουν την αντιπολίτευση για τη βεβαιότητα ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα κέρδιζε, ενώ σημειώνεται πως η τουρκική κοινωνία έχει πολωθεί σε ακραίο βαθμό, 100 χρόνια μετά από την ίδρυση της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Το CNN τονίζει τη σημασία των επαναληπτικών εκλογών που θα κρίνουν τελικά την τύχη ενός βασικού συμμάχου του ΝΑΤΟ και περιφερειακού διαμεσολαβητή με μεγάλη ισχύ, σε μια εποχή που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει βυθίσει μεγάλο μέρος του κόσμου στην αβεβαιότητα.

«Πολύ σκληρός για να πεθάνει» γράφει για τον Σουλτάνο η Deutsche Welle, τονίζοντας ότι διέψευσε τις δημοσκοπήσεις για προβάδισμα στον αντίπαλό του. Η μεγάλη έκπληξη όμως της βραδιάς ήταν ο Σινάν Ογάν, ο οποίος όσο και να προχωρούσε η καταμέτρηση έμενε σταθερά στο 5,3% σημειώνεται μεταξύ μεταξύ άλλων. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η κάλπη έδειξε την επιτυχία του Ερντογάν να πείσει τους σεισμόπληκτους ότι είναι ο μόνος που μπορεί να αποκαταστήσει τις ζημιές γρηγορότερα από τους υπόλοιπους.

Την ίδια ώρα η Le Monde, σημειώνει ότι ο άνθρωπος που κυβέρνησε την Τουρκία εδώ και δύο  δεκαετίες φαίνεται να μην είναι πλέον ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης, και σχολιάζει ότι θα  έρχεται περίοδος πολιτικής και οικονομικής αστάθειας στη χώρα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This