ΠΟΥ: Συναγερμός για τη θανατηφόρο νόσο «Χ»!

Ο διεθνής οργανισμός χρησιμοποιεί ξανά τον ίδιο όρο με την Covid-19 και θέτει σε επαγρύπνηση όλα τα εθνικά συστήματα υγείας

Must Read

Η προτελευταία φορά που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τις εθνικές υγειονομικές Αρχές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για την επόμενη θανατηφόρα πανδημία ήταν το 2018 και η τότε άγνωστη νόσος (Νόσος «X») έγινε παγκοσμίως γνωστή στη συνέχεια ως Covid-19.

Ο όρος Νόσος «Χ» χρησιμοποιείται από τον ΠΟΥ για να περιγράψει μια ασθένεια που είναι άγνωστη στην ιατρική επιστήμη ως αιτία ανθρώπινων λοιμώξεων. Και ως νέος παράγοντας ασθένειας -είτε πρόκειται για ιό, βακτήριο, μύκητα είτε για άλλον παράγοντα- πιθανότατα δεν θα υπάρχουν γι’ αυτόν εμβόλια και ίσως ούτε θεραπείες.

Η τελευταία προειδοποίηση έρχεται ξανά τώρα από τον ΠΟΥ, ο οποίος καταρτίζοντας μια λίστα με γνωστές ασθένειες περιλαμβάνει και μία με το όνομα Νόσος «X». «Αυτό δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας» είπε στην «Telegraph» ο δρ Ρίτσαρντ Χάτσετ του Συνασπισμού Ετοιμότητας για Επιδημίες. «Αυτό είναι ένα σενάριο για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούμε. Αυτή είναι η Νόσος “X”» πρόσθεσε.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι υπάρχει πιθανότητα ένα συμβάν Νόσου “Χ” να βρίσκεται προ των πυλών» είπε στη «National Post» ο Dr Pranab Chatterjee, ερευνητής στο Τμήμα Διεθνούς Υγείας στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, στη Βαλτιμόρη. «Το πρόσφατο κύμα κρουσμάτων γρίπης των πτηνών H5N1 στην Καμπότζη είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα» πρόσθεσε ο Chatterjee, σύμφωνα με τη «New York Post».

Στη νόσο αυτή αναφέρθηκε μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας ότι συγκριτικά με αυτήν ο κορωνοϊός θεωρείται πιο ήπιος. Η κυρία Παγώνη ανέφερε ότι «η Νόσος “X” θα είναι 50%-70% πιο θανατηφόρα από τον κορωνοϊό». «Συγκριτικά», τόνισε, «ο κορωνοϊός θεωρείται μια ήπια νόσος» και πρόσθεσε ότι ο ΠΟΥ είχε ενημερώσει τις χώρες από το 2018 για τον ερχομό του κορωνοϊού, που αρχικά εξαπλώθηκε στην Κίνα. Σύμφωνα με την ίδια, το ίδιο έπραξε και τώρα ο ΠΟΥ, με στόχο τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό να είναι έτοιμα για την επόμενη πανδημία.

Η Ματίνα Παγώνη ανέφερε στη συνέχεια ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για τον εν λόγω ιό, καθώς πρόκειται για μια άγνωστη -για την ώρα- νόσο, καθώς δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα στον άνθρωπο και ενδεχομένως ο ιός αυτός να προέλθει από άγρια ζώα.




«Ζόμπι»

Ειδικοί στη δημόσια υγεία εκτιμούν ότι η επόμενη «Νόσος Χ» θα είναι ζωονοσογόνος, που σημαίνει ότι θα προέρχεται από άγρια ή οικόσιτα ζώα και στη συνέχεια θα διαχυθεί για να μολύνει ανθρώπους. Οπως ο έμπολα, το HIV/AIDS και ο Covid-19 ήταν ζωονοσογόνες επιδημίες.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πηγές ασθενειών, όπως είναι οι ιοί «ζόμπι» που έχουν εγκλωβιστεί για αιώνες σε παγωμένα περιβάλλοντα, αλλά απελευθερώνονται λόγω του κλίματος που θερμαίνεται.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This