Ορκίστηκε πρόεδρος ο Ερντογάν

Ποιοι έδωσαν το παρών - Τα επικρατέστερα ονόματα για το υπουργικό συμβούλιο

Must Read

Μπορεί η βροχή να χάλασε λίγο το σκηνικό, ωστόσο, τίποτα δεν μπορούσε να χαλάσει την διάθεση του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ορκίσθηκε σήμερα ξανά πρόεδρος της Τουρκίας για πέντε ακόμα χρόνια. Έτσι γίνεται ο ηγέτης της γειτονικής χώρας με την πιο μακρά θητεία, καθώς η διακυβέρνησή του μετρά πλέον τρεις δεκαετίες!

«Εγώ, ως πρόεδρος, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας να διαφυλάσσω την ύπαρξη και την ανεξαρτησία του κράτους … να υπακούω στο σύνταγμα, στους νόμους, στη δημοκρατία, στις αρχές και τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ και στις αρχές της κοσμικής δημοκρατίας», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας που διεξήχθη στο κοινοβούλιο στην Άγκυρα και μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Στις τελευταίες εκλογές της 28ης Μάϊου, ο Ερντογάν κέρδισε το 52,2% των ψήφων στο δεύτερο γύρο.

Ο Ερντογάν έφτασε με ομπρέλα στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης καθώς έβρεχε. Η τελετή ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 2 (ώρα Τουρκίας και Ελλάδας) αλλά ξεκίνησε περίπου στις 3 το μεσημέρι.

Μετά την εντολή που πήρε από τον προσωρινό πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί ακολούθησε η τελετή της ορκωμοσίας.

Στο πλαίσιο της τελετής, 101 βολές εκτοξεύθηκαν από πυροβόλα από τις διοικήσεις των αεροπορικών, χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας.

Μέσα στη ημέρα ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Στις 16:00 ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί ως είθισται το Μαυσωλείο του Ατατούρκ και στις 17.00 και θα παραστεί σε ειδική τελετή στο Προεδρικό συγκρότημα.

Η ημέρα του Σουλτάνου θα κλείσει με ένα δείπνο, στις 7 το απόγευμα στο αρχοντικό Çankaya προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων.

Δείτε βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=0vsekmfGJ7w

Πάντως, έκπληξη προκάλεσαν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι «πρωτοκλασάτοι» Μεβλούτ Τσαβούσογλου Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοϊλού μένουν εκτός από το υπουργικό συμβούλιο!

Σύμφωνα την ΕΡΤ,  νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο άνθρωπος που βοήθησε σημαντικά την οικονομία το 2015, ο οποίος επιστρέφει και φέρνει μαζί του την καταξιωμένη Χαφίζ Γκαγιέ Ερκάνη οποία θα είναι η πρώτη γυναίκα η οποία τοποθετείται επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας στη θέση του Σαχάπ Καβτσιόγλου.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών τοποθετείται ο Χακάν Φιντάν, ο πρωην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της ΜΙΤ, θέση στην οποία τοποθετείται ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Η σύνθεση του υπουργικού θα ανακοινωθεί απόψε στις 22:00 και αύριο Κυριακή θα γίνει η ορκωμοσία.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υψηλή είναι η εκπροσώπηση από τις Τουρκογενείς χώρες καθώς παρίστανται οι πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν.

Το παρών έδωσε επίσης και ο Πρόεδρος Μαδούρο της Βενεζουέλα.

Εκ μέρους της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου της Τουρκίας, και θα παρακαθήσει στο δείπνο που θα παραθέσει ο Τούρκος Πρόεδρος στους εκπροσώπους των ξένων κυβερνήσεων. Επίσης στην τελετή της ορκωμοσίας συμμετείχε και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Από την Ευρώπη, έδωσαν το παρόν οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, Κοσσυφοπεδίου, Μαυροβουνίου και Βόρειας Μακεδονίας. Αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Γερμανίας Christian Wulf και ο πρώην Καγελάριος Σρέντερ. Επίσης ο πρώην Σουηδός πρωθυπουργό Κάρλ Μπίλντ. Μεταξύ των πρωθυπουργών είναι ο Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας, ο Νικόλ Πασινιάν της Αρμενίας και ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντιμπέιμπε.

Πολλοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί έρχονται από κράτη της Αφρικής ενώ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Viktorovich Volodin. Εκ μέρους του ΝΑΤΟ ο ΓΓ Γενς Στολτενμπεργκ ο οποίος αναμένεται να έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο και αξιωματούχους για το θέμα της Σουηδίας.



Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This