Πολωνία: Mισό εκατομμύριο πολίτες στους δρόμους της Βαρσοβίας σε τεράστια αντικυβερνητική διαδήλωση

Οι πολίτες έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν για «την ακρίβεια, την εξαπάτηση και το ψέμα και να ταχθούν υπέρ της δημοκρατίας, των ελεύθερων εκλογών και της Ε.Ε.» εν όψει των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου

Must Read

«Φτάνει πια!» βροντοφώναξαν περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι, οι οποίοι κατέκλυσαν σήμερα  Κυριακή τους δρόμους της Βαρσοβίας με σημαίες στα χρώματα της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη «μεγαλύτερη εδώ και τριάντα χρόνια» αντικυβερνητική διαδήλωση που έχει δει η χώρα.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι κατέφθασαν στην πολωνική πρωτεύουσα από κάθε γωνία της Πολωνίας, ανταποκρίθηκαν σε έκκληση του Ντόναλντ Τουσκ, επικεφαλής του κύριου κόμματος της κεντρώας αντιπολίτευσης «Πλατφόρμα Πολιτών» (PO) και πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να διαμαρτυρηθούν για «την ακρίβεια, την εξαπάτηση και το ψέμα και να ταχθούν υπέρ της δημοκρατίας, των ελεύθερων εκλογών και της Ε.Ε.».

Οι επικεφαλής των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης ενθάρρυναν τους υποστηρικτές τους να συμμετάσχουν στη μεγάλη πορεία εναντίον του κυβερνώντος εθνικιστικού και λαϊκιστικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS), του επικεφαλής του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι και των συμμάχων του, με αποτέλεσμα η πορεία των διαδηλωτών μα εκτείνεται σε μήκος τουλάχιστον ενάμιση χιλιομέτρου.

«Δεν θέλουμε μια αυταρχική Πολωνία», «Το PiS σημαίνει ακρίβεια», «Ελεύθερη, Ευρωπαϊκή Πολωνία», «Ευρωπαϊκή Ένωση ναι, PiS όχι», έγραφαν κάποια από τα πανό που σήκωσαν οι διαδηλωτές, στρεφόμενοι κατά της πλειοψηφίας που κυβερνά την Πολωνία εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια, καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν αυτό το φθινόπωρο. Με λευκές και κόκκινες καρδιές κολλημένες στο στήθος, τα στελέχη της «Πλατφόρμας Πολιτών» τέθηκαν επικεφαλής της πορείας, συνοδευόμενα από τον Λεχ Βαλέσα, τον θρυλικό ηγέτη του πρώτου ελεύθερου συνδικάτου του κομμουνιστικού κόσμου στα χρόνια του 1980 και νομπελίστα της Ειρήνης το 1983.

Σε μια σύντομη ομιλία του πριν από την πορεία, ο Τουσκ υπογράμμισε πως η αποστολή της αντιπολίτευσης είναι «σημασίας συγκρίσιμης» με την αποστολή που είχε στα χρόνια του 1980 και την τότε μάχη κατά του κομμουνισμού. Από την πλευρά του, ο -απόντας από την πολιτική σκηνή εδώ και πολλά χρόνια- Βαλέσα δήλωσε πως περίμενε «υπομονετικά» την ημέρα όπου το εθνικιστικό κόμμα και ο Κατσίνσκι θα έπρεπε να φύγουν. «Κύριε Κατσίνσκι, ήρθαμε για σας. Ήρθε η μέρα», είπε χαρακτηριστικά ο Βαλέσα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν επελέγη τυχαία η σημερινή ημερομηνία (4/6) για τη διαδήλωση, καθώς η αντιπολίτευση τη θεωρεί αποφασιστικής σημασίας στην πορεία της προς ενδεχόμενη εκλογική νίκη, καθώς συμπίπτει με την 34η επέτειο των πρώτων εν μέρει ελεύθερων εκλογών στην Πολωνία, οι οποίες επέσπευσαν την πτώση του κομμουνισμού στην Ευρώπη. Η κίνηση του Λεχ Βαλέσα είχε καταφέρει τότε να εκλέξει 160 υποψηφίους της στην κάτω βουλή της χώρας, κερδίζοντας σχεδόν όλες τις έδρες που μπορούσε να διεκδικήσει, δηλαδή το 35% των εδρών εκείνης της βουλής, και το 99% του συνόλου των εδρών των γερουσιαστών.

  • Δείτε το ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This