Πέμπτη 17/6/2021

Μακρόν κατά ΝΑΤΟ: «Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός με τους εταίρους»

Με μια συνέντευξη που επιφύλασσε σκληρά λόγια για το ΝΑΤΟ, ο Εμανουέλ Μακρόν κατέστησε πιο σαφή από ποτέ τη στάση της Γαλλίας σε μια σειρά ζητημάτων. Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας στον «Economist» επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «ήρθε η ώρα για την αφύπνιση της Ευρώπης».

«Αυτό που ζούμε είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Μακρόν, αποδίδοντάς τον στην αμερικανική αποδέσμευση και στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Πρέπει «τώρα να αποσαφηνιστεί ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι του ΝΑΤΟ» δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας, καθώς πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός με τους εταίρους του ΝΑΤΟ στη στρατηγική απόφαση των ΗΠΑ και είμαστε μάρτυρες μιας επίθεσης από έναν άλλον εταίρο του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, σε μια ζώνη όπου διακυβεύονται τα συμφέροντά μας, χωρίς συντονισμό. Αυτό που συνέβη αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για το ΝΑΤΟ».

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης και Μακρόν «πέταξαν» πάνω από τη Σαγκάη

Υπό τις συνθήκες αυτές, ο Εμανουέλ Μακρόν αναρωτιέται ιδιαίτερα για το μέλλον του άρθρου 5 της Ατλαντικής Συνθήκης, το οποίο προβλέπει στρατιωτική συνδρομή μεταξύ των χωρών-μελών της Συμμαχίας, εάν ένας από τους συμμάχους δεχτεί επίθεση.

Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι το Βερολίνο δεν πρέπει να ξεχνά τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισε η Ουάσινγκτον στο να επιτραπεί στην Ευρώπη και τη Γερμανία να επανενωθούν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σχολιάζοντας:

«Οποιαδήποτε απόπειρα να αποστασιοποιηθεί η Ευρώπη από τη Βόρεια Αμερική όχι μόνο θα εξασθενήσει τη Διατλαντική Συμμαχία, αλλά υπάρχει και κίνδυνος να διχάσει την ίδια την Ευρώπη».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φτωχός συγγενής