Τετάρτη 16/6/2021

Το παρασκήνιο στον Λευκό Οίκο που ακύρωσε την επίθεση στο Ιράν

Η διαμάχη ανάμεσα στον Τραμπ και τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας

Λίγες ώρες μετά την δρομολογημένη επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, την οποία αποφάσισε ο πρόεδρος Τραμπ αλλά στη συνέχεια ανέστειλε, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν το δραματικό παρασκήνιο γύρω από τα χθεσινοβραδινά «παιχνίδια πολέμου», που ακολούθησαν την κατάρριψη του αμερικανικού drone από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Τεχεράνη αργά τη νύχτα έλαβε μια προειδοποίηση για την επικειμένη αμερικανική επίθεση, μέσω του Ομάν. Η προειδοποίηση ήρθε από τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος θέλησε να δώσει στο Ιράν «περιορισμένο χρόνο» να προετοιμαστεί για την επίθεση, η οποία ωστόσο ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή.

Η πίεση από τον Μπόλτον

Την ίδια ώρα στο Λευκό Οίκο διεξαγόταν μια «μάχη» μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, ο οποίος πιέζει για στρατιωτική λύση στο θέμα του Ιράν.

Σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Τραμπ έχει προσπαθήσει να ρίξει τους τόνους, λέγοντας ότι η κατάρριψη του drone ενδεχομένως να ήταν ένα «λάθος χωρίς πρόθεση» από πλευράς της Τεχεράνης. Ο Αμερικανός πρόεδρος μάλιστα, μιλώντας στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο Οβάλ Γραφείο, τόνισε για μια ακόμα φορά ότι θέλει να βγει «από αυτούς τους ατελείωτους πολέμους».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, παρόντες στη διαμάχη μεταξύ Τραμπ και Μπόλτον ήταν ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Μαρκ Έσπερ, ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας.

Σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται αξιωματούχους που μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας, η εντολή για ακύρωση της επίθεσης από τον πρόεδρο Τραμπ ήρθε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς τα μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονταν στον αέρα και τα πολεμικά πλοία είχαν καταλάβει θέσεις μάχης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ