Οικονομική… αναστροφή του Ερντογάν: Πρώτη αύξηση των επιτοκίων σε 27 μήνες από την τουρκική κεντρική τράπεζα

Οι μειώσεις επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια προκάλεσαν άνοδο του πληθωρισμού πάνω από το 85% και ώθησαν τη λίρα σε ελεύθερη πτώση

Must Read

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 15% σε μια μεγάλη αλλαγή πολιτικής, εγκαταλείποντας για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια τα μη συμβατικά οικονομικά μέτρα (Erdonomics) που προώθησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Η τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο από το 8,5% στο 15%, κατά την πρώτη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική από την επανεκλογή του Ερντογάν τον Μάιο. Η τουρκική λίρα υποχώρησε ελάχιστα στα 23,6 έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Η απόφαση σηματοδοτεί την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2020, μετά από μια ταραχώδη περίοδο κατά την οποία τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών απολύθηκαν σε λιγότερο από δύο χρόνια, καθώς προσπάθησαν να τηρήσουν την ορθόδοξη οικονομία.

Πριν από τη σημερινή ανακοίνωση, οι προσδοκίες των οικονομολόγων για την αύξηση των επιτοκίων κυμαίνονταν ευρέως, από 14 έως και 40 ποσοστιαίες μονάδες.

Αν και η αύξηση σχεδόν διπλασιάζει το επιτόκιο πολιτικής της Τουρκίας στο 15%, είναι πολύ μικρότερο από ό,τι είχαν προβλέψει πολλοί οικονομολόγοι. Η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley με έδρα τις ΗΠΑ είχε προτείνει ότι θα ανέλθει στο 20%, ενώ η Goldman Sachs είπε ότι θα μπορούσε να φτάσει το 40%.

Έπεσαν μεν έξω, καθώς η άνοδος των 6,5 μονάδων ήταν πολύ χαμηλότερη από ό,τι περίμεναν, αλλά όπως αναφέρθηκε ως πρώτη αντίδραση, σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική της νέας οικονομικής ομάδας του Ερντογάν, που εισήχθη για την αντιμετώπιση του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού.

Πέφτοντας για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, ο ετήσιος ρυθμός καταναλωτικού πληθωρισμού της Τουρκίας επιβραδύνθηκε στο χαμηλό 16 μηνών στο 43,68%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της TurkStat, της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας.

Θυμίζουμε ότι ο Ερντογάν ανανέωσε την οικονομική του ομάδα μετά τη νίκη του στις εκλογές, βάζοντας τον Μεχμέτ Σίμσεκ στη θέση του Υπουργού Οικονομικών και την Χαφιζέ Ερκάν, ως την πρώτη γυναίκα στο «τιμόνι» της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Στην ανακοίνωσή της η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της τράπεζας κατέστησε σαφές ότι η σημερινή κίνηση ήταν η αρχή μιας σταδιακής διαδικασίας, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού στο 5%.

Τα μέλη της είπαν ότι «αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία νομισματικής σύσφιξης προκειμένου να καθιερωθεί η πορεία αποπληθωρισμού το συντομότερο δυνατό… και να ελεγχθεί η επιδείνωση της συμπεριφοράς των τιμών».

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 80% της αξίας του και οι ξένες επενδύσεις έχουν πέσει κατακόρυφα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This