Την είδε… πλανητάρχης ο Μακρόν – Ζητά «οικονομικό σοκ» με θέσπιση διεθνών φόρων!

Κάλεσμα του Γάλλου Προέδρου για παγκόσμια «κινητοποίηση» - Θέλει διεθνείς φόρους στις οικονομικές συναλλαγές, τα αεροπορικά εισιτήρια και τις θαλάσσιες μεταφορές

Must Read

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «κινητοποίηση» για τη θέσπιση διεθνών φόρων στις οικονομικές συναλλαγές, τα αεροπορικά εισιτήρια και τις θαλάσσιες μεταφορές, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της φτώχειας, σε αυτό που πολλά διεθνή ΜΜΕ χαρακτήρισαν ως «οικονομικό σοκ».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ιδιαίτερα, εξέφρασε την υποστήριξή του στον διεθνή φόρο στις θαλάσσιες μεταφορές. «Είναι ένας τομέας που δεν φορολογείται και δεν υπάρχει λόγος για αυτό», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι κατά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για ένα Νέο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύμφωνο.

Η Γαλλία έχει ήδη επιβάλει φόρους στα αεροπορικά εισιτήρια και στις οικονομικές συναλλαγές, είπε, προσθέτοντας ότι οι διεθνείς φόροι είναι διεθνείς μόνο εάν εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι βασικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και οι ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει επίσης να υιοθετήσουν τον ίδιο φόρο για να λειτουργήσει.

Θα γίνουν διαπραγματεύσεις στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) για το αν θα υιοθετηθεί ένας τέτοιος φόρος και το αποτέλεσμα θα φανεί τον Ιούλιο, πρόσθεσε.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται στον ΙΜΟ για τη θέσπιση παγκόσμιου φόρου στη ναυτιλία, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν τυχόν έσοδα που θα συγκεντρωθούν, θα οδηγούσαν στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ή στην υποστήριξη πρωτοβουλιών για το κλίμα σε φτωχότερες χώρες.

«Είμαι υπέρ μιας διεθνούς φορολογίας για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών που πρέπει να κάνουμε για την καταπολέμηση της φτώχειας και όσον αφορά το κλίμα [ανάληψη δράσης]… Δεν λειτουργεί όταν το κάνεις μόνος σου, οι οικονομικές ροές πάνε αλλού», είπε ακόμα ο Μακρόν, απορρίπτοντας την ιδέα ότι η Γαλλία θα μπορούσε να θεσπίσει από μόνη της έναν φόρο για το κλίμα.

«Η Γαλλία έχει ήδη δύο τύπους φόρων που έχουν προταθεί: ένας στα αεροπορικά εισιτήρια, ένας άλλος στις οικονομικές συναλλαγές», σχολίασε, προσθέτοντας ότι εκείνος θέλει να κάνει τους άλλους «να μας ακολουθήσουν και να κινητοποιηθούν» γύρω από αυτά τα ζητήματα».

Η διήμερη σύνοδος κορυφής στο Παρίσι ξεκίνησε την Πέμπτη με επίκεντρο τη βοήθεια των πιο ευάλωτων αναπτυσσόμενων χωρών να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και την κλιματική αλλαγή.

Εκπρόσωποι από όλο τον κόσμο συζητούν ακόμα σε αυτή τη σύνοδο, τρόπους μεταρρύθμισης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος για να βοηθήσουν στη συγκέντρωση χρημάτων για την προσαρμογή του κλίματος και τις προσπάθειες μετριασμού.

Κορυφαίοι οικονομολόγοι στη Γαλλία, πιέζουν για έναν νέο εθνικό φόρο πλούτου για τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, πυροδοτώντας μια συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μακρόν.

Όμως ο Γάλλος Πρόεδρος απέφυγε τεχνηέντως το δύσκολο αυτό θέμα, προτείνοντας αντ’ αυτού μέτρα όπως φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ή πρόσθετη χρέωση στα αεροπορικά εισιτήρια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This