Παγκόσμιο σοκ: Έτοιμος να χαρακτηρίσει ως «πιθανό καρκινογόνο» το γλυκαντικό ασπαρτάμη ο ΠΟΥ!

Στις 14 Ιουλίου οι ανακοινώσεις από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο του Οργανισμού

Must Read

Ένα από τα πιο κοινά τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο πρόκειται να κηρυχθεί πιθανό καρκινογόνο τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχεδιάζει να δημοσιεύσει δύο νέες εκθέσεις σχετικά με την ασφάλεια της ασπαρτάμης, ενός δημοφιλούς τεχνητού γλυκαντικού στα αναψυκτικά διαίτης, καθώς η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο του οργανισμού, έχει αξιολογήσει την πιθανή καρκινογόνο δράση της ουσίας.

Η ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα από αναψυκτικά διαίτης έως τσίχλες και ορισμένα ποτά, θα καταγραφεί τον Ιούλιο ως «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο» για πρώτη φορά, από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC).

Η απόφαση του IARC, που οριστικοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από μια συνάντηση των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων της ομάδας, έχει σκοπό να αξιολογήσει εάν κάτι είναι πιθανός κίνδυνος ή όχι, με βάση όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία.

Δεν λαμβάνει υπόψη πόσο από ένα προϊόν μπορεί να καταναλώσει ένα άτομο με ασφάλεια. Αυτή η συμβουλή για τα άτομα προέρχεται από μια ξεχωριστή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τα πρόσθετα τροφίμων, γνωστή ως JECFA (η Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για τα Πρόσθετα Τροφίμων), μαζί με προσδιορισμούς από εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

Η JECFA, η επιτροπή του ΠΟΥ για τα πρόσθετα, εξετάζει επίσης φέτος τη χρήση της ασπαρτάμης. Η συνεδρίασή της ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου και πρόκειται να ανακοινώσει τα ευρήματά της την ίδια ημέρα που η IARC θα δημοσιοποιήσει την απόφασή της – στις 14 Ιουλίου.

Από το 1981, η JECFA είπε ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός των αποδεκτών ημερήσιων ορίων. Για παράδειγμα, ένας ενήλικας που ζυγίζει 60 κιλά (132 λίβρες) θα έπρεπε να πίνει από 12 έως 36 κουτιά αναψυκτικού διαίτης – ανάλογα με την ποσότητα ασπαρτάμης στο ρόφημα – κάθε μέρα για να κινδυνεύει.

Ένας εκπρόσωπος του IARC είπε ότι τα ευρήματα τόσο των επιτροπών IARC όσο και της JECFA ήταν εμπιστευτικά μέχρι τον Ιούλιο, αλλά πρόσθεσε ότι ήταν «συμπληρωματικά», με το συμπέρασμα του IARC να αντιπροσωπεύει «το πρώτο θεμελιώδες βήμα για την κατανόηση της καρκινογένεσης».

Η επιτροπή πρόσθετων «διενεργεί αξιολόγηση κινδύνου, η οποία καθορίζει την πιθανότητα εμφάνισης ενός συγκεκριμένου τύπου βλάβης (π.χ. καρκίνου) υπό ορισμένες συνθήκες και επίπεδα έκθεσης».

Ωστόσο, η βιομηχανία και οι ρυθμιστικές αρχές φοβούνται ότι η πραγματοποίηση και των δύο διαδικασιών περίπου την ίδια στιγμή, θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση, σύμφωνα με επιστολές ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας που είδε το Reuters.

Η ασπαρτάμη έχει μελετηθεί εκτενώς εδώ και χρόνια. Πέρυσι, μια μελέτη παρατήρησης στη Γαλλία μεταξύ 100.000 ενηλίκων, έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών – συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης – είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Ακολούθησε μια μελέτη από το Ινστιτούτο Ramazzini στην Ιταλία, η οποία ανέφερε ότι ορισμένοι καρκίνοι σε ποντίκια και αρουραίους συνδέονται με την ασπαρτάμη.

Ωστόσο, η πρώτη μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι η ασπαρτάμη προκαλεί αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με τη μεθοδολογία της δεύτερης μελέτης, συμπεριλαμβανομένης και της EFSA, η οποία την αξιολόγησε.

Η καταχώριση της ασπαρτάμης ως πιθανής καρκινογόνου ουσίας έχει σκοπό να δώσει κίνητρο για περισσότερη έρευνα, δήλωσαν πηγές κοντά στην IARC, κάτι που θα βοηθήσει τους οργανισμούς, τους καταναλωτές και τους κατασκευαστές να βγάλουν ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Αλλά πιθανότατα θα πυροδοτήσει και πάλι τη συζήτηση για τον ρόλο της IARC, καθώς και για την ασφάλεια των γλυκαντικών γενικότερα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This