Μέσω Ελλάδας «ρέει» το ρωσικό πετρέλαιο προς Ινδία – Ευρωπαϊκή δράση κατά των τάνκερ που απενεργοποιούν το AIS

Κομβικός ο ρόλος της χώρας μας

Must Read

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το τελευταίο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ ο ρόλος της Ελλάδας στη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου, έχει εδραιωθεί πλέον ως κομβικός.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στα πλοία που θα «συλλαμβάνονταν» να πραγματοποιούν μεταφορές από πλοίο σε πλοίο (STS) ρωσικού πετρελαίου που «σπάει» το ανώτατο όριο τιμών στα ευρωπαϊκά ύδατα, θα απαγορευόταν η πρόσβαση στα λιμάνια της ΕΕ.

Το μπλοκ είπε επίσης, ότι θα απαγορεύσει την πρόσβαση πλοίων στα λιμάνια της ΕΕ, εάν ένα σκάφος δεν ειδοποιήσει την αρμόδια αρχή τουλάχιστον 48 ώρες νωρίτερα για μεταφορά από πλοίο σε πλοίο που πραγματοποιείται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ενός κράτους μέλους, ή εντός 12 ναυτικών μιλίων από τη γραμμή βάσης της ακτής αυτού του κράτους μέλους.

Επιπλέον, ελήφθη η απόφαση να απαγορευθεί η πρόσβαση στα λιμάνια της ΕΕ για πλοία που παραποιούν, ή απενεργοποιούν το αυτόματο σύστημα ταυτοποίησής τους (AIS) όταν μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο που υπόκειται στην απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου, ή στην ανώτατη τιμή της G7. Οι διατάξεις αυτές τίθενται σε ισχύ στις 24 Ιουλίου.

«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την αύξηση των παραπλανητικών πρακτικών από πλοία που μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου που στοχεύουν να κρύψουν την προέλευση του πετρελαίου και να παρακάμψουν την απαγόρευση εισαγωγής και το ανώτατο όριο τιμών στις μεταφορές και τις υπηρεσίες σε τρίτες χώρες. Αυτές οι πρακτικές, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταφορές πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο, δημιουργούν επίσης περιβαλλοντικούς κινδύνους κοντά στις ακτές μας», ανέφερε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου

Μέσα στα ύδατα της ΕΕ, τους 17 μήνες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το ρωσικό πετρέλαιο μεταφέρθηκε από μικρότερα δεξαμενόπλοια σε μεγαλύτερα πλοία, κυρίως από την Ελλάδα και την Ισπανία.

Εντός της Ευρώπης, οι επιχειρήσεις STS που περιλαμβάνουν ρωσικό πετρέλαιο, συνεχίζουν να παρατηρούνται περισσότερο στην Καλαμάτα και κοντά στα Κανάρια Νησιά.

Στην Καλαμάτα μάλιστα, η ποσότητα του πετρελαίου που διακινείται έχει αυξηθεί αυτόν τον μήνα, κατά μέσο όρο 210.000 βαρέλια ημερησίως από 150.000 τον Μάιο, η πλειοψηφία των οποίων κατευθύνεται προς την Ινδία, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Όσον αφορά τις συνολικές τάσεις, το πετρέλαιο STS από την Ελλάδα και τη θάλασσα του Αλμποράν στη δυτική Μεσόγειο, τείνει να κατευθύνεται προς την Ινδία, ενώ η πλειονότητα των φορτίων που μεταφέρονται στον Ατλαντικό κοντά στα Κανάρια Νησιά, πηγαίνουν στην Κίνα.

Η Ινδία αναδύεται ως η ανερχόμενη δύναμη στην «υποδοχή» του ρωσικού πετρελαίου, με την Κίνα να έχει μακράν τα ηνία.

*φωτογραφία αρχείου

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This