Συγκεντρώσεις στα δημαρχεία της Γαλλίας η απάντηση στα σοβαρά επεισόδια – Τις 3.200 έφτασαν οι συλλήψεις!

Από τα σοβαρά επεισόδια που άρχισαν την περασμένη Τρίτη πυρπολήθηκαν σχεδόν 1.000 κρατικά και δημοτικά κτίρια, 5.000 αυτοκίνητα και 10.000 κάδοι απορριμμάτων

Must Read

Άρχισαν σήμερα το μεσημέρι οι συγκεντρώσεις πολιτών μπροστά από τα δημαρχεία των πόλεων της Γαλλίας, οι οποίες οργανώθηκαν μετά την επίθεση που είχε στόχο την κατοικία δημάρχου στην περιφέρεια του Παρισιού, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, ιδίως στη Ναντέρ, όπου ο θάνατος του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού πυροδότησε ταραχές σε όλη τη χώρα.

«Από την Τρίτη, οι νύκτες ήταν δύσκολες για τους κατοίκους (…) Οι βιαιότητες που διαπράχθηκαν είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο δήμαρχος της Ναντέρ, ο Πατρίκ Ζαρί, απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένους κατοίκους και εργαζόμενους του δημαρχείου.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν ανακοίνωσε σήμερα πως περίπου 3.200 άτομα συνελήφθησαν από τις γαλλικές δυνάμεις της τάξης από την Τρίτη μέχρι και χθες, Κυριακή, σε πέντε διαδοχικές νύκτες ταραχών που πυροδοτήθηκαν από το θάνατο του 17χρονου Ναέλ.

«Το 60% αυτών των 3.200 ανθρώπων δεν είχαν κανένα δικαστικό προηγούμενο, δεν είναι γνωστοί στις αστυνομικές υπηρεσίες και ουδέποτε είχαν αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου», δήλωσε ο υπουργός στη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρενς, στη βορειοανατολική Γαλλία.

Η μέση ηλικία των συλληφθέντων είναι «τα 17 χρόνια, σε μερικές περιπτώσεις είναι παιδιά, δεν υπάρχει άλλη λέξη, 12-13 ετών, που έγιναν εμπρηστές ή επιτέθηκαν στις δυνάμεις της τάξης ή σε αιρετούς αξιωματούχους», υπογράμμισε επίσης.

Ο Νταρμανέν επέμεινε «στην ευθύνη των γονιών, της οικογένειας» στην επίβλεψη αυτών των νέων, «επειδή δεν είναι θέμα της εθνικής αστυνομίας ή της χωροφυλακής ή του δημάρχου ή ακόμη του Κράτους να διευθετήσει το πρόβλημα όταν ένα παιδί 12 ετών βάζει φωτιά σε ένα σχολείο».

Ο υπουργός λέει πως, μετά την περασμένη νύκτα κατά την οποία δεν σημειώθηκε κανένα μείζον επεισόδιο, διαπιστώνει ότι «η τάξη αποκαθίσταται», «χάρη στην αποφασιστικότητα που επιδείχθηκε».

Όμως «οι αστυνομικοί και οι χωροφύλακες, έπειτα από αίτημα του προέδρου της Δημοκρατίας, θα συνεχίσουν την έκτακτη κινητοποίησή τους τις επόμενες νύκτες», πρόσθεσε.

Ο υπουργός ανακοίνωσε εξάλλου πως αποδεσμεύτηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ για να αποκατασταθούν ήδη από το τέλος του καλοκαιριού οι «κάμερες βιντεοπροστασίας» που έσπασαν στη διάρκεια των ταραχών. «Τα κρατικά χρήματα είναι στη διάθεση των δημάρχων της Γαλλίας», τόνισε.

24χρονος πυροσβέστης άφησε την τελευταία του πνοή σβήνοντας καιγόμενα οχήματα

Ένας 24χρονος πυροσβέστης υπέκυψε την ώρα που έδινε μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί σε οχήματα στο Σεν-Ντενί, βόρεια του Παρισιού, την περασμένη, έκτη νύκτα βίαιων επεισοδίων στη Γαλλία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Ένας νεαρός πυροσβέστης της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παρισιού υπέκυψε παρά το γεγονός ότι του παρασχέθηκε πολύ γρήγορα βοήθεια από τους συναδέλφους του», έγραψε στο Twitter ο Ζεράλ Νταρμανέν, διευκρινίζοντας πως τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν σε ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης.

Διεξάγεται έρευνα για να προσδιορισθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έπιασαν φωτιά τα οχήματα, πρόσθεσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει συσχετισθεί επισήμως η πυρκαγιά, για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούσε ο πυροσβέστης αυτός, με τα βίαια επεισόδια που συγκλονίζουν πολλές πόλεις τις Γαλλίας μετά το θάνατο, την περασμένη Τρίτη στη Ναντέρ, δυτικά του Παρισιού, του 17χρονου Ναέλ, ο οποίος σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού.

Με 220 δημάρχους οι πόλεις των οποίων υπέστησαν καταστροφές συναντάται ο Μακρόν

Έπειτα από πέντε νύχτες ταραχών που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, η Γαλλία φαινόταν να επιστρέφει σε πιο ήρεμες καταστάσεις, έζησε χθες Κυριακή μια –συγκριτικά– πιο ήσυχη νύχτα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συγκάλεσε στο Ελιζέ υπουργική σύσκεψη, κάλεσε τους υπουργούς να πράξουν ό,τι ήταν δυνατό για την επιστροφή της ηρεμίας και της τάξης στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό των αστυνομικών και των δικαστικών αρχών.

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε πως σήμερα θα συναντηθεί στο προεδρικό Μέγαρο με τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, ενώ η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν θα συναντηθεί στο πρωθυπουργικό μέγαρο με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για όσα συνέβησαν στη Γαλλία από την περασμένη Τρίτη, όταν δεκαεπτάχρονος νεαρός έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού, πυροδοτώντας τις ταραχές.

Ακόμη, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε ότι αύριο Τρίτη θα υποδεχτεί στο προεδρικό μέγαρο περίπου 220 δημάρχους πόλεων και κοινοτήτων όπου σημειώθηκαν καταστροφές το τελευταίο πενθήμερο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών κατά τη διάρκεια των ταραχών που άρχισαν την περασμένη Τρίτη πυρπολήθηκαν σχεδόν 1.000 κρατικά και δημοτικά κτίρια, 5.000 αυτοκίνητα και 10.000 κάδοι απορριμμάτων.

Καταγράφτηκαν επίσης 250 επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν πάνω από 700 αστυνομικοί.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This